Θερινές εκπτώσεις: Προθεσμία ως τις 31 Αυγούστου για τα τελευταία ψώνια

Ολοκληρώνονται οι θερινές εκπτώσεις στις 31 Αυγούστου 2024. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις άρχισαν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και οι καταναλωτές έχουν λίγες μέρες ακόμη για να κάνουν τα ψώνιά τους σε χαμηλές τιμές.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Σύμφωνα με τον νόμο 5111/2024 και, όπως ενημερώνουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Προγενέστερη τιμή θεωρείται εκείνη που εφάρμοσε ο προμηθευτής τουλάχιστον 30 μέρες, πριν την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά μπορεί να γραφτεί συμπληρωματικά το ποσοστό έκπτωσης.

Αρμόδια όργανα ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανακοινώσεις μείωσης τιμής και την επιβολή των κυρώσεων είναι ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες ελέγχου της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και το αρμόδιο όργανο του Υπουργείο Ανάπτυξης για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κατά την περίοδο των εκπτώσεων οι πολίτες, που θέλουν να προχωρήσουν σε αγορές, καλό θα ήταν να:

Ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους.

Πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.

Να μην παρασύρονται από υπερβολικά μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.

Να ελέγχουν – όσο είναι δυνατόν- την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος και να λαμβάνουν υπόψη το συσχετισμό ποιότητας-κόστους.

Να ενημερώνονται για την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κατάστημα σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, ύπαρξης εγγύησης κ.λπ.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει θύμα αθέμιτων και παράνομων εμπορικών πρακτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν είτε με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους είτε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας: 210-8817730.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.