Αλέξανδρος Νικολόπουλος: AΕΠ ΗΠΑ. Επιτάχυνση ανάπτυξης κατά το β’ τρίμηνο

Με επιτάχυνση της αναπτυξιακής της δυναμικής έκλεισε το β’ τρίμηνο του 2024 η αμερικανική οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 3,1% από 2,9% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η τριμηνιαία μεταβολή ανήλθε σε 0,7% από 0,35% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η ετησιοποιημένη μεταβολή 2,84% αποτέλεσε θετική έκπληξη για την εναρμονισμένη εκτίμηση (consensus) των αναλυτών η οποία αναγόταν σε ανάπτυξη της τάξης του 2% η οποία συνιστά και την τάση από το 2009.

Ο ρυθμός αντιπροσωπεύει ακόμη και για τις εκτιμήσεις της Fed έκπληξη δεδομένης της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,5% στην διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, από την ανάλυση των στοιχείων των συνιστωσών του ΑΕΠ διαφαίνεται ότι η ιδιωτική δαπάνη (69% του ΑΕΠ) μεγεθύνθηκε κατά 2,3%, η δημόσια δαπάνη (17% του ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 3,1%, οι επιχειρηματικές επενδύσεις διογκώθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 1,4%.

Τέλος ο καθαρός λογαριασμός εισαγωγών εξαγωγών αφαίρεσε 0,8% από το ΑΕΠ του τριμήνου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.