Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια – Ο καπνός έφτασε μέχρι το Μυρτώο πέλαγος!

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7) στην Εύβοια στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη προκειμένου να την περιορίσουν. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα.

Αυτή την ώρα, καντηλάκια και διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στην περιοχή με την Πυροσβεστική να συνεχίζει την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Ωστόσο, επικρατεί αγωνία καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, η Δασική Υπηρεσία και εθελοντές έδωσαν μάχη ώστε να περιορίσουν την φωτιά και δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε να ανακόψουν την πορεία της.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος 13 εναέρια μέσα ( 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό). Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην Εύβοια μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε δηλώσεις τους, ο υπουργός και ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Θ. Βάγιας ανέφεραν ότι σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο «για μία νύχτα μάχης» ενώ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας».

Με 150 km «έτρεχε» ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια – Έφτασε μέχρι το Μυρτώο Πέλαγος

Απόκοσμες εικόνες κατέγραψαν κάτοικοι της Αθήνας, καθώς ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας, που ξέσπασε την Τετάρτη (31.7.2024) στην περιοχή Πισσώνας, κάλυψε τον Αττικό ουρανό χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η μεγάλη φωτιά του πευκόδασους της Εύβοιας ενισχύθηκε από τους βόρειους ανέμους και την πολύ χαμηλή εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των δασικών καυσίμων.

Όπως φαίνεται μέσα από τη δορυφορική εικόνα της EUMETSAT ο πυκνός καπνός αργά το απόγευμα (19:00) της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024 είχε ήδη μεταφερθεί πάνω από το Μυρτώο Πέλαγος, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 150 km.

Η μεγάλη διασπορά του καπνού παρουσιάζεται και στο επόμενο βίντεο, το οποίο καλύπτει χρονικά την περίοδο από την έναρξη της πυρκαγιάς έως και αργά το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024.

Ο καπνός σκοτείνιασε τον ουρανό της Ύδρας, ενώ σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης η μυρωδιά καμένου ήταν αισθητή σε όλη την Αττική.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.