Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας – Ελλείψεις γιατρών και εξαντλητικές εφημερίες

Σε πλήρη κατάρρευση και εντελώς παρατημένο στη μοίρα του, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο μέρα με τη μέρα διαλύεται.
Ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, γιατροί εξουθενωμένοι, αμοιβές εξευτελιστικές, πολίτες που τρΈχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό και την υγεία τους.

Διασωληνωμενο στην εντατική αργοπεθαίνει το εθνικό σύστημα υγείας. Σημάδια διάλυσης και σταδιακής κατάρρευσης καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, την ώρα που οι νέοι επιστήμονες δεν πλησιάζουν την… πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων λόγω απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών.

Στην έρευνα του MEGA φαίνεται πως από την μια άκρη της χώρας έως την άλλη οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν εξαντλητικά για να καλύπτουν κενά του συστήματος.

«Τον Αύγουστο έχουμε 15 μέρες χωρίς να εφημερεύει ακτινολόγος. Οχτώ μέρες χωρίς να εφημερεύει καρδιολόγοςμ εφτά μέρες χωρίς να εφημερεύει αναισθησιολόγος και 10 μέρες χωρίς να εφημερεύει γενικός χειρουργός», είπε ο Γιώργος Μανουσάκης, Πρόεδρος ιατρών νοσοκομείου Άγιος Νικόλαος Κρήτης.

«Δυστυχώς στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό οι ελλείψεις ξεπερνούν το 50%. Για να καταλάβετε αυτό το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στην νοσηλευτική και στο παραϊατρικό προσωπικό κάνουν χρήση αδειών του 2022. Λειτουργούν από τις δώδεκα κλίνες της ΜΕΘ οι εννέα κι αυτές με υπερβάλλοντα εαυτό. Για την απόλυτη ξεφτίλα οι αμοιβές ένας νεοδιοριζόμενός δεν θα πάρει παραπάνω από 800€, ο μισθός του πρέπει να είναι και κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη», είπε η Κατερίνα Πετράκη, Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Καβάλας.

«Η περιφερειακή ενότητα Δράμας, όλος ο νομός δεν έχει σε καμία δημόσια δομή, δερματολόγο, ενδοκρινολόγο και γαστρεντερολόγο. Τώρα με την παραίτηση της συγκεκριμένης γιατρού θα μείνουμε με μία παθολόγο. Τα τελευταία 3-4 χρόνια όμως είναι πιο έντονο δεν έχουμε πλέον ούτε ειδικευόμενους γιατρούς δεν επιθυμούν να εργαστούν στο δικό μας νοσοκομείο και αυτό προκύπτει γιατί δεν υπάρχουν και γιατροί», είπε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας.

Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία το 2013 ήταν 93.580. Το Μάιο του 2024, που είναι η τελευταία καταγραφή μόνιμων εργαζομένων στην υγεία,είναι 70.096, άρα μέσα σε 11 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία κατά 23.000.

Η μαύρη τρύπα του συστήματος υγείας τελικά μεγαλώνει καταπίνει τους εργαζόμενους της, εξωθώντας τους ακόμη και στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες και όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν μπαλώνεται με εφήμερες λύσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.