Τα νέα μέτρα στήριξης που εξετάζει το ΥΠΕΝ για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή ένδεια.

Το υπουργείο σχεδιάζει μία σειρά από μέτρα με έμφαση στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την ταχεία προώθηση των έξυπνων μετρητών προκειμένου ο καταναλωτής να αποκτήσει γρήγορα την δυνατότητα να ελέγχει και να διαχειρίζεται μόνος του την κατανάλωση.

Παράλληλα θα διατηρηθεί η υπάρχουσα πρόβλεψη περί της αυτόματης μετάπτωσης των ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας όταν υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών με τον όρο να καλύπτονται τα κριτήρια από τα πληττόμενα νοικοκυριά.

Ακόμη θα καθοριστεί ένα όριο ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, με απαγόρευση της αποσύνδεσης των ευάλωτων πελατών εάν βρίσκονται κάτω από αυτό.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα είναι πιο εύκολη καθώς θα υιοθετηθεί ένα πλαίσιο διακανονισμού πιο ευέλικτο και ευνοϊκό, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα της άτοκης εξόφλησης τμηματικά με βάση ένα ποσοστό της μηνιαιάς δαπάνης του νοικοκυριού.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά ειδικά περιόδους παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα που θα διαφοροποιούνται αναλόγως την κλιματική ζώνη στην επικράτεια.

Οι λογαριασμοί θα επανασχεδιαστούν προκειμένου να είναι πιο σαφείς και περιεκτικοί σε οτι έχει να κάνει με τις πληροφορίες που παραθέτουν, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα εξασφαλιστεί η ελάχιστη εγγυημένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, αυτό θα επιτευχθεί με την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών που θα παρέχουν έτσι μέσω προγραμματισμένου και πλήρους ελέγχου την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Για το υπουργείο οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν το μεγάλο στοίχημα, αφού θέλουν να τους προωθήσουν άμεσα και εντονότερα, ενώ όλες οι προβλέψεις για τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν από το ΥΠΕΝ θα ενσωματωθούν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει και την επίβλεψη στους Κώδικες Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.