Πυρομετεωρολόγος αναλύει πως μπορεί να γίνει διαχείριση των πυρκαγιών – Κίνδυνος για ερημοποίηση της Αττικής

Η Αττική δοκιμάστηκε από τη φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και έφτασε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με το Meteo, τα τελευταία 8 χρόνια η Αττική έχει χάσει το 37% των δασών της. Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα.

fotia

kammenes-ektaseis

Η Αττική έχει «παγιδευτεί» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών με τα κύματα καύσωνα και την ελλιπή βροχόπτωση να συνδυάζονται, με αποτέλεσμα το Λεκανοπέδιο να μετατρέπεται σε πυριταδαποθήκη.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρθηκε στο τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των πυρκαγιών.

«Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι όταν έχουμε μια δασική πυρκαγιά που καταλαμβάνει αυτή την έκταση και φτάνει να μπαίνει εντός του αστικού ιστού μίας πόλης όπως είναι η Αθήνα σίγουρα κάτι δεν έχει πάει καλά», ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στο Euronews.

«Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει σε πραγματικό χρόνο όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά είναι αυτό που ονομάζουμε τακτική ανάλυση της φωτιάς. Να γνωρίζουμε δηλαδή που είναι η φωτιά, πότε είναι εκεί η φωτιά με ακριβή χαρτογράφηση της περιμέτρου της, ώστε στη συνέχεια αξιοποιώντας στοιχεία για τον καιρό την βλάστηση και την τοπογραφία να μπορέσουμε να προγνώσουμε προς τα που θα κινηθεί, πώς θα συμπεριφερθεί και έχοντας πλέον την γνώση αυτή να μπορέσουμε πραγματικά και ουσιαστικά να έχουμε μια στρατηγική για το πώς θα την αναχαιτίσουμε», τονίζει.

Κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής

Οι ειδικοί πλέον συγκλίνουν στο ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ο κίνδυνος της ερημοποίησης της Αττικής, εξαιτίας και της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς, είναι περισσότερο από ορατός, καθώς έχει χαθεί τουλάχιστον το 40% του περιαστικού δάσους τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι δείκτες ξηρασίας δείχνουν ότι η περιοχή του λεκανοπεδίου είναι ημιερημοποιημένη και ότι οι υδάτινοι υπόγειοι πόροι τείνουν να εξαντληθούν.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.