Μεγάλες ελπίδες από το πρώτο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 2020, υπολογίζεται ότι υπήρξαν περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω του καρκίνου του πνεύμονα, αντιπροσωπεύοντας το 18% όλων των θανάτων από καρκίνο. Και στην Ευρώπη ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 384.000 θανάτους ετησίως.

Οι ειδικοί ευελπιστούν πως έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου, που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές. Οι δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν και ήδη ο πρώτος ασθενής έλαβε δόση του ελπιδοφόρου εμβολίου. Ο 67χρονος επιστήμονας Janusz Racz από το Λονδίνο, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα περιέχει γενετικές οδηγίες (mRNA) που κωδικοποιούν για συγκεκριμένα αντιγόνα που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα. Όταν το εμβόλιο χορηγείται στον ασθενή, τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν αυτό το mRNA για να παράγουν τα καρκινικά αντιγόνα, τα οποία στη συνέχεια αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση, με την παραγωγή κυττάρων Τ και άλλων ανοσολογικών παραγόντων, που επιτίθενται και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Το εμβόλιο αυτό, που είναι γνωστό ως BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Τι περιμένουμε

Η πρώιμη φάση της δοκιμής, στην οποία συμμετέχει ο Janusz Racz, θα ελέγξει αν το εμβόλιο είναι ασφαλές. Περίπου 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες, θα το δοκιμάσουν σε 130 ασθενείς. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει και να καταστρέφει συγκεκριμένα τα καρκινικά κύτταρα, αντί για τα υγιή, με λιγότερες παρενέργειες.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως σε συνδυασμό με τη σημερινή καθιερωμένη θεραπεία – ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία – θα μπορέσουν να προσφέρουν επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν άτομα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα από πρώιμο στάδιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, έως προχωρημένο στάδιο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο – για να λάβουν το εμβόλιο παράλληλα με την καθιερωμένη ανοσοθεραπεία.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.