Τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος: Γιατί ετοιμάζει έφοδο η Αστυνομία

Χάος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος μετά την διαρροή εγγράφου από την αστυνομία, με το οποίο ζητείται η στήριξη των μονών για την «έφοδο» της Αστυνομίας, ώστε να πραγματοποιηθούν εξώσεις.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο ζητείται: «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

Ωστόσο, αν και δεν διευκρινίζεται σε ποιες εξώσεις αφορά η δικαστική απόφαση, αγιορείτες μοναχοί αναφέρουν στο voria.gr πως η δημοσιοποίηση του εγγράφου «δημιούργησε αναστάτωση και φούντωσε σενάρια κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας».

Όπως ήταν φυσικό, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», το μοναστήρι δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου οδήγησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών των Ζηλωτών χθες το πρωί στην Ουρανούπολη, ενώ ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε ότι, «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» – άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Αγιορείτες μοναχοί που μίλησαν στη Voria ανέφεραν πως «μια αστυνομική επιχείρηση, ακόμη κι αν αφορά στο Άγιον Όρος, δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γιατί προκαλεί αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά και είναι αρκετά ασαφής η επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν».

Σημείωναν επίσης πως «ακόμη και ο τίτλος του εγγράφου “Παροχή συνδρομής” είναι ασαφής. Τι είδους συνδρομή μπορούμε να παρέχουμε εμείς στην αστυνομία; »

Θα μπουν στη Μονή Εσφιγμένου;

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης στην Μονή Εσφιγμένου, Αγιορείτες μοναχοί υποστηρίζουν πως «κάτι τέτοιο δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα με ένα έγγραφο κοινής λήψης και δεν θα… διαφημιζόταν έτσι μιας τέτοια εππέμβαση».
Σημειώνεται πως το έγγραφο στάλθηκε τόσο στην Ιερά Επιστασία, όσο και στην Ιερά Κοινότητα, αλλά και σε όλα τα μοναστήρια. Δεν αναφέρει ωστόσο πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε θα συμβεί αυτό.

Δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν -πλην της Μονής Εσφιγμένου- για εξώσεις μοναχών από τα Καρούλια, ενώ πιο πρόσφατη είναι αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση μοναχού από Κελλί της Μονής Μεγίστης Λαύρας, καθώς είναι Ζηλωτής.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.