Η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά στη διαφθορά: «Ή αυτοί ή εμείς»

«Δεν είμαι διατεθειμένος να σταματήσω μέχρι η νομιμότητα να γίνει μονιμότητα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στη συνεπή και συστηματική προσπάθεια για την εξυγίανση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και την πάταξη έκνομων πρακτικών του παρελθόντος.

Στον απόηχο των ριζικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε πρόσφατα για την αναδιάρθρωση των μονάδων της Περιφέρειας Αττικής στις οποίες παρουσιάστηκαν φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι η διόρθωση των παθογενειών πρέπει να επιβάλλεται χωρίς αναβολές.

«Εγώ μιλάω για “βαθύ κράτος” προκειμένου με δύο λέξεις να περιγράψω μια νοσηρή, εντελώς απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που πηγάζει από μία μικρή ομολογουμένως μειοψηφία υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, μία “χούφτα” επίορκων που με τη δράση τους, όμως, αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του δημοσίου στη συνείδηση των συμπολιτών μας και με την οποία, προσωπικά, αρνούμαι να συμβιβαστώ, πρωτίστως ως Έλληνας πολίτης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Και προσθέτει: «Δεν δέχομαι τη συλλογική παραίτηση μπροστά στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Γι’ αυτό έχω κηρύξει πόλεμο στο “βαθύ κράτος” κι αυτό κάνω από κάθε αξίωμα που μου έχει ανατεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αγανακτώ και αρρωσταίνω, μόνο με τη σκέψη ότι δεν θα προσπαθούσα, αν μη τι άλλο, να διαλύσω αυτά τα παρασιτικά κυκλώματα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κανονικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν ανενόχλητες, απλώνοντας πλοκάμια παντού και που εν τέλει στραγγάλιζαν τον πλέον αθώο, τον πολίτη και έπλητταν ανεπανόρθωτα το κύρος των υπηρεσιών μας. Αυτό εννοώ “βαθύ κράτος”».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται εκτενώς στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Διεύθυνση Μεταφορών και στον ΕΔΣΝΑ, όσο και στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας με τη μετακίνηση και των 148 υπαλλήλων, τη θέσπιση “rotation” και κλήρωσης στα ζευγάρια των 126 Εποπτών Υγείας. «Το διευκρίνισα από την πρώτη στιγμή αυτό και το επαναλαμβάνω και τώρα- είναι πολύ μακριά από εμένα οι όποιες λογικές “τσουβαλιάσματος”. Σέβομαι και τιμώ και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν τον πολίτη με απόλυτη συνέπεια. Είναι οι πρώτοι που θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει. Μου το λένε κάθε μέρα, όπου πηγαίνω. Οφείλαμε λοιπόν να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς, ακριβώς για να προστατεύσουμε το κύρος των υπηρεσιών μας. Για να “τσακίσουμε” κάθε συμπεριφορά που πλήττει το ήθος, την εμπειρία και την εργατικότητα της πλειοψηφίας των στελεχών μας. Και για τον λόγο αυτό λάβαμε την απόφαση ότι από τις αλλαγές δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής, η μάχη με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» είναι διαρκής. «Η καθημερινότητα είναι το “Α” και το “Ω” αυτή τη στιγμή. Όποιος νομίζει ότι είναι μόνο “για τα μεγάλα”, ας τα λέει αυτά στην παρέα του», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η μάχη για το “βαθύ κράτος” περνάει και μέσα από την Αττική. Είναι μέρος μίας συνολικής προσπάθειας ανασυγκρότησης του κράτους. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνη που, από την πρώτη στιγμή, απέδειξε εμπράκτως ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη τόσο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, όσο και των εκσυγχρονιστικών τομών που έχει ανάγκη η χώρα μας».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Χαρδαλιάς στέκεται ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στον περιορισμό στο ελάχιστο της δυνατότητας παρέμβασης από οποιονδήποτε τρίτο. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής απαντά και για τον διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον ΕΔΣΝΑ αποτελούσε προγραμματική μου δέσμευση πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Δεν πρόκειται για μομφή ή καχυποψία απέναντι στους προκατόχους μας, απλώς θέλουμε να δούμε τι παραλάβαμε και θέλουμε να κινούμαστε με πλήρη διαφάνεια», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι η πρότασή του για διαχειριστικό έλεγχο είχε καθολική αποδοχή από όλες τις περιφερειακές παρατάξεις, γεγονός που -όπως υπογραμμίζει- «εκπέμπει στους πολίτες ένα πολύ ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στα θεμελιώδη».

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως όταν το κράτος και η αυτοδιοίκηση δεν λειτουργούν σωστά, τότε υπονομεύουν το πολυτιμότερο αγαθό της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο -όπως τονίζει- από την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς. «Εγώ τι λέω; Λέω ότι σε αυτή τη μάχη με το “βαθύ κράτος”, όποιο και εάν είναι αυτό, θα είμαι αμείλικτος και ανυποχώρητος, όσο και με όποιους τρόπους και αν αντιδράσουν εκείνοι που θίγονται. Απέναντι λοιπόν σε κάθε θύλακα διαφθοράς, η απάντηση είναι μία: “Ή αυτοί ή εμείς”», καταλήγει ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.