Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Σταματούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από Παρασκευή έως Δευτέρα

Τα κενά στο ΕΣΥ είναι 6000 γιατροί πανελλαδικά. Η λύση είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμων. Παρόλα αυτά η ηγεσία του ΥΥΚΑ ζητεί από τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα με άρθρο του στερεί τη συνταγογράφηση αν δεν… υπακούσουν.

Για το θέμα παραχώρησε σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνοντας προσομοίωση της κατάστασης που θα επικρατήσει αν ψηφιστεί τη Δευτέρα το επίμαχο άρθρο 56 και ζητώντας την απόσυρσή του.

Έτσι προχωρούν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογραφηση από αύριο μέχρι και την Δευτέρα. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία.

«Εμείς ακόμα και σήμερα, αν θέλει να βοηθήσει νοσοκομείο κάποιος ιδιώτης γιατρός, του λέμε να πάει. Αλλά ακόμα και η κίνηση καλής θελήσεως που κάναμε την περασμένη εβδομάδα ως ΠΙΣ με τα 1000 ευρώ επίδομα, απαξιώθηκε και ακυρώθηκε με ειρωνικά σχόλια», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο δε γενικός γραμματέας ΠΙΣ εξήγησε απαντώντας επίσης σε σχετικό ερώτημα ότι «ο ιδιώτης ιατρός που εργάζεται επί χρόνια στο ιατρείο του έχει απομακρυνθεί από το νοσοκομειακό περιβάλλον και δεν είναι εύκολο να παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη κι επίσης δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος γιατρός εφημερία στην κλινική και να επιμελείται τη λειτουργία των ΤΕΠ. Η άσκηση της Ιατρικής δεν γίνεται έτσι και ενέχει κίνδυνο για τους ασθενείς αλλά και για τον ίδιο το γιατρό να επιπέσει σε ιατρικά σφάλματα».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «αν ενεργοποιηθεί αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών όπου δεν υπάρχουν επαρκείς γιατροί, θα στερούνται και ιδιωτών γιατρών. Τα νοσοκομεία μας θα γίνουν ακόμα λιγότερο ελκυστικά από σήμερα για πολλούς λόγους που αφορά τη φιλολογία από 4 Ιουλίου. Πέρσι το θέμα είχε λυθεί με ήρεμο τρόπο ακριβώς επειδή προηγήθηκαν προσκλήσεις ενώ φέτος προηγήθηκαν απειλές.

Ο ΠΙΣ έχει καλέσει τους ΙΣ να κάνουν προσομοίωση προς την κοινωνία. Αν ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη τι περίπου θα συμβεί. Θα εξαιρεθούν από τη προσομοίωση τα έκτακτα περιστατικά και τα ΑμεΑ. Θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Είναι ένα σκληρό μέτρο αλλά όχι τόσο σκληρό όσο η απεργία που δεν εξαιρεί καμία περίπτωση και κανέναν. Αλλά θα είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι θα συμβεί αν ισχύσει η διάταξη. Δεν είχαμε καμία διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο να συμβεί όλο αυτό.

Ζητούμε την κατανόηση και λέμε συγνώμη στην κοινωνία.

Τη Δευτέρα οι πρόεδροι των ΙΣ θα βρίσκονται στην Αθήνα για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους για να αποσυρθούν τα άρθρα 56 και 69 για τους εργαστηριακούς γιατρούς που στερεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας για το clawback…».

Ο γενικός γραμματέας ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας ανέφερε στη δική του εισήγηση: «Από πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας υπήρξε ακραία απαξιωτικός. Στην πρώτη συνάντηση με τον ΠΙΣ τον Ιανουάριο έχοντας επιδώσει πριν υπόμνημα 20 θέσεων που περιμέναμε να συζητήσουμε. Στα 10 λεπτά διέκοψε τη συνάντηση για να πάει να κόψει μία πρωτοχρονιάτικη πίτα. Η συνάντηση επαναλήφθηκε αλλά δεν εφήρμωσε τίποτα από τα 20.

Το πρώτο πρόβλημα που του θέσαμε ήταν τα άγονα και του δώσαμε λύσεις 4 σελίδων. Επισημάναμε ότι είχε καθυστερήσει η ΚΥΑ για προκηρύξεις με κίνητρο εδώ και 6 μήνες. Ούτε τότε, ούτε τώρα δεν την έχει υπογράψει. Η υπόσχεση είναι για τέλη Αυγούστου.

Επίσης, προκήρυξαν 720 θέσεις γιατρών τον Φεβρουαρίου. Οι μισές δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Πρόεδροι των επιτροπών είναι οι διοικητές που βρίσκονται στον «πάγο» και δεν έχουν διάθεση να διεκπεραιώσουν. Το 1/4 των θέσεων όμως ήταν άγονες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει κραυγαλέα ανικανότητα να διεκπεραιώσει και αντί αυτού εγκαλεί την ιατρική κοινότητα και την επιστρατεύσει, την απειλεί, και απευθύνει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά δεν αρμόζουν να απευθύνονται σε επιστήμονες που λέει ο υπουργός ότι σέβεται».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.