Ανατροπή με τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

«Γιοκ» είπαν οι τουρκικές αρχές στο αίτημα να τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, στην Τραπεζούντα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσε που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το πρωί της Τρίτης (13/8), οι τουρκικές αρχές παραχώρησαν άδεια ώστε να τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στις 23 Αυγούστου, αντί για τις 15 του μήνα.

«Ἀνακοινοῦται ὅτι κατόπιν ἀποφάσεως τῶν τουρκικῶν ἀρχῶν ἐφέτος παρεσχέθη ἄδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εἰς τήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ κατά τήν Παρασκευήν, 23 Αὐγούστου 2024, ἡμέραν ἀποδόσεως τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (“Ἐννιάμερα τῆς Παναγίας”). Τῆς Θείας Λειτουργίας θά προστῇ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο «παρά πέντε» η άδεια της Τουρκίας το 2023 – «Μύλος» με την τηλεοπτική μετάδοση

Όσον αφορά στην περσινή Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, είχαν προκληθεί αντιδράσεις από την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη. Άλλωστε, οι τουρκικές Αρχές είχαν δώσει στο παρά πέντε την έγκρισή τους για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Η Παναγιά μαζί σας» είχε εκδώσει η ΠΟΣΠΕΡΤ, καταγγέλλοντας το γεγονός. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε απευθύνει έκκληση σε κάθε ελληνικό τηλεοπτικό οργανισμό – δημόσιο ή ιδιωτικό – για τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά. Χαρακτηριστικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε αναφέρει: «Δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η Λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού».

Εν τέλει, την τηλεοπτική μετάδοση της περσινής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, ανέλαβε το MEGA.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.