Πόρτο Ράφτη: Κρουαζιέρα θα σε πάω! Ανακάλυψε τις μυστικές σπηλιές και τα μαγικά νησάκια

Ποιο ΚΑΠΕ και ποια Λιμανάκια; Μακράν τα ωραιότερα νερά της Αττικής τα έχει αυτό εδώ το ταπεινό κολπάκι στο Πόρτο Ράφτη, κοντά στην Ερωτοσπηλιά. Κι είναι το απόλυτο σμαραγδί, να τα κοιτάς και να μην πιστεύεις στα μάτια σου, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια νερά μισή ώρα από το σπίτι σου;

Τα κακά νέα: Πρόσβαση από την στεριά εδώ δεν υπάρχει. Τα καλά νέα: Μπορείς κάλλιστα να έρθεις με το Ρεσάλτο, το καΐκι της East Attica Cruises, που ξεκινά καθημερινά, δύο φορές τη μέρα, από το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, για φανταστικές μίνι κρουαζιέρες στη γύρω περιοχή. Τα ακόμα καλύτερα νέα: Αυτή θα είναι μόνο μία από τις τέσσερις συνολικά στάσεις για βουτιές σε σημεία μαγικά, ένα νησάκι και τρία «στεριανά» που δεν έχουν οδική πρόσβαση.

Να σας συστήσουμε την East Attica Cruises

Ο Δημήτρης και η Αιμιλία έκαναν τον Ιούνιο του 2023 το όνειρό τους πραγματικότητα και την αγάπη τους για την θάλασσα δουλειά, ξεκινώντας τις ημερήσιες κρουαζιέρες για μπάνιο στις μυστικές παραλίες γύρω από το Πόρτο Ράφτη. Το νέο διαδόθηκε γρήγορα, χάρη στα social media, γιατί ως γνωστόν οι Αθηναίοι λαχταράμε άγνωστες παραλίες περισσότερο κι από σκιά δεκαπενταύγουστο στο Σύνταγμα. Και η East Attica Cruises έφτασε να βραβευτεί ως η καλύτερη νεοσύστατη εταιρία θαλάσσιων εκδρομών από το βρετανικό περιοδικό LuxLife.

Φέτος, οι κρουαζιέρες ξεκίνησαν ήδη από τον Μάιο, και θα συνεχιστούν καιρού επιτρέποντος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές, ανάλογα την ώρα και την ημέρα: Η μικρή Short & Sweet γίνεται κάθε Τετάρτη απόγευμα, 18.00-20.00 και είναι η πιο οικονομική απ’ όλες, στα 20€ το άτομο. Η East Attica Hidden Gems διαρκεί 4 ώρες, πραγματοποιείται τα Σαββατοκύριακα, 10.00-14.00 η πρωινή και 16.00-20.00 η απογευματινή, και κοστίζει 35€ το άτομο με σνακ, μπυρίτσες και κρασί. Η Sunset & Cocktails είναι επίσης 4ωρη, γίνεται απογεύματα καθημερινών και κοστίζει 50€ το άτομο με δύο κοκτέιλ. Και τέλος, η Mediterranean BBQ διαρκεί 5 ώρες, 9.00-14.00 τις καθημερινές, περιλαμβάνει ψήσιμο στο σκάφος και μεσογειακό γεύμα, και κοστίζει κι αυτή 50€ το άτομο.

Ό,τι συμβαίνει στο Ρεσάλτο… δεν μένει στο Ρεσάλτο

Κυριακή μεσημέρι, μισή ώρα πριν την αναχώρηση, το κατάστρωμα του Ρεσάλτο φαντάζει το μοναδικό σημείο της Αττικής που δεν ψήνεται από τον παρατεταμένο καύσωνα. Δυο παρέες έχουν πιάσει την σκιά της πρύμνης, μία ακόμα φτάνει και απλώνεται νωχελικά στα τιρκουάζ μαξιλάρια της πλώρης. Η Αιμιλία με ξεναγεί στο καΐκι, που είναι έτοιμο να σαλπάρει. Τα πάντα έχουν προβλεφθεί στην τελευταία λεπτομέρεια: Μπύρες, νεράκια και αναψυκτικά παγώνουν ήδη στο ψυγειάκι, κουλουράκια έχουν πάρει θέση σε έναν πάγκο στην πρύμνη για να τσιμπολογάμε ώσπου να βγουν οι αλμυρές λιχουδιές στη δεύτερη στάση. Επαναχρησιμοποιούμενα τασάκια τσέπης ζωγραφισμένα από την ίδια την Αιμιλία με το Ρεσάλτο σε πρώτο πλάνο και το άγαλμα που έδωσε το όνομά του στο Πόρτο Ράφτη στο φόντο περιμένουν τους καπνιστές της παρέας, που θα τα κρατήσουν και για σουβενίρ.

Ο Δημήτρης και το πλήρωμά του, σούπερ κεφάτοι όλοι τους, λύνουν τους κάβους και το ταξίδι ξεκινά. Πρώτη στάση, λίγα λεπτά αργότερα, η Βυθισμένη Σπηλιά, στο σημείο με τα ονειρικά σμαραγδένια νερά που λέγαμε στην αρχή. Η σκαλίτσα κατεβαίνει, αλλά σχεδόν κανείς δεν την χρησιμοποιεί, όλοι βουτάνε απευθείας από το καΐκι, πώς να αντισταθείς σε μια βουτιά από ψηλά, έχει κάτι από τα παιδικά σου καλοκαίρια. Η σπηλιά, με ενημερώνουν, βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη την άλλη, την πιο διάσημη, την Ερωτοσπηλιά στην οποία δεν χωράς να σταθείς Κυριακή μεσημέρι. Την είπαν βυθισμένη επειδή το στόμιό της βρίσκεται ακριβώς στο ύψος της θάλασσας. Τα νερά μπροστά της δεν έχουν όλη μέρα αυτή την απόχρωση, την δημιουργεί η γωνία από την οποία πέφτει το φως του ήλιου. Μακάριοι οι μη πρωινοί τύποι, αυτοί θα αξιωθούν την βασιλεία των νερών, σκέφτομαι.

Δεύτερη στάση, το νησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου, με το εντελώς κυκλαδίτικο εκκλησάκι στην κορυφή του, που ο θρύλος λέει πως οι ντόπιοι το έχτισαν σε μια νύχτα, για να χαλάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια κατασκευής καζίνο στο νησί. Οι στάσεις της κρουαζιέρας μας είναι περίπου μισάωρες, κι αυτό δίνει μπόλικο χρόνο σε όσους θέλουν να κολυμπήσουν τα λίγα μέτρα ως την παραλιούλα του νησιού, και να ανέβουν το σύντομο μονοπάτι που βγάζει στο εκκλησάκι. Οι λιγότερο αθλητικοί τύποι αράζουν μετά τη βουτιά στις αδιάβροχες μαξιλάρες πάνω στο καΐκι, τσιμπολογώντας λουκανικοπιτάκια και σπανακοπιτάκια, και τσουγκρίζοντας σφηνάκια μαστίχα και παγωμένα τσίπουρα.

Τα ηχεία του Ρεσάλτου παίζουν το soundtrack των Πειρατών της Καραϊβικής καθώς πλησιάζουμε στην Tortuga, μια μικρή, ακύμαντη παραλία ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους σμιλεμένους σαν γλυπτά. Μια ξύλινη πινακίδα που γράφει Tortuga κρέμεται με σκοινιά μπροστά στο άνοιγμα της σπηλιάς που σχηματίζεται στα βράχια, και κάπως ρίχνεις μια ματιά γύρω σου περιμένοντας να εμφανιστεί από κάπου ο Τζόνι Ντεπ ντυμένος Τζακ Σπάροου. Είναι και ζεστά τα νερά εδώ, πιο Καραϊβική δεν πάει.

Η τέταρτη και τελευταία στάση μας είναι οι Αράχνες, ένα κολπάκι τόσο κλειστό που μοιάζει με φιόρδ, στην καρδιά ενός τοπίου απολύτως σεληνιακού, με αλλόκοσμα βράχια να το αγκαλιάζουν. Τα νερά είναι κι εδώ μαγικά, σε μια απόχρωση εντελώς διαφορετική από ό,τι είδαμε ως τώρα: Βαθύ μπλε, σχεδόν ελεκτρίκ, αλλά ταυτόχρονα τόσο κρυστάλλινα που μπορείς να δεις το τελευταίο βοτσαλάκι στον βυθό, πολλά μέτρα κάτω.

Στην επιστροφή, κι ενώ όλοι χαζεύουμε το καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα, ο Δημήτρης προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή, γιατί περνάμε κάτω από τον πελώριο βράχο με τον Κολοσσό του Ράφτη, που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή. Το άγαλμα στην κορυφή του βράχου είναι πελώριο, ξεπερνά σε ύψος τα 4 μέτρα, και βρίσκεται εκεί από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Σμιλεμένο από πεντελικό μάρμαρο, είναι τόσο λαμπερά λευκό που δεν γίνεται να μην το προσέξεις. Ξέρουμε, αφηγείται ο Δημήτρης, πως απεικόνιζε κάποια θεά, κατά πάσα πιθανότητα την Εστία καθότι κρατούσε ψαλίδι στο ένα χέρι του, στη λαϊκή συνείδηση όμως ψαλίδι κρατά ο ράφτης, οπότε θυμοσοφία-αρχαιολογία 1-0, και το όνομα έμεινε.

Το Ρεσάλτο πιάνει λιμάνι λίγο μετά τις 20.00, και καμία κυριακάτικη μελαγχολία δεν πλανάται στον ορίζοντα. Μόνο η αίσθηση που σου αφήνει μια γεμάτη μέρα στη θάλασσα, εκείνη η ορεξάτη χαλάρωση και μια αισιόδοξη ενέργεια που αν ήταν μουσική θα ήταν σίγουρα το soundtrack των Πειρατών της Καραϊβικής.

 

@in2life_gr Οι κρουαζιέρες της @East_Attica_Cruises θα σε κάνουν να ξεχάσεις ό,τι ήξερες για τις παραλίες της Αττικής #παραλια #αττικη #κρουαζιερα #πορτοραφτη #καλοκαιρι2024 #athensbeach #παραλία #καλοκαιριστηναθηνα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #μυστικα #ερωτοσπηλιά ♬ Wind Up Missin’ You – Tucker Wetmore

in2life.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.