Την παράνομη θανάτωση προβάτων που προσβλήθηκαν από πανώλη καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι

Την παράνομη θανάτωση προβάτων που προσβλήθηκαν από πανώλη στα Τρίκαλα με ασφυξία καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι. Στα ζώα είχε γίνει προσωρινή αναισθησία, ωστόσο δεν θανατώθηκαν προτού καταπλακωθούν από τόνους χώματος, πλαστικών και μαρμαρόσκονης.

Το περιστατικό που συνέβη στις 15 Ιουλίου, έγινε γνωστό μετά την έντονη δυσοσμία, και οι αρμόδιες Αρχές ενημερώθηκαν δύο ημέρες αργότερα. Το βράδυ της 16ης Ιουλίου, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχώρησε σε εκ νέου ταφή. Φιλοζωικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς ο θάνατος με ασφυξία για ζώα είναι κακούργημα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, πραγματοποίησε σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης, με την αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους υπηρεσιακούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως «η διαχείριση της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Μάλιστα, με απόφαση του περιφερειάρχη αντικαθίσταται ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων και στη θέση τοποθετείται άλλη κτηνίατρος της ΠΕ Τρικάλων. Αρχίζει δε, σήμερα Πέμπτη, πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κ. Κουρέτας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Η ανάρτηση Κουρέτα

«Σήμερα είχαμε μια καταγγελία για παράνομη θανάτωση ζώων από την πανώλη. Η διοίκηση μας έχει ως ύψιστη αρχή την ατομική ευθύνη. Αντικατέστησα με απόφαση μου τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Τρικάλων και αύριο πρωί καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και να είναι. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και έτσι θα πηγαίνουμε συνέχεια. Σε όλες αυτές τις αποφάσεις πριν τις πάρει κανείς, έχει μπροστά του τους γονείς του ή όποιους τον μύησαν στην ατομική ευθύνη. Είναι τα βιώματα μας που μας οδηγούν».

Η ακτιβιστική ομάδα Animal Rights Greece καταγγέλλει την παράνομη θανάτωση ζωντανών προβάτων στα Τρίκαλα, τα οποία θάφτηκαν ζωντανά λόγω έλλειψης ειδικού εξοπλισμού.

«Στα Τρίκαλα, έθαψαν ζωντανά πρόβατα που νοσούσαν από πανώλη. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και καθώς δεν είχαν το ειδικό “πιστόλι” για να σκοτώσουν τα πρόβατα αποφάσισαν να τα θάψουν ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Στην περιοχή αναδύεται έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα» αναφέρεται στην ανάρτησή τους στο Instagram.

 

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.