Τα 3 έκτακτα μέτρα για το νερό στην Αττική

Λίγη συζήτηση αλλά και μεγάλη ανησυχία επικρατεί για το νερό σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και στην Αττική, ειδικά μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο είναι μειωμένα.

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις μείωσαν τη στάθμη σε τέτοια επίπεδα, που αποκαλύφθηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Τώρα, σύμφωνα με νεότερα ρεπορτάζ, η ΕΥΔΑΠ θα ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης για το λεκανοπέδιο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, οι «πηγές» αυτές είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης, γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Λειψυδρία: Σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή η Αττική με το νερό

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί το πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν απαιτούνται μέτρα με περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Όμως, πολύ σύντομα, εάν δεν βρέξει και δεν χιονίσει τον χειμώνα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί».

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν; Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.

Πάντως, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.

Συναγερμός στη λίμνη Μόρνου που υδροδοτεί την Αττική

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική, συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να… μετακομίσουν.

Οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος δείχνουν τη λίμνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.

Η λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί την Αθήνα και στη δεκαετία του ’90, αντιμετώπισε το πρόβλημα λειψυδρίας χάρη στο έργο του Εύηνου, που συμπληρώνει τα αποθέματά της. Ωστόσο, ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι απαιτείται άμεση εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων.

Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2023 σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024.

Το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε το 2020 όταν το χωριό Κάλλιο είχε βγει ξανά στην επιφάνεια:

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.