Πανελλήνιες: Τα παράδοξα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Ποια σχολή δεν έχει κανέναν εισακτέο

Τα σκαμπανεβάσματα στις σχολές λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η σχολή που δεν έχει κανέναν εισακτέο.

Η ανακοίνωση των Βάσεων 2024 το απόγευμα της Πέμπτης ήταν μια ανατροπή για τους υποψηφίους καθώς για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά το Υπουργείο Παιδείας έδωσε τόσο νωρίς (25 Ιουλίου) στη δημοσιότητα τα σχετικά αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.

Όμως οι Βάσεις 2024 έκρυβαν πολλές ανατροπές και εκπλήξεις καθώς ενώ όλοι έκαναν λόγο για οριακές πτώσεις και σκαμπανεβάσματα στα μόρια εισαγωγής σε λογικά πλαίσια εντούτοις καταγράφηκαν άλματα ανόδου σε τμήματα που δεν περίμενε κανείς αλλά και θεαματικές βουτιές σε δημοφιλή τμήματα που μέχρι πρότινος διατηρούσαν τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Φαίνεται ότι τα φετινά κατά κοινή ομολογία απαιτητικά και δύσκολα θέματα σε Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία που με τη σειρά τους οδήγησαν σε βαθμολογικές βουτιές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ασανσέρ των Βάσεων 2024 δημιουργώντας δεδομένα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και επεξήγησης από τους εκπαιδευτικούς αναλυτές. Από τα χθεσινά αποτελέσματα εξάλλου φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η στροφή των υποψηφίων σε σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και σχολές που εξασφαλίζουν υψηλές οικονομικές απολαβές στην αγορά εργασίας.

Μπορεί οι σχολές Νομικής και Ιατρικής να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων διαχρονικά, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή των μαθητών προς την Πληροφορική, τα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και οι στρατιωτικές σχολές που αρχίζουν για τα καλά να ξεφουσκώνουν και κάθε χρόνο η πορεία των μορίων εισαγωγής σε αυτές να διανύει καθοδική τροχιά. Παράλληλα, η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά φαίνεται να υποχωρεί.

Το επιτυχημένο παράδειγμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για ακόμη μια χρονιά οι σχολές Οικονομικών είχαν την τιμητική τους με τους φοιτητές να τις επιλέγουν φανατικά. Αυτό αποτυπώθηκε και στην εικόνα των βάσεων εισαγωγής σε αυτές όπου είτε κυμαίνονται πτωτικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), είτε ανοδικά, από 40 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου – Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που σύμφωνα με τα όσα ανακοινωθηκαν:

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων και ένα από τα πιο υψηλόβαθμα Τμήματα πανελληνίως.

Τα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα οικονομικών σπουδών άλλων ΑΕΙ.

Τα Τμήματα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής υπερέχουν έναντι των άλλων ομοειδών Τμημάτων και κατατάσσονται στην 1η θέση.

Το Τμήμα Πληροφορικής κατακτά τη 2η θέση μεταξύ 15 αντίστοιχων Τμημάτων.

Τα Τμήματα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και Στατιστικής, που δεν αντιστοιχίζονται με άλλα Τμήματα, παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή στην προτίμηση των φοιτητών.

Παρακάτω απεικονίζονται οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η σειρά αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών Τμημάτων, τα μόρια του πρώτου-ης εισαχθέντος και το ποσοστό των επιτυχόντων που δήλωσαν τα Τμήματα του ΟΠΑ ως πρώτη προτίμηση:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «έκοψε» 10.000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι

Για ακόμη μια χρονιά αποδείχθηκε ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένας κόφτης εισαγωγής στο πανεπιστήμιο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί γεγονός που οδηγεί σε 10.000 κενά στις σχολές. Και όπως αποτυπώνεται και στα σχετικά στοιχεία οι χαμένοι από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ως επί το πλείστον τα περιφερειακά τμήματα που ακόμη και αυτά που κατέγραψαν βάση τα 7.000 μόρια εντούτοις θα έχουν ελάχιστους εισακτέους. Ενδεικτικό η χαμηλότερη βάση εισαγωγής που κατεγράφη αυτή τη χρονιά ήταν τα 6.860 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα. Αναλυτικότερα τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι:

Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (‘Αμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 6.860 μόρια.
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.415 μόρια.
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.550 μόρια
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση εισαγωγής τα 7.570 μόρια.
Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 7.830 μόρια.

Όπως είχε επισημάνει στο Dnews ο Μαθηματικός και Εκπαιδευτικός Αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης ο μέσος όρος των γραπτών όλων των υποψηφίων προφανώς επηρεάζεται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. Αν τα θέματα είναι εύκολα ο μέσος όρος θα είναι υψηλός, συνεπώς οι ΕΒΕ όλων των Τμημάτων θα είναι υψηλότερες. Αν τα θέματα είναι δύσκολα ο μέσος όρος θα είναι χαμηλότερος, οπότε οι ΕΒΕ όλων των Τμημάτων θα είναι χαμηλότερες. Το συμπέρασμα που βγαίνει και είναι αυτό που ενδιαφέρει τους υποψηφίους είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων δεν αυξάνει ή μειώνει τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ. Αυτό το κάνει η ΕΒΕ και όπως αποδείχθηκε το πράττει εξαιρετικά.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο χώρο της παιδείας, η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την ΕΒΕ, αποτέλεσαν ούτως ή άλλως έναν πρόσθετο κόφτη υποψηφίων. Και αυτό, όπως λένε, είναι φανερό από τη μείωση – έστω και μικρή – θέσεων εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε και την πλειονότητα των υποψηφίων.

Η σχολή με τους μηδενικούς εισακτέους

Στο πλαίσιο λοιπόν των παράδοξων της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εντάσσεται και το γεγονός ότι έχουμε και το τμήμα με τους μηδενικούς εισακτέους για το πρώτο εξάμηνο. Ο λόγος για το νεοιδρυθέν τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας που φέτος δεν θα έχουν κανέναν πρωτοετή φοιτητή.

dnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.