Πόσες ώρες μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του στο σπίτι

Αναγκαστικά ο σκύλος μας θα μείνει κάποιες ώρες μόνος του στο σπίτι.

Εμείς πρέπει να λείψουμε γιατί δουλεύουμε και έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αμελήσουμε, είτε πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ είτε για ένα καφέ με τους αγαπημένους μας φίλους.

Δυστυχώς, δεν γίνεται να έχουμε τον πιο πιστό μας φίλο πάντα και παντού μαζί μας, οπότε τον αφήνουμε σπίτι, ελπίζοντας να γυρίσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται και να τον σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Το ίδιο ελπίζει και αυτός, ο οποίος ανυπομονεί να επιστρέψουμε και να τον γεμίσουμε χάδια και φιλιά.

Βέβαια, όσο και να θέλουμε να γυρίσουμε στη “φωλιά” μας σύντομα, το πιθανότερο είναι να είμαστε εκτός σπιτιού για αρκετές ώρες. Και εδώ είναι που γεννάται το ερώτημα: “πόσες ώρες μπορεί να μένει μόνος του ο σκύλος μας χωρίς εμάς”;

 

Η αλήθεια είναι ότι το χρονικό διάστημα που μπορούμε να αφήσουμε τον τετράποδο φίλο μας μόνο του στο σπίτι εξαρτάται από την ηλικία, τον χαρακτήρα του, τα επίπεδα ενέργειας και το πόσες ώρες μπορεί να αντέξει χωρίς βόλτα, όπου θα βγει να εκτονωθεί και να κάνει την ανάγκη του.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων, Alexandra Bassett, δεν θα πρέπει να αφήνουμε ένα κουτάβι μόνο του για περισσότερες ώρες από την ηλικία του σε μήνες. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να αφήνουμε ένα κουτάβι 4 μηνών μόνο του για περισσότερες από 4 ώρες, και αυτό γιατί μας έχουν ανάγκη σε πολλά επίπεδα, όπως το συναισθηματικό κομμάτι αλλά και το κομμάτι της τουαλέτας και του φαγητού. Σταδιακά, μπορούμε να αφήσουμε το κουτάβι μας μόνο του για περισσότερες ώρες, μέχρι να μπορεί να κρατηθεί χωρίς να πάει τουαλέτα και χωρίς να μας έχει τόσο ανάγκη. Φυσικά, χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση και αρκετή υπομονή.

Τι ισχύει, όμως, για μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά; Αν ο σκύλος μας είναι 10 μηνών και πάνω, πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος του χωρίς να μας χρειάζεται;

Συνήθως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι έχουν μάθει να μένουν μόνοι τους για περισσότερες ώρες γιατί έχουν δημιουργήσει την ρουτίνα τους, έχουν φάει, έχουν εκτονωθεί και έχουν πάει τουαλέτα. Οπότε, είναι σε θέση να αντέξουν τουλάχιστον 6 με 7 ώρες χωρίς τον σκυλογονιό τους.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας. Ορισμένα σκυλιά καθώς μεγαλώνουν και έχοντας διάφορα προβλήματα υγείας, χρειάζεται να πηγαίνουν συχνότερα τουαλέτα. Άρα, αν έχουμε έναν σκύλο που πρέπει να κάνει την ανάγκη του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στις ανάγκες του.

Όπως επίσης και αν έχουμε έναν σκύλο που ανήκει σε κάποια πολύ δραστήρια φυλή, όπως είναι τα Τζακ Ράσελ, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζεται αρκετή και συχνή εκτόνωση για να μην αρχίσει να έχει ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να καταστρέφει το σπίτι.

Τι πρέπει να κάνουμε αν λείπουμε περισσότερες ώρες από το σπίτι;

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε τουλάχιστον 8 ώρες και είμαστε στον δρόμο τουλάχιστον άλλη 1 με 2 ώρες. Οπότε, αναγκαστικά ο σκύλος μας μένει μόνος του τουλάχιστον 9 ώρες μέσα στην ημέρα. Προφανώς και στενοχωριόμαστε αλλά δεν γίνεται να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, πριν φύγουμε από το σπίτι να τον έχουμε πάει μια μεγάλη βόλτα να κάνει την τουαλέτα του και να έχει “κάψει” την ενέργειά του. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αν του αφήσουμε δροσερό νερό και επαρκή τροφή για να καλύψουμε και αυτές του τις ανάγκες. Και για να μην βαρεθεί ας του αφήσουμε τα αγαπημένα του παιχνίδια για να έχει να παίζει. Το κρεβάτι του σε ένα ήσυχο και άνετο περιβάλλον είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει.

Αν, όμως, χρειαστεί να μείνει μόνος του ο σκύλος μας για περισσότερες ώρες δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον συγγενή ή φίλο να πάει να βγάλει τον σκύλο μας βόλτα, ή αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο, μπορούμε να προσλάβουμε κάποιον έμπειρο pet keeper ή να πάμε τον καλύτερο μας φίλο σε κάποιο day care σκύλων.

Συνοψίζοντας

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε τύψεις που αφήνουμε τον σκυλάκο μας μόνο του, αλλά είναι “αναγκαίο κακό”. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις ενοχές και ας προσπαθήσουμε όταν είμαστε σπίτι να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί του και να του δείχνουμε πόσο πολύ τον αγαπάμε.

topetmou.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.