Τέλος στα κόλπα με τις ταμειακές και τα POS στις ταβέρνες – Nέες ταμειακές από την 1η Αυγούστου

Τέλος στα κόλπα φοροδιαφυγής σε ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί και μεζεδοπωλεία με τους μηχανισμούς που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες και τα δελτία παραγγελίας τα οποία στη συνέχεια ακυρώνονται χωρίς να εκδίδονται αποδείξεις και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς που θα πρέπει να χρησιμοποιούν από την Πέμπτη 1η Αυγούστου επιχειρήσεις στην εστίαση.

Σχεδόν όλες οι ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – IRIS

Στο μέτωπο της διασύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί κατέβασαν ταχύτητα μετά την ανακοίνωση παράτασης έως τις 31 Αυγούστου 2024. Μόλις 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προστέθηκαν τον Ιούλιο στο σύστημα IRIS φτάνοντας τους 357.000 σε σύνολο 800.000 υπόχρεων. Στο διάστημα 25-28 Ιουνίου οι ημερήσιες εγγραφές έφταναν τις 6.000. Ο ρυθμός έπεσε κάτω από τις 1.000 την ημέρα τον Ιούλιο ενώ την περασμένη Πέμπτη οι εγγραφές ήταν μόλις 409.

Η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2024 και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν θα δοθεί παράταση. Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους, θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Με “καμπάνα” 1.000 ευρώ κινδυνεύουν και όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.