Θα λαμπάδιαζε ολόκληρη η Κερατέα! Tι ακριβώς συνέβη;

Παραλίγο τραγωδία, το πρωί της Τετάρτης, σε βενζινάδικο στην Κερατέα, το οποίο αποσοβήθηκε με παρέμβαση του προέδρου Επιχειρήσεων, Πεδίου και Εκπαιδεύσεων του ΙΔΑΦΚ (Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών), Άκη Αλεξανδρίδη.

Για αποφυγή μιας ανείπωτης καταστροφής κάνει λόγο το έμπειρο στέλεχος πολιτικής προστασίας επισημαίνοντας ότι δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΙΔΑΦΚ, ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρει τί ακριβώς συνέβη και πώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα:

«Στον χώρο του πρατηρίου υγρών καυσίμων της εταιρίας ΒΡ που βρίσκεται στην Κερατέα Αττικής, 300 μέτρα πριν τα φανάρια της διασταύρωσης Κερατέας-Κακιά Θάλασσα/Δασκαλειό παρότι στο χώρο του πρατηρίου βρίσκονταν πελάτες και γίνονταν εργασίες (αλλαγές λαδιών και πλυσίματος οχημάτων), βυτιοφόρο της εταιρίας αποφάσισε να αρχίσει μετάγγιση υγρών καυσίμων προς τις δεξαμενές του πρατηρίου.

Κατά τη διάρκεια της διεργασίας αναπλήρωσης καυσίμων, εκδηλώθηκε φωτιά στο στόμιο της παροχής της δεξαμενής λόγω σπινθηρισμού, ήχησε αμέσως ο συναγερμός του πρατηρίου με άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Αμέσως πήρα από το όχημά μου πυροσβεστήρα τύπου Β (αφρού) και επιχείρησα στην κατάσβεση της εστίας με επιτυχία.

Ο οδηγός του βυτιοφόρου οχήματος είχε παγώσει από τον φόβο του και στην συνέχεια ξέσπασε σε κλάματα. Στην συνέχεια εργαζόμενοι του πρατηρίου επιχείρησαν με τροχήλατο πυροσβεστήρα ABCE (ξηράς σκόνης).

Ειδοποίησα το Π.Σ. (κέντρο Αθηνών) μέσω ασυρμάτου ATEX (αντιεκρηκτικού τύπου) για το συμβάν.

Σε λιγότερο από πέντε λεπτά είχαν έρθει οχήματα της Π.Υ. Μαρκοπούλου, Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαυρεωτικής έτοιμα να συνδράμουν.

Η καταστροφή – τραγωδία – αποφεύχθηκε κυριολεκτικά στο ΜΗΔΕΝ. Από τύχη που βρισκόμουν εκεί…

Αν δεν γίνονταν οι άμεσες και επιτυχημένες ενέργειες, οι δεξαμενές καυσίμων του πρατηρίου και το βυτιοφόρο θα είχαν εκραγεί.

Η φωτιά θα έκαιγε το 25% της Κερατέας. Δεν ξέρω το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα υπήρχε, μόνο επειδή δεν τηρήθηκε ΑΥΣΤΗΡΑ το Πρωτόκολλο Ασφαλείας.

Η πιο κρίσιμη στιγμή είναι ο ανεφοδιασμός του πρατηρίου με καύσιμα. Το πρατήριο “κλείνει” για όλους τους πελάτες, απαγορεύεται η παραμονή πελατών στους χώρους του πρατηρίου, η ομάδα πυρασφάλειας του πρατηρίου είναι σε άμεση ετοιμότητα με τους πυροσβεστήρες ανά χείρας, ο οδηγός του βυτιοφόρου πραγματοποιεί γείωση και εξαερισμό, απενεργοποιούν κινητά τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να προκαλέσει σπινθηρισμό.

Φοράνε τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) και είναι έτοιμοι για φωτιά.

Τι έγινε από όλα αυτά στο πρατήριο; Δεν θέλω να πω… Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου και η Εισαγγελία Αθηνών έχουν τον λόγο.

Όταν είσαι ενεργό στέλεχος του ΙΔΑΦΚ με συνεχή εκπαίδευση, με γνώση, υλικά και ψυχραιμία μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις.

Τα πρωτόκολλα ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ! ΝΟΜΟΣ!».

notianatolika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.