Τι προανήγγειλε για τις φορολογικές δηλώσεις 2025 ο Κωστής Χατζηδάκης

Ανατροπή των όσων γνωρίζαμε μέχρι τώρα προεροιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις 2025, αφού στόχος είναι πλέον να αρχίζουν τον Μάρτιο και να ολοκληρώνονται κανονικά τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Από του χρόνου ο στόχος είναι οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. […] Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει εντός του πρώτου διμήνου να έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα παραστατικά, διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες κυρώσεις για αυτούς».

Τι γίνεται με πιθανή παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, λήγει τόσο νωρίς η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις. Το 2024 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση, όμως ο «πόλεμος» με τους φοροτεχνικούς μαίνεται με κύριο αίτημα να πάρουν νέα προθεσμία οι δηλώσεις. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) έχει κάνει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κρίνεται επιτακτική.

Λίγα μόλις 24ωρα μακριά από τη λήξη της προθεσμίας και ακόμα δεν έχει διαρρεύσει κανένα σενάριο παράτασης, ωστόσο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει πριν από την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Ενδεικτικά, πέρσι, η προθεσμία έληγε στις 31 Αυγούστου και την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι «τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τούς δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση».

Αντίστοιχα και φέτος, εάν δοθεί παράταση, θα είναι ολιγοήμερη. Απομένουν πάντως περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι μέχρι την επόμενη Παρασκευή, και υποβάλλονται σχεδόν 180.000 δηλώσεις την ημέρα.

Τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν φορολογική δήλωση 2024

Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα από 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν, από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.