Φεστιβάλ Τρύγου στο Μαρκόπουλο – Όλες οι εκδηλώσεις

Σας καλούμε στο τριήμερο Φεστιβάλ Τρύγου του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στις 5 – 6 – 7 Σεπτεμβρίου 2024, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Επικοινωνίας, Εξωστρέφειας, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού του Δήμου, για να γιορτάσουμε την παράδοση, τον τρύγο και το κρασί, με ένα πλούσιο «μωσαϊκό» δράσεων.

Ένα φεστιβάλ απλό και απέριττο, ανεπιτήδευτο, όπου το παραδοσιακό «τότε» συναντά το «σήμερα», φιλοδοξώντας να «μπολιάσει» με την εμπειρία και τη γνώση του τις νέες γενιές, που αποτελούν το «αύριο».

Η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης είναι η συμμετοχή μουσικών και τραγουδιστών από τον τόπο για τον τόπο.

Μια ειλικρινής κατάθεση ψυχής των δημιουργών του, ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τη Μεσογείτικη γη, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια, χαρίζει τους καρπούς της σε όλες και όλους μας, χωρίς αντάλλαγμα.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα 18.00, Συνεταιρισμός ΜΑΡΚΟ

Εγκαίνια Έκθεσης «Γνωρίστε τον Αττικό Αμπελώνα», όπου θα παρουσιαστούν αρχειακά τεκμήρια και φωτογραφίες, με υλικό από τον Συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ και από την αρχειακή συλλογή της Θεοφανούς Σκοπελίτου. Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε το γραφείο του ακαδημαϊκού και αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Σωτήρη Λάζου και της αρχιτέκτονος εσωτερικού χώρου Βασιλικής Γκλιάτη, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Άννα Μαρία Παπαγιαννάκου. Ο αρχειονόμος – ιστορικός Δημήτρης Νικολάου ανέλαβε τη μουσειολογική μελέτη της έκθεσης, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Αθηνά Στεφανή.

Ώρα 20.00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Μαρκοπούλου

Ζωντανή παραδοσιακή μουσική με 6μελή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι: Πέτρος Πανάγος (τραγούδι), Αποστόλης Γίτσας (κλαρίνο), Παναγιώτης Κοτσώνης (βιολί, τραγούδι), Θανάσης Λάκκας (κρουστά), Λευτέρης Φραγκιουδάκης (λαούτο, κιθάρα) και Χρήστος Έργης (μπουζούκι, τραγούδι, κιθάρα).

Αρβανίτικα τραγούδια χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας» και του Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς».

Ακολουθεί γλέντι με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια και έντεχνο – ελαφρολαϊκό πρόγραμμα με την Κρινιώ Νικολάου και τη Δήμητρα Ζήκου. Έκτακτη συμμετοχή του μαέστρου Γιάννη Σκουρλή, με τραγουδιστή έκπληξη!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφερθεί κέρασμα με χωριάτικο ψωμί, γλυκό σταφύλι και μουστοκούλουρα.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα 19.00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Μαρκοπούλου

Μπάντες του τόπου μας με διεθνείς διακρίσεις, βάζουν μπροστά την «ατμομηχανή» του τρένου της πόλης, με μια συναυλία με πρώτες εκτελέσεις σε rock, country, έντεχνο ελληνικό ροκ, progressive rock, ambient, hip hop, soul R’n’B, punk rock και funk ρυθμούς.

Split Souls
Punk rock μπάντα που ιδρύθηκε το 2019 από τους Λάμπρο Κατσαρό, Γιώργο Σπυρόπουλο και Βαγγέλη Δρίτσα. Το 2021 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος «Streetkind». Τα μέλη της μπάντας είναι οι: Γιώργος Σπυρόπουλος (drums), Λάμπρος Κατσαρός (κιθάρα), Δημήτρης Μοϊντίνης (μπάσο).

Rudy Roots feat. Vikkie
Οι Rudy Roots δηλώνουν ένα σχήμα με αγάπη για τη μαύρη μουσική και την αμεσότητα στο στίχο. Με κορμό τον west side, G-funk, jazz, soul, afrobeat ήχο και ρίζες που απλώνονται σε όλη την αφροαμερικάνικη μουσική κουλτούρα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό mixtape set με original tracks και covers, υπηρετώντας πάντα το groove και το party. Τα μέλη της μπάντας είναι οι: Βαγγέλης Μπαλιούσης (drums), Αντώνης Πρίφτης (κιθάρα), Χάρης Χαραλάμπους (μπάσο), Vikkie (φωνή).

Delete
Οι DELETE είναι η συνέχεια της μπάντας Dinosavroi από το 2009 και παραμένει ενεργή στο χώρο της ελληνικής ροκ σκηνής, με πρωτότυπη δουλειά, προϊόν μακροχρόνιας ενασχόλησης με τη σύνθεση και εκτέλεση των κομματιών της, αλλά και επιλεγμένων διασκευών. Ο στίχος αφορά κυρίως κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν όλους μας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρίσκονται σε διαδικασία ηχογράφησης του πρώτου τους δίσκου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2025. Τα μέλη της μπάντας είναι οι: Ντίνος Παπαζάχος (φωνή, κιθάρα), Παύλος Βίγκος (drums), Σταύρος Κωνσταντόπουλος (μπάσο), Βασίλης Τσούλκας (πλήκτρα).

Μαζί τους εμφανίζεται στο τραγούδι, η καθηγήτρια μουσικής θεωρητικών και πιάνου Στέλλα Πετούρη, με παράλληλη μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική ροκ/μέταλ σκηνή και περγαμηνές που περιλαμβάνουν 5ετή διεύθυνση των μεικτών 4φωνικών και παιδικών χορωδιών Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη με πολλές διακρίσεις, καθώς επίσης και δύο χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους διαγωνισμούς χορωδιών, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Νίκος Fragos and Friends
Ο Νίκος Φράγκος είναι κιθαρίστας, μουσικός και ηχολήπτης με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Γεννήθηκε και ζει στο Μαρκόπουλο Αττικής και ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 12 χρονών, επηρεασμένος από τα ροκ συγκροτήματα της εποχής και ιδιαίτερα από τους Pink Floyd και Eloy, Barcley James Harvest, Deep Purple, Bad Company, John Mayall, μάζεψε χρήματα και αγόρασε την πρώτη του κιθάρα με την οποία έμαθε μόνος του να παίζει. Πνεύμα ανήσυχο, συμμετείχε σε γκρουπ με συνομηλίκους του, έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς της ΕΡΤ και αργότερα επιλέχθηκε από τον Σταμάτη Μεσημέρη για να είναι ο κιθαρίστας στο γκρουπ «Ρωγμές», με το οποίο κυκλοφόρησαν δυο LP με την «Μίνως». Λίγα χρόνια μετά δημιούργησε το γκρουπ «B movie», μεγάλη επιτυχία του οποίου ήταν το τραγούδι «Inside You», που κυκλοφόρησε σε CD με το περιοδικό «ΚΛΙΚ» και συμπεριλήφθηκε σε συλλογή Dance Mix της WARNER BROS στη Βραζιλία. Η πιο πρόσφατη συνεργασία του, ήρθε αβίαστα και τόσο φυσικά, με τον εξαιρετικά ταλαντούχο Βαγγέλη ΚΑΠΙΟ, στιχουργό και Hip-hop καλλιτέχνη, που έντυσε τόσο όμορφα με τους στίχους του, τη μουσική του. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι «Σιωπηλά», που μας μάγεψε και μας ταξίδεψε όλους. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του ήταν στις 22 Ιουνίου, με το EP «Awakenings». Μαζί με το Νίκο Φράγκο (κιθάρα), στο Φεστιβάλ θα παίξουν οι: Ηλίας Ζαλούμης (κιθάρα), Μιλένα Τριανταφύλλου (πλήκτρα), Αντώνης Πρίφτης (μπάσο), Βαγγέλης Μπαλιούσης (drums) και η Στέλλα Πετούρη (φωνή).

The Magenta
Η δημιουργικότητα έλαβε δράση για να τους σώσει, καθώς κατευθυνόντουσαν προς την καταστροφή. Ο «θεός» είχε μια ιδέα. Ήταν για να συναντήσει ο πρόγονος τον «Mr Huggy». Οι δυο τους έδεσαν και ίδρυσαν το 2006 τους «The Magenta», ένα μουσικό ύμνο στην αγάπη, την ενθάρρυνση, την αποδοχή και τη φιλία. Το 2022 ο St. Xeple και ο Mr Machina, έγιναν μέλη του πληρώματος αποκατάστασης του «ναυαγίου» των «The Magenta», δίνοντας νέα πνοή. Από τότε δεν σταμάτησαν ποτέ να «κοπηλατούν». Απολαύστε υπεύθυνα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν «εθισμό». Mr Huggy (φωνή), Στέλιος Μπουρνούς (κιθάρα), Πωλ Μπένος (μπάσο), Κώστας Πέτρου (drums).

Straw Hats
Οι Straw Hats είναι μια μπάντα με αγάπη στο southern rock και στην country, new country σκηνή, που από το 2003, με ιδρυτικά μέλη τον Σταύρο Αγγελάκη και τη Μιλένα Τριανταφύλλου, «βαδίζει» σε ακούσματα Hellecasters, Johny Cash, Lynard Skynard, Alman Brothers κ.α. Μετά από 20 χρόνια πορείας σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Αθήνας, ήρθε η ώρα να παρουσιάσει την δίκη της δουλειά, με μια προσέγγιση πιο new και πιο ψυχεδελική της southern, country μουσικής. Μέλη της μπάντας είναι ο Σταύρος Αγγελάκης (guitar και banjo), Δημήτρης Μοϊντίνης (lead guitar), Μιλένα Τριανταφύλλου (keyboard, lead vocals), Πάνος Σπυρόπουλος (keyboard, lead vocals), Γιάννης Ιωάννου (bass guitar), Κώστας Πέτρου (drums).

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε όλη την Ελλάδα με ένα ξεχωριστό Live. Τραγουδοποιός, συνθέτης, μουσικός πολλών οργάνων, εκπληκτικός τραγουδιστής και εξαιρετικός perfomer, παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στους προσωπικούς του δίσκους: «Γαμώ την Καταδίκη μου» και «Ένας Τρελλός», γεμάτο χιούμορ και πρωτοτυπία, το οποίο χαρακτηρίζεται όμως από ποικίλες μουσικές επιρροές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει πασίγνωστες διασκευές, που δίνουν παλμό και κέφι στο κοινό. Πολυπράγμων και πολυσχιδής προσωπικότητα, συμμετείχε ως μουσικός, ηθοποιός και performer σε πολλά διαφορετικά μουσικά προγράμματα και θεατρικές παραστάσεις, με καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Λευτέρης Ελευθερίου, ο Μπάμπης Στόκας κ.α. Τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο (φωνή, κιθάρα, βιολί), συνοδεύουν οι μουσικοί: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (πλήκτρα, μπάσο) και ο Βαγγέλης Τσιμπλάκης (τύμπανα).

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα 20.00, Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου

Μνήμες από τον τρυγητό θα ανασύρει από το βιβλίο του Δημήτρη Χατζόπουλου «Μεσόγεια και Λαυρεωτική Έναν Αιώνα Πριν», η συγγραφέας και ερευνήτρια Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη. Συμμετέχει στην αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Γκλιάτη.

Οι «μετρ των πικάπ» της πόλης μας, οι Dj Θανάσης Μπούκης, Γιάννης Μεθενίτης και Νίκος Τσώνης, μας ξεσηκώνουν με έντεχνο ελληνικό και ξένο πρόγραμμα.

Την 3η και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά – στην κεντρική πλατεία της πόλης – την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής της μουσταλευριάς.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Τρύγου είναι ελεύθερη. «Πληρώνετε» μόνο με κέφι και καλή διάθεση. Σας περιμένουμε!

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.