Θεσμός τα «Πλαστήρεια» στη Νέα Μάκρη!

Τιμητική Εκδήλωση στη Νέα Μάκρη Αττικής για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 71 ετών από το θάνατό του, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2022 στην Ν. Μάκρη Αττικής με φορείς διοργάνωσης τον Δήμο Μαραθώνα, την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» και τον Σύλλογο Καρδιτσιωτών Αττικής “Άγιος Θωμάς”.

Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στην προτομή του από τον Πατέρα Σπυρίδωνα. Ακολούθησε χαιρετισμός του οικοδεσπότη Δημάρχου, κ. Στέργιου Τσίρκα, με πρωτοβουλία του οποίου ανεγέρθηκε η προτομή του Στρατηγού το 1993, στην πλατεία της Ν. Μάκρης και ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Η μορφή του «Μαύρου Καβαλάρη», που κοσμεί από το 1993 την πλατεία της Ν. Μάκρης, αποτελεί φωτεινό ορόσημο για όλους τους Νεοέλληνες. Μας υπενθυμίζει τους συνεχείς αγώνες του για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και τη συμβολή του για την πρόοδο του Δήμου μας, καθώς επί πρωθυπουργίας του αποκαταστάθηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και της περιοχής μας, αλλά και των περιοχών γύρω από την Πεντέλη. Στέκομαι αρωγός και συγχαίρω την «Πανθεσσαλική Στέγη» και το σύλλογο Καρδιτσιωτών Αττικής « Άγιος Θωμάς» για την πρωτοβουλία υλοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης και θεωρώ πλέον ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει γίνει θεσμό, έτσι ώστε να τιμούμε την μορφή του Νικολάου Πλαστήρα».

Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Καβαλάρη, τον Πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανο Κούτρα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «Άγιος Θωμάς», κ. Θωμά Μπουκουβάλα.

Ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας,επισήμανε την καθιέρωση ως θεσμού πλέον της τιμητικής εκδήλωσης για τον αείμνηστο Στρατηγό και πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα.

Η Κεντρική Ομιλία με τον τίτλο «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο Αγωνιστής «Μαύρος Καβαλάρης», πραγματοποιήθηκε από τον Στρατηγό και Επίτιμο Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιάννη Ραχωβίτσα. Ο Ομιλητής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

«Είναι ειλικρινά μεγάλη τιμή για μένα και νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τον συμπατριώτη μας, για μια σπουδαία μορφή της Ελληνικής ιστορίας. Για έναν άνθρωπο, με εξαιρετικά έντονη προσωπικότητα και σπάνιες αρετές, του οποίου ο βίος αποτελεί παρακαταθήκη αναστοχασμού για τις σύγχρονες γενιές. Νικόλαος Πλαστήρας! Ο“Μαύρος Καβαλάρης”!

Ο Στρατιωτικός και πολιτικός, του οποίου η δράση τόσο στα πολεμικά, όσο και στα πολιτικά μέτωπα σημάδεψαν την θυελλώδη ιστορία του τόπου μας, κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.

Στα 71 Χρόνια από το θάνατό του είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του στην ιστορία του τόπου μας. Να θυμηθούμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, να προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε και να το ερμηνεύσουμε και να διδαχθούμε από το παράδειγμά του.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε στο Μορφοβούνι της Καρδίτσας το 1883, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Τα γεγονότα στη Θεσσαλία και ο άτυχος και καταστροφικός πόλεμος το 1897,διαμόρφωσαν στο Νικόλαο Πλαστήρα ένα χαρακτήρα μαχητικό και ανένδοτο. Είναι βέβαιο ότι, τόσο η στρατιωτική πορεία, όσο και η πολιτική διαδρομή του,έχουν τις ρίζες τους στα βιώματα της τελευταίας δεκαετίας του 19ου Αιώνα.

Όταν έγινε είκοσι χρόνων ο Νικόλαος Πλαστήρας μπαίνει στο στρατό. Όλοι οι εθνικοί αγώνες, που ακολουθούν, τον βρίσκουν παρόντα και μαχόμενο. Το όραμα της Εθνικής Ανόρθωσης και της Εδαφικής ολοκλήρωσης κυριαρχεί στη σκέψη και ορίζει τη δράση του. Μετέχει στο Μακεδονικό Αγώνα, πρωτοστατεί στο κίνημα στο Γουδί το 1909.Ξεχωρίζει για τα ηγετικά του προσόντα, στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο.

Στην Ελασσόνα, το Σαραντάπορο, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα. Είναι δυναμικά παρών στο Δεύτερο βαλκανικό πόλεμο, στις μάχες του Κιλκίς και του Λαχανά. Γίνεται θρύλος που διασχίζει τα πεδία των μαχών, κερδίζει την εμπιστοσύνη των στρατιωτών του, αλλά και το θαυμασμό των στρατηγών του. Είναι ο “Μαύρος Καβαλάρης”, που εμψυχώνει, μάχεται, κερδίζει νίκες για την Ελλάδα. Λίγο μετά, η Ελλάδα βιώνει τη τραγική εποχή του διχασμού και της τραγωδίας. Ο Νικόλαος Πλαστήρας αισθάνεται ότι η ουδετερότητα στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ακυρώνει τα εθνικά όνειρα. Ανήκει σ΄ εκείνους που πιέζουν και πείθουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να προχωρήσει στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος συμβάλλει έντονα στην επικράτησή του. Από εκεί ξαναγυρίζει στους μεγάλους εθνικούς αγώνες. Θριαμβεύει στη μάχη του Σκρα, αποβιβάζεται με το σύνταγμα του, στο 5/42, στη Μικρά Ασία.

Όταν το μέτωπο άρχισε να καταρρέει και η υποχώρηση να μεταβάλλεται σε άτακτη φυγή, ο Ν. Πλαστήρας κατάφερε να μαζέψει τους στρατιώτες του από την τουρκική ενδοχώρα και να τους οδηγήσει στα παράλια. Παράλληλα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους άμαχους Έλληνες και έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες από βέβαιο θάνατο, γεγονός που του αναγνώρισαν και οι ίδιοι αποκαλώντας τον «Άγιο της Προσφυγιάς». Ήταν ο τελευταίος που εγκατέλειψε τη Μικρά Ασία και αυτή ακριβώς η στάση του, ενίσχυσε ακόμη πιο πολύ τη φήμη του. Από εκεί κατευθύνθηκε στη Χίο και προχώρησε στην Επανάσταση του 1922.

«Ο Πλαστήρας δύναται τις να είπη ότι εφώτισε το στερέωμα του Ελληνικού Ουρανού δι’ απλέτου φωτός και ότι απέδωκεν εις το Έθνος την αυτοπεποίθησιν ήτις τόσο επικινδύνως είχε κλονισθεί μετά την καταστροφήν της Μικράς Ασίας. Έθνος το οποίον εις κρίσιμας στιγμάς εμφανίζει τοιούτους άνδρας δύναται να αποβλέπει μετ’ εμπιστοσύνη εις το μέλλον αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας είναι ακόμα υπό κρίση της ιστορίας! Έζησε σε εποχές σεισμικών αλλαγών, αλλαγών ανακατατάξεων και παθών. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία, ότι ο ίδιος έγραψε την Ιστορία, όταν βρέθηκε στα σταυροδρόμια της. Κάνει λάθη, πράττει ορθά, παλεύει για τις ιδέες που πιστεύει! Γνωρίζει νίκες και ήττες.

Δοξάζεται, αλλά αποτραβιέται. Εξήντα στο παρασκήνιο απογοητευμένος ή διωγμένος. Έγινε τρεις φορές Πρωθυπουργός, ενώ θήτευσε σχετικά λίγα χρόνια στη βουλή των Ελλήνων.

Η τελευταία κυβέρνηση του, σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1951 και έθεσε τις πρώτες βάσεις της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής ανόρθωσης. Οι προγραμματικές δηλώσεις του στο ξεκίνημα της κυβέρνησης εκείνης, έδιναν ένα ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων του. «Η Κυβέρνησις» υπογραμμίζει ο Πλαστήρας, «πιστεύει ότι το έργον Ανασυγκροτήσεως, πρέπει και είναι δυνατόν να γίνει μόνον διά του λαού και υπέρ αυτού. Θεωρεί ότι η ολοκλήρωσης τούτου είναι αδύνατη άνευ εξασφαλίσεως της κοινωνικής γαλήνης και δέον να εδραιωθεί επ΄αυτής. Ως εκ τούτου θα επιδιώξει η Κυβέρνησης την ολοκλήρωσιν της εσωτερικής ειρηνεύσεως, την λήθην του παρελθόντος, την ενότητα και συνεργασίαν όλων των Ελλήνων, εις την συνολικήν προσπάθειαν επανορθώσεως των ερειπίων εκ της δεκαετούς περιπετείας του πολέμου…»

Με αυτές τις αντιλήψεις ξεκίνησε τότε η ανασυγκρότηση της Ελλάδος, για να συνεχιστεί με νέα δυναμική από τις κυβερνήσεις του Αλέξανδρου Παπάγου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Προτεραιότητα εκείνης της Κυβέρνησις Πλαστήρα ήταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας, αλλά και η εκμηχάνιση της γεωργίας.

Ιδίως μάλιστα, ο εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας και η εκτέλεση μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων. Ανάμεσα τους και η ιδέα του φράγματος στον ποταμό Μέγδοβα, η ιδέα της λίμνης,που πήρε τα όνομά του, Λίμνη Πλαστήρα, κατασκευάσθηκε ταχύτητα από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και δίνει ζωή στο θεσσαλικό κάμπο.

Σημαντικότατο έργο του, ήταν η αναγκαστική απαλλοτρίωση αγροτικών κτημάτων για την αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών και κτηνοτρόφων. Νοιαζόταν για τη γη και τους ανθρώπους της, γιατί ήταν παιδί αγροτών.

Παράδειγμα σπάνιο, σπαρτιατικού βίου και απόλυτης προσήλωσης στο καθήκον, ασύγκριτης τιμιότητας και διαρκούς αφιλοκερδούς προσφοράς στον απλό πολίτη, ο Πλαστήρας τίμησε τον δημόσιο βίο με την ταπεινόφρονα στάση του, με την ανυπόκριτη αγωνία του για τον Ελληνικό λαό στα δίσεκτα χρόνια που έζησε. Στάθηκε πάντοτε έμπρακτα αρωγός στον πτωχό συνάνθρωπο στον αδικημένο, στον άστεγο, τον κατατρεγμένο πρόσφυγα.

Πρόσφερε διακριτικά τον μισθό του στους φτωχούς, αρνήθηκε να «βολέψει» ακόμα και τον άνεργο αδερφό του και πέθανε χωρίς πότε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.

Είχε δημιουργήσει ένα θερμό ρεύμα συναισθηματικής επαφής με το λαό, που ελάχιστοι πολιτικοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
Ας διδαχθούμε από το παράδειγμα του Βίου του Νικόλαου Πλαστήρα.
Ας διδαχθούμε από το θάρρος του, τη γενναιότητα του, τη διάθεση προσφοράς και την εντιμότητα του.
Το παράδειγμα του, ας γίνει φάρος που θα μας οδηγεί στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που δοκιμάζονται καθημερινά».

Μετά την ομιλία του Προέδρου,ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ν. Πλαστήρα: από το Δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Στέργιο Τσίρκα, τον Πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης», Δρ. Στέφανο Κούτρα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής « Άγιος Θωμάς», κ. Θωμά Μπουκουβάλα.

Η παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Θεσσαλίας από το χορευτικό Τμήμα του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Παλαιάς Φώκαιας, «Η Αγία Ειρήνη», με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Ειρήνης Δανιήλ και Πρόεδρο την κ Ελένη Δανιήλ,ενθουσίασε τους παρισταμένους. Στο χορευτικό συμμετείχαν και χόρεψαν οι : Αδαμαντία Παππά, Ιωάννα Δερμανούτσου, Έλλη Νάκου, Ευαγγελία Μοσχωνησιώτη, Δανάη Παπαδήμα, Γιάννα Ντουρούπη, Ελένη Δημοπούλου, Ελένη Δανιήλ, Νάνσυ Σακελλάρη, Ειρήνη Δανιήλ.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσφορά θεσσαλικών παραδοσιακών εδεσμάτων από το Σύλλογο Καρδιτσιωτών Αττικής «Άγιος Θωμάς».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης και το Συντονισμό είχε ο κοινοτικός Σύμβουλος και άνθρωπος του πολιτισμού, κ. Γεώργιος Λεπούρης, τον οποίο η « Πανθεσσαλική Στέγη» ευχαριστεί δημοσίως για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους : Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική Καβαλλάρη. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Τσίρκας.Οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Στάμος, Πέτρος Πάλλης, Βαγγέλης Κυπαρρίσης, Κώστας Λιάσκος.Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάκης Μακρής. Οι κοινοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Λέπουρης, Ματθαίος καραμολέγκος, Νίκος Παπαργύρης, Νάνσυ Σακελλάρη. Η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού- πολιτιστικού Συλλόγου Βαρνάβα κ. Όλγα Φωτίου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γη» κ.Κώστας Τσιώρας, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαθυλακιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα» κ. Χρήστος Ρωμανάς. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσόγαιων « Δευκαλίων» κ. Αθανάσιος Αλμπάνης και ο π. Πρόεδρος κ. Δημοσθένης Μπαρούτας. Ο Πρόεδρος των απανταχού Ρουσιωτών κ. Ζήσης Καπράνας. Η Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών κ Ρίτσα Κούτρα. Η Συγγραφέας-Ποιήτρια Αντιπρόεδρος της «Ζακυνθινής Εστίας» και της επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Δρ. Σοφία Σκλείδα.
Εγκάρδιες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Μαραθώνα, τον κ. Γεώργιο Λεπούρη και την κ. Νάνσυ Σακελλάρη για την εξαιρετική συνεργασία για την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Η «Πανθεσσαλική Στέγη» ευχαριστεί τον κεντρικό ομιλητή, Στρατηγό Γιάννη Ραχωβίτσα, για την εμπεριστατωμένη ομιλία του καθώς και για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέσω του Ινστιτούτου PADA-Αντιναρκωτική δράση. Επίσης, τον έγκριτο συνθέτη κ. Θωμά Μπακαλάκο για την έγκρισή του να ακουστεί το τραγούδι του «Πλαστήρας» ,καθώς και η «Ωδή στον Πλαστήρα», μουσική νουβέλα που θα συμπεριληφθεί στο έργο του συνθέτη « Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Η «Πανθεσσαλική Στέγη» εύχεται σ΄ όλες και όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και Καλή Παναγιά!

Για το Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης

Ο Πρόεδρος

Δρ. Στέφανος Κούτρας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.