Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε, και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 3 Οκτωβρίου 2024. Η διαδικασία αυτή αφορά τόσο νέους αιτούντες όσο και τους ήδη υφιστάμενους δικαιούχους που επιθυμούν να διατηρήσουν τα προνόμια του κοινωνικού τιμολογίου.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Η αίτηση γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, όπου οι δικαιούχοι πρέπει να ακολουθήσουν έξι βασικά βήματα για να ολοκληρώσουν την αίτηση. Αρχικά, οι πολίτες καλούνται να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Στη συνέχεια, επιλέγουν το είδος του κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ) για το οποίο επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση και συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Για τις αιτήσεις τύπου ΚΟΤ-Α, απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ για τις αιτήσεις ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ απαιτείται η συναίνεση τυχόν φιλοξενούμενων ενηλίκων μελών του νοικοκυριού μέσω του Taxisnet.

Τι Πρέπει να Προσέξετε

Οι αιτήσεις για το ΚΟΤ και το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2023, ενώ για την ακίνητη περιουσία λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ του 2023. Ωστόσο, όσοι πολίτες υπέβαλαν αίτηση πριν από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ 2024 και έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση που θα ελεγχθεί με βάση την πιο πρόσφατη εκκαθάριση.

Είναι σημαντικό οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, καθώς μετά τις 3 Οκτωβρίου, όσοι δεν έχουν κάνει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα από το κοινωνικό τιμολόγιο και θα τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Νέες Κατηγορίες Κοινωνικού Τιμολογίου

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΚΟΤ περιλαμβάνει πλέον τρεις κατηγορίες: ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ. Η τελευταία κατηγορία, που εισήχθη πρόσφατα, αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες και προσφέρει μειωμένα τιμολόγια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά στοιχεία.

Η διαδικασία ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι απλή αλλά απαιτεί προσοχή στις λεπτομέρειες. Οι δικαιούχοι καλούνται να ελέγξουν προσεκτικά τα κριτήρια και να υποβάλουν την αίτηση τους εγκαίρως για να διασφαλίσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.