Δ. Μαραθώνα: Έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αττική – Προτροπή της ΕΥΔΑΠ στους πολίτες για οικονομία στη χρήση του νερού

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει προβλήματα λειψυδρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με την Αττική να είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στους τέσσερις ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την Αττική (Εύηνο, Μόρνο, Υλίκη και, φυσικά, Λίμνη Μαραθώνα) το έλλειμμα νερού έχει φτάσει τα 400.000.000 κυβικά μέτρα συνολικά την τελευταία διετία και η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί εναλλακτικές λύσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας, το πρόβλημα εντείνεται διότι, παράλληλα με την παρατηρούμενη έλλειψη σε νερό, δυστυχώς παρατηρείται την ίδια στιγμή και αύξηση 8-10% στην κατανάλωσή του, σε σχέση με πέρυσι.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με κεντρικό σύνθημα “Θες νερό; Κλείσε τη βρύση!”. Στην ιστοσελίδα της, παρέχονται οδηγίες με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας οι οποίες, αθροιστικά, μπορούν να συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμος Μαραθώνος, παρότι το μεγάλο και περίπλοκο έργο της αποχέτευσης είναι σε εξέλιξη, καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού. Η τηλεμετρία υδάτων και η τοποθέτηση χιλιάδων έξυπνων μετρητών, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα βοηθήσει σημαντικά σ’ αυτόν τον τομέα, ενώ, ως σήμερα, έχουν αναβαθμιστεί πολλά χιλιόμετρα πεπαλαιωμένων αγωγών υδροδότησης, έργο που, σταδιακά, θα καλύψει όλες τις Δημοτικές μας Κοινότητες.

Παράλληλα, εντείνουμε τις προσπάθειες για σύνδεση και της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ενώ έχουμε επίμονα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της σταθερής και απρόσκοπτης παροχής νερού σε όλη τη Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, με δεδομένο και ότι οι προγνώσεις δεν είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικές ως προς τις μετεωρολογικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα, ο Δήμος Μαραθώνος, για μια ακόμη φορά, απευθύνει έκκληση στους πολίτες -αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής μας τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα- να συνεισφέρουν σ’ αυτή την κρίσιμη προσπάθεια.

Ανοίγουμε τη βρύση με σύνεση και υπευθυνότητα, αποφεύγουμε μη απαραίτητες χρήσεις και κάθε είδους σπατάλη. Το πρόβλημα είναι όλων μας, όλοι μας μπορούμε -και πρέπει- να βοηθήσουμε και στη διαχείρισή του.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.