Πνευμονολόγος: «Για μήνες στον αέρα τα μικροσωματίδια από τη φωτιά – Αναγκαία η μάσκα»

Με τους καπνούς από τη φωτιά στην Αττική να έχουν περικυκλώσει το λεκανοπέδιο, πνευμονολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα μικροσωματίδια που δημιουργεί, τα οποία μένουν στην ατμόσφαιρα για μήνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» της ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι «για μήνες ίσως και χρόνια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα τα μικροσωματίδια από τις φωτιές».

Ο ειδικός τόνισε ότι τα ανεπαίσθητα μικροσωματίδια «έχει αποδειχτεί ότι μακροπρόθεσμα δημιουργούν κακοήθειες στον εγκέφαλο και στον πνεύμονα».

Πνευμονολόγος για φωτιά: «Να προφυλάξουμε το αναπνευστικό μας»

«Θα πρέπει να προφυλάξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε το αναπνευστικό μας και ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιολογικές παθήσεις, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, γυναίκες στην κύηση και βέβαια αυτούς που πάσχουν από άσθμα» τόνισε.

Σχετικά με το πώς μπορεί ο καθένας μας να προφυλαχθεί, δήλωσε ότι πρέπει να έχουμε κλειστά τα παράθυρα στα αυτοκίνητα και ο κλιματισμός να είναι στην ανακύκλωση του αέρα.

Ο κόσμος καλό θα ήταν να μείνει στα σπίτια του, με κλειστά παράθυρα και να κάνει χρήση του κλιματιστικού.

«Στα σπίτια με κλειστά παράθυρα πόρτες και ο κλιματισμός με τα ειδικά φίλτρα είναι δυνατόν και εκεί στην ανακύκλωση του αέρα. Και οι μάσκες υψηλής προστασίας αν χρειαστεί να εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες», πρότεινε.

Και όπως υπογράμμισε, τις πρώτες μέρες μετά την φωτιά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.