Λογαριασμοί ρεύματος: Ξαναρχίζουν τα επιδόματα με έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο

Σε επιβολή τέλους στους εισαγωγείς φυσικού αερίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να επιδοτήσει τους κυμαινόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιου και τον Αύγουστο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σημάνει συναγερμό οι νέες, υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, αθροιζόμενες με τη γενικότερη ακρίβεια στο ράφι και τις μετακινήσεις, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητήθηκαν άμεσες κινήσεις που θα μετριάσουν την κλιμακούμενη κοινωνική αντίδραση.

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε την Τρίτη (16/7) έκτακτης σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής ( ΡΑΑΕΥ). Θα ακολουθήσει μια ημέρα αργότερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των τιμών του ρεύματος από τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, κατά την έκτακτη σύσκεψη συζητήθηκαν η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα μας.

Τα όποια μέτρα στήριξης αναλάβει η κυβέρνηση για να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του ρεύματος, αναμένεται να μην είναι οριζόντια και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει σοβαρά και την επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία, ώστε τα πλενονάζοντα έσοδα να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να διανεμηθούν στη συνέχεια στους καταναλωτές με την μορφή επιδοτήσεων για το ίδιο διάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια πρώτη αναφορά στα μέτρα θα γίνει και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξή που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου.

Ξανά στο… ρετιρέ με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος η Ελλάδα

Η Ελλάδα για άλλη μια ημέρα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη τιμή ρεύματος. Συγκεκριμένα ανήλθε στις 176,33 ευρώ ανά MWh και η εκτόξευση του κόστους – που αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση λόγω της ζέστης – αναμένεται να περάσει στους καταναλωτές και στα επόμενο τιμολόγια ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου).

times-revmatos-xrimatistirio-energeias_c40d3.jpg

Τα τιμολόγιο ρεύματος του Ιουλίου 2024

Οι καταναλωτές υπέστησαν το πρώτο «ηλεκτροσόκ» με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου, καθώς πολλά πήραν την… ανιούσα σε σχέση με τον Ιούνιο, που ήταν ήδη αυξημένα. Η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούλιο είναι αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 22% το ίδιο διάστημα. Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση και την υψηλότερη τιμή για τον Ιούλιο είναι η ΖΕΝΙΘ, με 20,525 ανά κιλοβατώρα. Σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν επίσης οι Solar Energy, Volterra και Volton, που από τα 12,5 και 12,9 ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο, έχουν ανέλθει σε πάνω από 17 τον Ιούλιο.

Οι νέες τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο έχουν ως εξής, από το πιο φτηνό στο πιο ακριβό:

ΔΕΗ 13,557 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 13,99 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
ELPEDISON 14,874 λεπτά ανά Κιλοβατώρα οι πρώτες 100 Κιλοβατώρες και 18,874 οι επόμενες.
Ήρων 15,879 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
VOLTON 15,88 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
Protergia 15,99 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
ΕΛΙΝΟΙΛ 16,637 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
NRG 17,131 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
VOLTERRA 17,213 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
SOLAR ENERGY 17,472 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
EUNICE 18,23 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
OTE Estate 18,81 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
ΖΕΝΙΘ 20,525 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.

Η κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένων, τα οποία ήδη γνώριζε

Η κυβέρνηση οδηγείται στην αλλαγή ρότας, παρά τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πολιτική των επιδομάτων, καθώς οι ακραίες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος διογκώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυεπίπεδη ακρίβεια.

Βεβαίως, το κυβερνητικό επιτελείο γνώριζε από τις παραμονές των ευρωεκλογών ότι οι τιμές στο ρεύμα αναμένεται να πάρουν την ανιούσα. Τότε, απέρριπτε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιοριζόμενη στην προτροπή να αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχοι, όταν διαπιστώνουν αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, αλλά και τα επίμονα ευρήματα των ερευνών που καταγράφουν ευρεία κοινωνική δυσαρέσκεια και χαμηλές πτήσεις της δημοφιλίας της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της πολυεπίπεδης ακρίβειας, οδηγούν το κυβερνητικό επιτελείο σε αλλαγή ρότας, που πάντως, είναι αμφίβολο αν και τί αποτελέσματα θα επιφέρει.

Η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε μόλις μία εβδομάδα η τιμή της Μεγαβατώρας εκτινάχτηκε κατά 200%, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ανελαστικές συνθήκες αύξησης της ζήτησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. `

Χαρακτηριστικά, από την Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και τις 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% -εικόνα που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, χωρίς να εγείρει υπόνοιες για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Μέχρι τώρα, πάντως, η κυβέρνηση, επιμένει, όπως επανέλαβε προ διημέρου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλλακάκης ότι το φαινόμενο των τιμών δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά οφείλεται σε «προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, στη συντήρηση του καλωδίου Ρουμανίας-Βουλγαρίας και γενικότερα σε εξωγενείς παράγοντες.

Και η ίδια η κυβέρνηση, ωστόσο, κατανοεί ότι οι παραπάνω εξηγήσεις δεν αρκούν για να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία διογκώνεται.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.