Φωτιά: Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Μαίνεται ανεξέλεγκτη, τη Δευτέρα (12/8), η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική και την κατάσβεση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στο STAR ότι οι άνεμοι να κοπάσουν σταδιακά από τις 7 το απόγευμα και μετά. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες ακόμη, θα έλεγα ότι μέχρι και τις απογευματινές ώρες θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι. […] Θα αρχίσει περίπου από τις 18:00 με 19:00 μια προοδευτική εξασθένηση των ανέμων για να είναι ουσιαστική γύρω στις 20:00 με 21:00».

Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι η μέση ένταση των ανέμων είναι στα 6-7 μποφόρ και πρέπει οι άνεμοι να πέσουν γύρω στα 5 μποφόρ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν και οι δυνάμεις κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική. «Η φωτιά εξαπλώνεται με δύο τρόπους», είπε στη συνέχεια ο Θοδωρής Κολυδάς και πρόσθεσε: «Καταρχάς, εξαπλώνεται από το έδαφος όπου με άνεμο, θα έλεγα, κατά μέσο όρο γύρω στα 6 μποφόρ, “ταξιδεύει” με μία ταχύτητα στα 15 με 17 χιλιόμετρα την ώρα. Επειδή η πυρκαγιά και τα ίδια τα δέντρα με τις ριπές του ανέμου, από το ένα δέντρο στο άλλο, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα η πυρκαγιά. Όταν πέσουν οι ριπές του ανέμου, μετά τις 8 το απόγευμα, θα αρχίσει η κατάσταση σαφώς να γίνεται καλύτερη».

Ο καιρός την Τρίτη (13/8) από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται για την Τρίτη (13/8), με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους κυρίως στα δυτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 31 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.