Οι περιοχές που η μέγιστη θερμοκρασία «άγγιξε» τους 42 °C

Για 13η μέρα ο καύσωνας «σαρώνει» τη χώρα με τη θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo, η μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο σημειώθηκε στη Σκάλα Λακωνίας με 41,7 βαθμούς Κελσίου ενώ ακολούθησε το Αστέρι Λακωνίας με 41,3 βαθμούς Κελσίου,

Στα Χανιά στο Ελαφονήσι το θερμόμετρο έδειξε 40,9 βαθμούς Κελσίου ενώ στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου και τη Σπάρτη 40.6 και 40,3 αντίστοιχα.

Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και στη Σίβα Ηρακλείου με τον υδράργυρο να φθάνει τους 40,2.

Επίσης, στο Κομπότι Άρτας και τη Στεφανιά Λακωνίας το θερμόμετρο έδειξε 40,1 βαθμούς Κελσίου.

meteo2_20457.jpg

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε, το μεσημέρι του Σαββάτου (20/7), η ΕΜΥ.

Ειδικότερα, η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής: «Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα (22/7). Από την Τρίτη (23/7 θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές».

Αναλυτικά, το Σάββατο (20/7) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και στον νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την Κυριακή (21/7) και τη Δευτέρα (22/7) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στον νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Από Τρίτη η «ανάσα» μετά τον καύσωνα

Ανάσα δροσιάς αναμένεται να πάρουμε από την Τρίτη (23/7), όπως ανέφερε την Παρασκευή (19/7) ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αφού ο καιρός αλλάζει.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook με ένα μετεωρολογικό διάγραμμα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε: «Σύμφωνα και με το “διάγραμμα της αλήθειας”, φαίνεται να προσεγγίζουμε μετά από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35 βαθμοί κελσίου σε ό,τι αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα, αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια, η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το Σαββατοκύριακο (20-21/7), με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Μεγάλη προσοχή στους κεραυνούς!»

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ακολουθεί το “διάγραμμα της αλήθειας” για την πορεία της θερμοκρασίας όπου, από τις 23 του μήνα και στη συνέχεια, γίνεται έντονα φανερή η υποχώρηση του υδραργύρου πλησιάζοντας τους 35 περίπου βαθμούς (κόκκινη ευθεία), μια σχεδόν κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Μερικά 24ωρα υπομονή θα πρέπει να κάνουμε σε ό,τι αφορά στο έντονο και παρατεταμένο κύμα ζέστης μιας και προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται ικανοποιητική πτώση του υδραργύρου όπου, σύμφωνα και με το “διάγραμμα της αλήθειας”, φαίνεται να προσεγγίζουμε μετά από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35 βαθμοί κελσίου σε ό,τι αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες.

Μάλιστα, αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια, η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το Σαββατοκύριακο (20-21/7), με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

Μεγάλη προσοχή στους κεραυνούς!

Ακολουθεί το “διάγραμμα της αλήθειας” για την πορεία της θερμοκρασίας όπου, από τις 23 του μήνα και στη συνέχεια, γίνεται έντονα φανερή η υποχώρηση του υδραργύρου πλησιάζοντας τους 35 περίπου βαθμούς (κόκκινη ευθεία), μια σχεδόν κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!»

Αρναούτογλου: Πότε έρχεται η πτώση της θερμοκρασίας

Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε τις θερμοκρασίες των επομένων ημερών, όπου φαίνεται η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες, σε σχέση με σήμερα, θα σημειώσουν πτώση περίπου 10 βαθμών Κελσίου το Σάββατο 27 Ιουλίου.

Ωστόσο, η καιρική «ανάσα» δεν θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, με το Αστεροσκοπείο Αθηνών να επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.