Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεύτερη ήττα στις λεπτομέρειες για την Εθνική μπάσκετ – Ισπανία – Ελλάδα 84-77

Η Ισπανία έβαλε 11/17 τρίποντα στο πρώτο μέρος, η Εθνική αντεπιτέθηκε στο δεύτερο, ισοφάρισε στο 71-71, στο τέλος όμως έμεινε από δυνάμεις και η άμυνα ζώνης των αντιπάλων της την οδήγησε σε δεύτερη ήττα (84-77) στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ισπανία λύγισε και πάλι την Εθνική (84-77) και την έστειλε σε τελικό με την Αυστραλία (2/8 στις 14:30) για την τρίτη θέση που ενδεχομένως δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Με φοβερές μάχες στην άμυνα και επιλογές στην επίθεση, η Εθνική Ελλάδος προηγήθηκε της Ισπανίας στο τέλος της πρώτης περιόδου, στον «τελικό», όπου χρειάζεται νίκη για να συνεχίσει στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελλάδα ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι και έφτασε να χτίσει διαφορά. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά, όμως «χύσαμε την καρδάρα με το γάλα», και η εξαιρετική αμυντική προσπάθεια του πρώτου εξαλέπτου, διάστημα στο οποίο δεχθήκαμε μόλις 10 πόντους με 4 βολές μετατράπηκε σε ολιγωρία. Στα τελευταία 288 δευτερόλεπτα, η Εθνική δέχτηκε υπερδιπλάσιους (11) πόντους και εκεί βρίσκεται το κλειδί της σχεδόν ολικής επαναφοράς της «φούρια ρόχα» από το -8.

Το σκορ της πρώτης περιόδου ήταν 22-21 υπέρ της Εθνικής

Στη δεύτερη περίοδο η Ισπανοί μπήκαν με καλύτερα πατήματα και επέλεξαν να παίξουν ζώνη. Δύο τρεις παίκτες των Ισπανών δημιουργούσαν ασφυξία στη ρακέτα εμποδίζοντας τη δράση του Αντετοκούνμπο. Αυτό δημιούργησε ευκαιρίες για ελεύθερα τριποντα τα οποία δεν αξιοποίησαν οι Έλληνες παίκτες, με αποτέλεσμα η Ισπανοί να χτίσουν διαφορά που έφτασε και τους 14 πόντους με 11/17 τρίποντα, ποσοστό εξωπραγματικό.

Το επί μέρους σκορ της δεύτερης περιόδου ήταν 28-13 υπέρ των Ισπανών, δημιουργώντας σκορ 49-35 στο ημίχρονο.

Η Ισπανία έκλεισε το πρώτο μέρος με 5/11 δίποντα, 11/17 τρίποντα, 6/8 βολές, 17 ριμπάουντ (15-2), 14 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 6 λάθη, 8 φάουλ και τον Αλδάμα στους 12 πόντους.

Η Ελλάδα έχει 8/17 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 1/3 βολές, 16 ριμπάουντ (9-7), 11 ασίστ, 1 κλέψιμο, 5 λάθη, 8 φάουλ και τον Αντετοκούνμπο στους 9 πόντους.

Στην τρίτη περίοδο η Ελλάδα επιστράτευσε την άμυνα της και ένα ακόμα στοιχείο. Προσπάθησε να τρέξει και να κόψει τον ρυθμό των Ισπανών και έτσι κατάφερε στο πρώτο 5λεπτο να μειώσει τη διαφορά στους δέκα πόντους. Στη συνέχεια η δυνατή άμυνα συνέχισε να δίνει αποτελέσματα και να κόβει τη φόρα στους Ισπανούς, με τη διαφορά να πέφτει στους 9 πόντους, ενώ στη λήξη της περιόδου, ο Τολιόπουλος με buzzer beater τριποντο έριξε τη διαφορά στους 6 πόντους. Η Ελλάδα όμως ακόμα και σε αυτό το σημείο έδειξε ότι δυσκολεύεται να βρει λύσεις στη ζώνη των Ισπανών.

Η Ελλάδα πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τους Ισπανούς, καθώς το επί μέρους σκορ διαμορφώθηκε στο 21-13 υπέρ της Εθνικής, με το σκορ του αγώνα στο 52-46.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με το μομέντουμ να είναι με την Εθνική και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ρίχνει τη διαφορά στον έναν πόντο με έμμεσο τρίποντο και δίποντο στην επόμενη φάση. Με την άμυνα να διατηρείται σε σκληρότητα και ένταση, τη σκυτάλλη στο σκοράρισμα πήρε ο Βασίλης Τολιόπουλος και κάνοντας το δεκάλεπτο της ζωής του με 3/3 τρίποντα και ένα δίποντο έφερε τη διαφορά στον πόντο, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ισοφαρίζει σε 71-71 με κάρφωμα in your face στον Αλντάμα. Από εκεί και έπειτα, επανήλθε το μπλοκάρισμα από την ισπανική ζώνη και με κακές επιθέσεις από πλευράς Ελλάδας και ολιγωρία στην άμυνα το σκορ επανήλθε στο 79-71

Η πεντάδα της Ελλάδας

Νικ Καλάθης, Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Παπαγιάννης οι πρώτοι πέντε για την Ελλάδα.

Η πεντάδα της Ισπανίας

Λορέντζο Μπράουν, Σάμπι Λόπεθ-Αροστέγι, Άλεξ Αμπρίνες, Σάντι Αλντμα, Μπίλι Ερνανγκόμεθ οι πρώτοι πέντε για την Ισπανία.

Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα

1η αγωνιστική

Αυστραλία – Ισπανία 92-80
Ελλάδα – Καναδάς 79-86

2η αγωνιστική (30/7)

12:00 Ισπανία – Ελλάδα
14:30 Καναδάς – Αυστραλία

3η αγωνιστική (2/8)

Αυστραλία – Ελλάδα
Καναδάς – Ισπανία

Η κατάταξη στο Group A

Αυστραλία 1-0
Καναδάς 1-0
Ελλάδα 0-1
Ισπανία 0-1

lifo.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.