Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα πόσα που θα πάρουν οι Έλληνες που θα ανέβουν στο βάθρο – Ποια χώρα σπάει όλα τα ρεκόρ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπαίνουν σιγά-σιγά στην 2η εβδομάδα τους, το ενδιαφέρον κορυφώνεται και ας μάθουμε τα χρηματικά ποσά που θα εισπράξουν οι Ολυμπιονίκες κάθε χώρας. Ποια η τιμή του Χρυσού στις ΗΠΑ και ποια στην Ελλάδα…

Καλή η Ολυμπιακή Ιδέα, η ευγενής άμιλλα το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» που μας έχει τυλίξει τούτες τις μέρες σαν κισσός που σκαρφαλώνει στις ζωές μας, αλλά, κακά τα ψέματα, η ουσία των καιρών μας είναι το χρήμα!

«Σημασία έχει η συμμετοχή», είναι το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως, στην ουσία, και ένα μετάλλιο δεν θα «χάλαγε» τους αθλητές… Κι αν αυτός ο αθλητής είναι από χώρες που πριμοδοτούν μετάλλια; Ε τότε το βάθρο γίνεται απόλυτος στόχος αφού θα του προσφέρει χιλιάδες ευρώ ή δολάρια.

Ενώ η Ολυμπιακές Επιτροπές μια χώρας δεν παρέχουν ανταμοιβές στους νικητές τους, οι Κυβερνήσεις συχνά προσφέρουν, ως πριμ, χρήματα για την κατάκτηση μεταλλίων και κάποιες χώρες χρυσώνουν τους νικητές τους, δίχως υπερβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες- για παράδειγμα- προσφέρουν στους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους από 37.500 δολάρια, ενώ για το αργυρό μετάλλιο θα εισπράξουν από 22.500 και το ταπεινό Χάλκινο θα τους αποφέρει από 15.000.

Για κάποιους αθλητές όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό της περιουσίας και των απολαβών τους, όμως για τους αθλητές που πασχίζουν να καλύψουν ακόμα και το κόστος της προπόνησης, αυτά τα ποσά είναι σημαντικά. Κι αν νομίζετε ότι τα μπόνους μεταλλίων των ΗΠΑ είναι τα υψηλότερα, αυταπατάσθε.

Το Χονγκ Κονγκ σπάει όλα τα ρεκόρ…

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αγωνίζεται ανεξάρτητα από την Κίνα, θα καταθέσει στον λογαριασμό των Χρυσών Ολυμπιονικών από 768.000 δολάρια (!) και από 380.000 δολάρια στων Ασημένιων· το πριμ αυτό είναι το υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το Χονγκ Κονγκ είχε ήδη δύο Χρυσούς Ολυμπιονίκες, συνεπώς ένα ζευγάρι ξιφομάχων μετράει δολάρια…

Μετά το Χονγκ Κονγκ, οι χώρες με τα υψηλότερα πριν μεταλλίων είναι το Ισραήλ με 275.000 δολάρια ανά Χρυσό και η Σερβία με 218.000 δολάρια. Και ας δούμε συνοπτικά τις χώρες που πριμοδοτούν τους Ολυμπιονίκες τους.

Ηνωμένες Πολιτείες: 37.500 δολάρια
Καναδάς: 14.608 δολ.
Γαλλία: 80.000 ευρώ
Αυστραλία: 13.340 δολ.
Ισπανία: 94.000 ευρώ
Ιταλία: 180.000
Γερμανία: 20.000 ευρώ

Και πριμ από προσωπικούς λογαριασμούς

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθορισμένη τιμή 37.500 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, κάποιοι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με το site της USA Today, οι διάσημοι αθλητές του αμερικανικού φούτμπολ (NFL) Σάνον Σαρπ και Τσαντ Τζόνσον, δήλωσαν ότι θα πριμοδοτήσουν από την τσέπη τους προσφέροντας από 25.000 δολάρια στους αθλητές του στίβου των ΗΠΑ που θα κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Σαρπ, μάλιστα, είπε ότι θα ανταμείψει κάθε Αμερικανό που θα σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ με 50.000 δολάρια.

Επίσης η World Athletics (WA) που είναι ο διεθνής οργανισμός που έχει την παγκόσμια εποπτεία του Στίβου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει η πρώτη διεθνής ομοσπονδία που θα απονέμει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιβραβεύοντας οικονομικά τους αθλητές.
Οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα στίβου στο Παρίσι θα λάβουν 50.000 δολάρια και οι ομάδες σκυταλοδρομίας θα λάβουν το ίδιο ποσό που θα μοιραστεί μεταξύ των αθλητών.

Η ελληνική αξία του Χρυσού

Και στην Ελλάδα; Κάποτε το χρυσό μετάλλιο έφερνε χρυσάφι στους Ολυμπιονίκες μας. Όχι πως σήμερα τα χρήματα που πριμοδοτούμε τους νικητές είναι αμελητέα ποσότητα. Στους Χρυσούς Ολυμπιονίκες, λοιπόν, η ΓΓΑ θα δώσει από 90.000 ευρώ στους Αργυρούς από 60.000 και στους Χάλκινους από 50.000. Οι προπονητές των νικητών αθλητών θα εισπράξουν τα μισά χρήματα, δηλαδή για χρυσό μετάλλιο 45.000 ευρώ και ούτω καθεξής. Επίσης κάθε Ολυμπιονίκης- ακόμα και των ομαδικών αθλημάτων- διορίζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η θρυλική ρήση του Πέρση στρατηγού Τριτανταίχμη, όταν ενημερώθηκε πως οι Έλληνες αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες με έπαθλο ένα δάφνινο στεφάνι: «Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ’ άνδρας ήγαγες μαχησόμενους ημέας, οί ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής»*, δεν έχει ουδεμία ισχύ πλέον, εδώ και χρόνια… Ο Ηρόδοτος μπορεί να κοιμάται ήσυχος, (και) οι Έλληνες χρυσώνονται πλέον για να νικήσουν!

*Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άντρες μας έφερες να πολεμήσουμε, με αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για την αρετή;

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.