Αλλάζει η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα

Νέοι κανόνες θεσπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1η Σεπτεμβρίου για τα παιδικά καθίσματα. Πέφτουν οι προϋποθέσεις για το βάρος, αλλά παραμένουν ίδιες για το ύψος και την ηλικία.

Τα παιδικά καθίσματα αποτελούν ένα σημαντικότατο παράγοντα, ώστε να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί. Μακριά από εμάς έτσι κι αλλιώς, όμως η πρόληψη κρίνεται αναγκαία. Φανταστείτε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφοράς, 600 παιδιά χάνουν δυστυχώς τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης.

Έτσι πάρθηκαν νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα. Ο κανονισμός UNECE R44/04, ο οποίος ισχύει από το 2007 χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος του παιδιού, που κυμαίνεται από τα 10 έως και περισσότερα από 36 κιλά.

Ο UNECE R129 (2013) λαμβάνει υπόψιν του το ύψος του παιδιού. Οι μικροί μας επιβάτες έως 15 μηνών ή μέχρι ύψους 76 εκατοστών θα κάθονται στραμμένοι προς τα πίσω. Η θέση αυτή αυξάνει τα επίπεδα, ασφάλειας σε περίπτωση μετωπικής ή πλευρικής σύγκρουσης.

Η είδηση είναι λοιπόν πως από την 1η Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να πωλούνται μόνο παιδικά καθίσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις UNECE R129, που ονομάζονται επίσης και «i-Size». Όσοι θέλουν να αγοράσουν καινούργια θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο δύο τύπους. Αυτά των κάτω από 105 εκατοστά και αυτά μεταξύ 100 και 150 εκατοστά.

Όπερ σημαίνει όσα είναι UNECE R44/04… ουσιαστικά «κόβονται» από τις 31 Αυγούστου και μετά. Όμως όσοι τα έχουν ήδη στην κατοχή τους, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς κυρώσεις. Υπενθυμίζουμε πως η μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο, χωρίς τα ειδικά καθίσματα για αυτά θεωρείται… «εγκληματική ενέργεια».

carandmotor.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.