Νέα Μάκρη, Βουλιαγμένη & Ανάβυσσος οι περιοχές της Αν. Αττικής με τα περισσότερα Airbnb

Με το κέντρο της Αθήνας να «δεσπόζει», με βάση τον αριθμό των προσφερομένων ακινήτων, ξεκινάει το επόμενο διάστημα η διαβούλευση για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» για την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ακριβές περιεχόμενο των περιορισμών ούτε καν αν τελικά θα επιβληθούν, αλλά η ένταξη μιας σειράς περιοχών της Αττικής στις σχετικές διατάξεις φαίνεται πως αποτελεί έναν προάγγελο μελλοντικών εξελίξεων.

Με βάση το σχέδιο νόμου, μία από τις κύριες κατευθύνσεις του νέου χωροταξικού προβλέπει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων, σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.

Οπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση, θα προβλέπεται ο καθορισμός «περιορισμών στον αριθμό των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζομένων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» στις «περιοχές ελέγχου» και στις «ανεπτυγμένες περιοχές». Ειδικά οι τελευταίες αφορούν Αττική και Θεσσαλονίκη, επομένως συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στεγαστική κρίση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και το έλλειμμα επαρκούς αριθμού κατοικιών για αγορά ή ενοικίαση.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, μεταξύ των «ανεπτυγμένων περιοχών» ξεχωρίζουν οι δημοτικές ενότητες Αθηναίων, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου και Πειραιώς.

Αθροιστικά, στις παραπάνω περιοχές με βάση τα στοιχεία της AirDNA λειτουργούν σήμερα 21.782 καταλύματα, αριθμός αντιπροσωπευτικός, μια και βρισκόμαστε στο απόγειο της θερινής τουριστικής περιόδου, όταν και η προσφορά είναι η υψηλότερη του κάθε ημερολογιακού έτους.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη «μερίδα του λέοντος» και με χαρακτηριστική διαφορά καταλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας με 16.900 καταλύματα, έχει δηλαδή μερίδιο 77,5% του συνόλου. Σε όλες τις άλλες περιοχές μαζί εντοπίζονται 4.882 καταλύματα. Μάλιστα, σε κάποιες εξ αυτών δεν είναι σαφές πού θα εντοπιστούν οι παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να αντληθούν ξεχωριστά στοιχεία.

Για παράδειγμα, η Ανάβυσσος είναι μέρος του Σαρωνικού, που επίσης διαθέτει καταλύματα σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Καλύβια κ.ο.κ. Το σύνολο αυτών αθροίζει 818 καταλύματα, με εκείνα της Αναβύσσου να είναι ένα μέρος αυτών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη Νέα Μάκρη, που είναι τμήμα του Δήμου Μαραθώνα.

Εν τω μεταξύ και στις δύο αυτές περιοχές, όπως επίσης και σε κάποιες άλλες, όπως π.χ. το Μοσχάτο των μόλις 96 καταλυμάτων, προξενεί εντύπωση το πώς ακριβώς έχει γίνει η σχετική επιλογή και τα σχετικά κριτήρια, ώστε να προκύψει ανάγκη περιορισμού του αριθμού των καταλυμάτων, τόσο λόγω της χαμηλής διείσδυσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και λόγω του ότι δεν αποτελούν περιοχές με έλλειμμα στέγης και μεγάλη ζήτηση από ενοικιαστές μακροχρόνιων συμβάσεων.

Αντίστοιχα, στις «περιοχές ελέγχου» περιλαμβάνονται σημεία πολύ έντονης τουριστικής ζήτησης. Σε αρκετές εξ αυτών παρατηρείται κάθε χρόνο και το φαινόμενο της έλλειψης φοιτητικής στέγης ή και κατοικιών για τη στέγαση δημοσίων λειτουργών, με αποτέλεσμα να είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση λύσεων.

Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Παραλίας Πιερίας, Σκιάθου, Κερκυραίων, Ζακυνθίων, Αρκαδίων Ζακύνθου, Λαγανά Ζακύνθου, Ερμούπολης, Θήρας, Οίας, Κω, Μυκόνου, Αφάντου Ρόδου, Ιαλυσού Ρόδου, Καλλιθέας Ρόδου, Τήνου, Μαλίων Ηρακλείου, Χερσονήσου Ηρακλείου και Νέας Κυδωνίας Χανίων.

Τα μέτρα δεν ανέκοψαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Από τις αρχές του 2024 έχει επιβληθεί μια σειρά μέτρων στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, χωρίς πάντως να έχει ανακοπεί η σχετική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όσοι εκμεταλλεύονταν τρία ή περισσότερα ακίνητα, υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (κάτι που αυξάνει το κόστος διαχείρισης, καθώς απαιτείται π.χ. η τήρηση έδρας), ενώ τα έσοδα από τα ακίνητα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 13%. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τους ιδιοκτήτες εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα ή δύο ακίνητα.

eretikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.