Προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

Εμπρηστικός εμφανίστηκε, το Σάββατο (20/7), ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Κατεχόμενα απέρριψε το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας προέβη πρόσφατα σε δηλώσεις που προκαλούν απορία. Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη. Του είπα: “Μη με πειράζεις”, μου είπε: “Δεν σκέφτομαι!”. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πατήσεις στα ίδια νερά δύο φορές. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο. Δεν μπορείς να πας πουθενά αγνοώντας την πραγματικότητα στο νησί. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να συναντηθούμε και να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Από εδώ, θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη 85 εκατομμυρίων στους αδελφούς και τις αδελφές μου σε όλο το νησί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθέναν από εσάς που μας αγκαλιάσατε. Αμέσως στην αρχή των λόγων μου, θυμάμαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα μας ζωντανή. Είθε οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν για την πατρίδα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας να αναπαύονται εν ειρήνη. Φιλάω τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και τους εύχομαι μια γόνιμη ζωή. Και πάλι, με την ευκαιρία αυτή, με σεβασμό μνημονεύω τους αρχιτέκτονες της “Ειρηνευτικής Επιχείρησης” για το Κυπριακό, τον πρωθυπουργό της εποχής κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό καθηγητή Δρ. Νετσμετίν Ερμπακάν, τον Αλπαρσλάν Τούρκες, ο οποίος αγωνίστηκε για την υπόθεση της Κύπρου μέχρι την τελευταία του πνοή, και άλλους πολιτικούς και πολιτειακούς άνδρες. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους ηγέτες του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία και ελευθερία, τον αείμνηστο Δρ. Φαζίλ Κουτσούκ και τον αείμνηστο “ιδρυτικό πρόεδρο”, Ραούφ Ντενκτάς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε: «Θυμάμαι, επίσης, για άλλη μια φορά τους μεχμέτσικ [σ.σ. όρος που αναφέρεται σε στρατιώτες του τουρκικού στρατού] και τους μουτζαχεντίν που πολέμησαν ώμο με ώμο για την “ελευθερία της Κύπρου”. Σας συγχαίρω ολόψυχα για την “Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου”. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να δηλώσω ένα πράγμα εδώ: Σήμερα, όπως και πριν από μισό αιώνα, είμαστε μια καρδιά και ένα χέρι. Είμαστε πλάτη με πλάτη ως Τουρκία και “ΤΔΒΚ”. Η παρουσία μας εδώ, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στην υπόθεση της Κύπρου. Η Κύπρος είναι το μήλο της έριδος. Αυτός ο τόπος δεν είναι μόνο η κληρονομιά των μαρτύρων μας, αλλά και των συντρόφων μας και των προγόνων μας που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη».

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο για να τιμήσουμε έναν ηρωικό αγώνα, αλλά και για να διακηρύξουμε και πάλι ιστορικές αλήθειες. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο” και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση. Κοιτάξτε, τα χρόνια 1963-1974 σήμαιναν μια περίοδο γεμάτη αίμα, δάκρυα και καταπίεση για τους Τουρκοκύπριους, όταν περιορίζονταν σε ένα 3% του νησιού. Ο τουρκοκυπριακός λαός τόσο αποκλείστηκε από το κράτος του οποίου ήταν ιδρυτής και εταίρος όσο και υποβλήθηκε στις απάνθρωπες πιέσεις και επιθέσεις της αιμοσταγούς ΕΟΚΑ. Ακόμη και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που αναπτύχθηκε στο νησί, δεν μπόρεσε να σταματήσει τη φρενίτιδα της τρέλας. Δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη σφαγή. Μέχρι το 1974, οι απάνθρωπες επιθέσεις με στόχο την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους».

Προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα Κατεχόμενα για την προκλητική φιέστα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τη λεγόμενη «Επιχείρηση Ειρήνης», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την εισβολή στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, θα παραστούν επίσης στους εορτασμούς στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση θα συνοδεύσουν 50 πλοία αλλά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.