Καιρός: Πότε έρχεται το τέλος του καύσωνα – Χωρισμένη στα δύο η χώρα με μπόρες στα ορεινά την Παρασκευή

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το κύμα καύσωνα που «επελαύνει» στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με το θερμόμετρο να φτάνει σε πολλές περιοχές ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου και την υπομονή των πολιτών να δοκιμάζεται.

Το κύμα ζέστης που επικρατεί, όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά τις επόμενες ημέρες, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα, δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τους 43 βαθμούς ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, επιμένουν και οι ισχυροί βοριάδες που θα φτάσουν μέχρι και τα 7 μποφόρ, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Χωρισμένη στα δύο η χώρα – Μπόρες στα ορεινά

Και ενώ ανά την Επικράτεια θα επικρατεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη αναμένονται μπόρες στη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς, ενώ στην συμπρωτεύουσα το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν μπόρες σε περιοχές πέριξ του κέντρου.

«Κόλαση» στην Ηλεία – Θερμοκρασίες «ρεκόρ»

Η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 17/07 καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας (42.2 °C) και ακολούθησε η Σκάλα Μεσσηνίας (42.0 °C) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (41.7 °C). Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 232 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~45%). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.7 °C, τιμή που είναι η υψηλότερη μέσα στο δεκαήμερο.

Ο Θοδωρής Κολυδάς επανήλθε στο θέμα του καύσωνα τονίζοντας: «Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα σαφή υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (με το ΕCMWF να τις δίνει νωρίτερα).

Οι αριθμητικές τιμές συγκλίνουν μέχρι τις 21 του μηνός, ενώ από εκεί και μετά παρουσιάζουν αποκλίσεις (αυτό διακρίνεται από την διασπορά των τιμών στα μετεωγράμματα). Αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων, όπου αυτό το διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε τη μορφή της καμπύλης των θερμοκρασιών στα 850 hPa.

Τις διαφορές μπορείτε να τις διακρίνετε και στα δύο βίντεο τα οποία αποτυπώνουν τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στη στάθμη των 850 hPa τόσο στο ECMWF όσο και στο GFS. Εκεί θα διακρίνετε και το επιθυμητό μπλε να πλησιάζει την περιοχή μας μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου!»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.