Δίκη για την φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι: Συγκλονιστικές οι καταθέσεις μαρτύρων – Οι δραματικές ώρες της φονικής πυρκαγιάς

Τις δραματικές ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που σάρωσε ζωές και περιουσίες, αναβιώσαν και πάλι στην αίθουσα του Εφετείου μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν την τραγωδία.

Τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε σήμερα η Δήμητρα Κατσορίδα, η οποία πάλεψε για ώρες μέσα στη θάλασσα και διασώθηκε, μαζί με άλλους, από μεγάλο αλιευτικό γύρω στις 11:00 το βράδυ. Η μάρτυρας φορτισμένη περιέγραψε την κόλαση που έζησε όταν «κυνηγημένη» από τη φωτιά κατέφυγε στη θάλασσα. «Αποφάσισα να πάω στην θάλασσα. Να σας πω την αλήθεια, εκείνη την στιγμή, η τελική μου επιλογή ήταν “καλύτερα πνιγμένη παρά καμένη”…» είπε και εκτίμησε πως εκεί μέσα στο νερό υπήρχαν 700 με 1.000 άνθρωποι. «Ήταν όλοι αυτοί που από τα παλιά ήξεραν, ότι αν συνέβαινε κάτι έπρεπε να πάμε στη θάλασσα» ανέφερε σημειώνοντας πως το Λιμενικό γνώριζε για την κατάσταση από τις επτά παρά και κανείς δεν βοήθησε.

«Δεν υπήρχε κανένα σκάφος του Λιμενικού. Υπήρχε σκοτάδι και φόβος» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας πως όταν το ψαράδικο τους πήγε στην Ραφήνα μια Λιμενικός της ζήτησε να της πει «καθαρά» το όνομα της. «Της απάντησα με πικρόχολο σχόλιο. Της είπα ” εσάς η προσπάθεια σας εξαντλείται να με διαγράψετε από τον κατάλογο των αγνοουμένων”. Λίγες μέρες μετά, που τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο για να μου πουν τα στοιχεία του αλιευτικού που μας έσωσε, ο Λιμενάρχης μου είπε ” Καλημέρα σας! Ελπίζω να θεωρείτε ότι συνεισφέραμε στην διάσωση σας”. Του απάντησα “Τινί τρόπω συνεισφέρατε;”.. Μου είπε πως “δεν μπορούσαμε να έρθουμε διότι θα θερίζαμε κεφάλια” . Τον ρώτησα: “Εννοείτε ότι ήταν μεγάλα τα καράβια;” και μου απάντησε θετικά. Τον ρώτησα : “Ενημερώσατε τον Πειραιά να σας συντρέξει με πιο μικρά σκάφη;”. Μου απάντησε: ” ναι”».

«Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν η χήρα και τα δύο παιδιά του Παύλου Τσαρμπού, που απανθρακώθηκε όταν η φωτιά έφτασε στο Μάτι. «Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο. Τρέχαμε πανικόβλητοι» περιέγραψε και συμπλήρωσε: «Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα». Η γυναίκα ανακάλεσε στη μνήμη της εκείνο το βράδυ μεταφέροντας εικόνες φρίκης στο δικαστήριο. «Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Που ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Έλεος» ξέσπασε.

Τα παιδιά του Παύλου Τσαρμπού ζήτησαν από τους δικαστές να βρει ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία. «Θέλω να ξέρω ποιος ευθύνεται. Βλέπουμε να πετάνε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εμάς καταστράφηκε η ζωή μας. Χάθηκαν άνθρωποι, γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση και καμιά μέριμνα. Ποιος ευθύνεται; Θέλω να μου πείτε» είπε ο γιός του θύματος απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου που χάθηκε με τα δύο ανήλικα παιδιά του καταθέτοντας σημείωσε πως ο αδελφός της δεν είχε καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. «Αυτοβούλως προσπάθησε να σωθεί και να σώσει τα παιδιά του» κατέθεσε η Μαργαρίτα Φύτρου και συμπλήρωσε «Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανιψιά μου βρέθηκε στο κενό .. Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου ,ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι…Η τραγική ειρωνεία είναι πως τα υλικά αγαθά, το σπίτι, όλα, έμειναν ανέπαφα… Οι ψυχές χάθηκαν».

Η μητέρα και η ανιψιά της Παναγιώτας Μαλαίνου μέσα στο χάος χωρίστηκαν στη θάλασσα. Η μάρτυρας περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες της μέχρι να μάθει ότι η ανιψιά της σώθηκε αλλά η μητέρα της δεν τα κατάφερε. «Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους. Όσοι κάηκαν, κάηκαν μόνοι τους… Ήταν όλα διαλυμένα εκείνη τη νύχτα.» ανέφερε υπογραμμίζοντας την απουσία αστυνομίας, πυροσβεστικής και λιμενικού. «Το 2018 ήταν η πιο ήσυχη πυρκαγιά που έχει περάσει. Ούτε καμπάνες, ούτε ντουντούκες. Σαν να μην υπήρχε κράτος πριν. Σα να ζούσαμε ξεκομμένοι στα βουνά..» κατέθεσε ο Μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Ποταμιάνος και συμπλήρωσε μιλώντας για τη διαφυγή του ίδιου της συζύγου και της μητέρας του «Η επιβίωση μας ήταν εντελώς συμπωματική».

Ο μάρτυρας ανέφερε πως ήταν επιλογή του τότε πρωθυπουργού να μην ενεργοποιήσει την διαδικασία για την εφαρμογή του 112 ,που ήταν απόφαση της ΕΕ.

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.