Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η οικονομία και οι αγορές μετά τον πρόσφατο πανικό

Όσοι βρίσκονται σε διακοπές παρακολουθώντας τα εβδομαδιαία κλεισίματα των αγορών, δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν το “θρίλερ” που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπου στην αρχή της ο S&P 500 έφτασε να υποχωρεί από τα υψηλά του 9,67% και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε στο 3,67% σημειώνοντας χαμηλό 14 μηνών.

Το Δολάριο σε σχέση με τα υψηλά που κατέγραψε απέναντι στο Γιεν στις 10 Ιουλίου, σημείωσε την Δευτέρα 5 Αυγούστου ισοτιμία κατά 10,8% χαμηλότερη.

Η πτώση του Δολαρίου χαρακτηριστική για το βαθμό και την έντασή της ήταν από τις ιστορικά σπανιότερες. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μια τέτοια ακρότητα, εντοπίζεται τον Οκτώβριο του 2008, στη μεγάλη οικονομική κρίση.

Τα περίφημα carry trades (ο δανεισμός δηλαδή στο χαμηλότοκο Γιεν και η μετατροπή του σε υψηλότοκο νόμισμα ή σε επενδύσεις ενεργητικών με ενδεχόμενες υψηλότερες αποδόσεις) ήταν η γενεσιουργός αιτία της αναταραχής.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η κατάρρευση της ισοτιμίας του Γιέν στο διάστημα πριν την 10η Ιουλίου, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας σε 2 παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος μέσω αγορών Γιεν και πωλήσεων Δολαρίων, προκειμένου να φρενάρει την άνοδο του Δολαρίου και την διολίσθηση του τοπικού νομίσματος. Τέλος, την 31η Ιουλίου προέβη σε αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου σε συνδυασμό με μια ρητορική σφιχτότερης μελλοντικά νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, το αποτέλεσμα ήταν περίπου το 60-75% των ανοιχτών σε Γιεν θέσεων να κλείσουν σε διάστημα 3 ημερών με επακόλουθο την μίνι κατάρρευση των άμεσα θιγόμενων λόγω carry trade αγορών (Nikkei, S&P 500, αμερικανικά κρατικά ομόλογα).

Η ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής αγοράς εργασίας Ιουλίου ήταν “το κερασάκι στην τούρτα της αναταραχής”. Η κλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,3% από 4,1% που ήταν τον Ιούνιο πυροδότησε την συζήτηση για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, λόγω της συνθήκης συναγερμού από το κανόνα Sahm (Sahm Rule).

Σύμφωνα με αυτόν, όταν ο τριμηνιαίος μέσος όρος της ανεργίας είναι υψηλότερος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλότερο τριμηνιαίο μέσο όρο του τελευταίου 12μήνου, ενεργοποιείται ένα αλάθητο ιστορικά σήμα μιας επερχόμενης ύφεσης. Το 4,3% λοιπόν του Ιουλίου “χτυπάει καμπανάκι” προειδοποίησης για μια επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ που αν όντως συμβεί, κρίνοντας πάντα ιστορικά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και την καταβύθιση των μετοχικών δεικτών τουλάχιστον κατά 20%.

Επειδή στις φάσεις των πανικών των αγορών ποτέ δεν είναι μία ή δύο οι αιτίες αλλά ξαφνικά επισωρεύονται και άλλες, ακούστηκαν σαν αιτίες της πτώσης η γεωστρατηγική επιδείνωση στην Μέση Ανατολή, όπως επίσης και η απώλεια στις δημοσκοπήσεις της καθαρής πρωτοπορίας του Trump από την Harris, δεδομένου ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την βέβαιη νίκη του Trump.

Αυτά για την ιστορία!!

Για το παρόν και το μέλλον τι προβλέπεται;

Σε αυτούς που βρίσκονται σε διακοπές έχοντας διαμορφώσει κατάλληλα το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, προτείνουμε να μην ανησυχούν.

Γι’ αυτούς που είναι επενδυτικά ενεργοί-ακόμη και σε διακοπές- να τους ενημερώσουμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μεσο-μακροχρόνιων ευκαιριών τοποθετήσεων.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας το παλαιό ρητό που λέει ότι “όταν έρθει η ώρα να πανικοβληθούμε είναι πλέον αργά”,

θα θέλαμε να καταθέσουμε τον ισχυρισμό μας ότι αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια τέλεια καταιγίδα ομαλοποίησης (και εξαέρωσης όπως λέγαμε παλαιότερα). Όλο το “ξεπούλημα” ήταν υγιέστατο στο πλαίσιο μιας προς το παρόν υγιέστατης ανοδικής αγοράς (Bull Market).
Όλες οι γεωστρατηγικές κρίσεις ιστορικά άφησαν το αποτύπωμά τους στις αγορές για διάστημα μιας εβδομάδας (το μέγιστο).

Είναι καθόλα υγιές για την αγορά να προεξοφλούνται ισομερώς μοιρασμένες εκδοχές πολιτικών εξελίξεων. Είναι προτιμότερη για μια υγιή αγορά η προεξόφληση ενδεχομένων με πιθανότητα 50% για την επικράτηση ενός υποψηφίου από τα ποσοστά του 70% και πάνω.

Με τα δεδομένα, ως έχουν αυτή τη στιγμή κρίνουμε ότι το ενδεχόμενο μιας ύφεσης είναι ακόμα χαμηλό. Στην αγορά εργασίας ιστορικά η ενεργοποίηση του κανόνα Sahm συνοδευόταν ανέκαθεν από αυξανόμενες απολύσεις εργαζομένων. Στην τρέχουσα συγκυρία οι απολύσεις βρίσκονται σε πτωτική πορεία και το επίπεδο του 4,3%, το οποίο είναι ιστορικά πολύ χαμηλό ακόμη, προκύπτει από τις αυξημένες νέες καταχωρήσεις υποψηφίων εργαζομένων (ίσως μεταναστών) στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων σε ετήσια βάση είναι αυξημένη κατά 12,9% με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων να είναι θετικότερες των εκτιμήσεων. Προβλέπεται δε για τα έτη 2025 και 2026 να αυξηθεί κατά 14,8% και 13,2% αντίστοιχα, ενώ τα περιθώρια μικτού κέρδους βελτιώνονται.

Τα διάφορα μοντέλα της FED προβλέπουν για το Γ’ τρίμηνο του 2024 αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% από 3,12% που ήταν κατά το Β’ τρίμηνο.

Την εκτίναξη του δείκτη φόβου VIX στο 65 την προηγούμενη εβδομάδα, μάλλον σε πανικό και πρόσκαιρη αρρυθμία θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε, δεδομένου ότι αυτά τα επίπεδα τα είδαμε στην εποχή της πανδημίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.

Το γεγονός ότι οι προθεσμιακές αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν-με πιθανότητα 80%- το ενδεχόμενο μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 0,5% στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου θεωρείται επίσης ακραίο (κάποιοι προσδοκούν τη μείωση σε έκτακτη συνεδρίαση πριν το Σεπτέμβριο).

Όχι, εκτιμούμε ότι η FED δεν θα συμμεριστεί την κυρίαρχη απαισιοδοξία. Τα μέχρι την 18η Σεπτεμβρίου επικείμενα μάκρο δεδομένα και οι δηλώσεις του συμποσίου του Jackson Hole στο τέλος Αυγούστου, θα αποκαταστήσουν την ηρεμία.

Εν κατακλείδι βρισκόμαστε ακόμη σε ανοδική αγορά (bull market). Tα μίνι ξεπουλήματα όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας ή ενδεχομένως αυτά που θα ακολουθήσουν, είναι φυσιολογικά σε ανοδικές αγορές και πρέπει να επωφελούμαστε από αυτά. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το επόμενο μέσο-μακροπρόθεσμο υψηλό θα βρίσκεται 1000-1100 μονάδες υψηλότερα από το τελευταίο χαμηλό (6120-6200).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.