Καιρός: Η «ψυχρή λίμνη» ξεκίνησε να «χτυπά» τη χώρα – Έρχονται 100 δύσκολες ώρες

Το καλοκαίρι κάνει από σήμερα (29.08.2024) ένα μικρό διάλειμμα, καθώς ο καιρός αλλάζει με τοπικές βροχές και καταιγίδες που έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την χώρα.

Η αλλαγή του καιρού έχει ξεκινήσει ήδη από το Ιόνιο με το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης να «χτυπά» με βροχές, καταιγίδες, αλλά και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Από σήμερα Πέμπτη (29.08.2024) ως και την Κυριακή (01.09.2024) θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια βιώνοντας μέσα σε μια ήμερα διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Η αστάθεια θα είναι γενικευμένη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Παρασκευής και του Σάββατου. Εκτός από το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα έχουμε και σε Εύβοια, Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Τοπικές μπόρες τις επόμενες ημέρες μεσημέρι απόγευμα αναμένονται και στην Αττική, ενώ θα πέσει και λίγο η θερμοκρασία.

Η αλλαγή του καιρού οφείλεται στο φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης». Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο, μια αποκομμένη μάζα δηλαδή ψυχρών αέριων μαζών. Αυτή η κατάσταση ευνοεί τη δημιουργία καταιγίδων, κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές.

Μια «Ψυχρή Λίμνη», μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων, επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Αυτή η ασυνήθιστη για την εποχή κυκλοφορία ευνοεί την εκδήλωση καταιγίδων πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις στα Βαλκάνια, τη Νότια Ιταλία και την Τουρκία έως το Σάββατο. Στη χώρα μας, οι ψυχρές αέριες μάζες που επικρατούν πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες έχουν ήδη δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας, που θα ενταθούν από σήμερα μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου, με καταιγίδες να πλήττουν μεγάλο μέρος της επικράτειας. Αν και η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων παραμένει μικρή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των πολλών ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά, διατηρούμενη κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Ωστόσο, η πρόγνωση των βροχοπτώσεων παρουσιάζει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της φύσης της «Ψυχρής Λίμνης», η οποία δυσκολεύει την ακριβή πρόβλεψη των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες θα ενημερώνουν τακτικά με νέα στοιχεία, καθώς οι συνθήκες εξελίσσονται.

Καλλιάνος: Έρχονται 100 δύσκολες ώρες – Περιορίστε τις μετακινήσεις σας

Μεγάλη προσοχή ζήτησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για την εξέλιξη του καιρού και το κύμα αστάθειας που έρχεται τις επόμενες 100 ώρες στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως τον προβληματίζει η έντονη αστάθεια που δείχνει να έχει το φαινόμενο.

Αυτό σημαίνει πως «τέσσερα 24ωρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), σχεδόν 100 ώρες θα βρεθούμε κάτω από συνθήκες αστάθειας. Αυτό σημαίνει, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η μέρα θα ξεκινάει ναι μεν καλά με ηλιοφάνεια, όμως να μην μας ξεγελά διότι από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώνουν γρήγορα και θα έχουμε αυτές τις μπόρες, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τμήματα και όχι τόσο στο Αιγαίο», τονίζοντας πως τα ηπειρωτικά τμήματα περιλαμβάνουν από την Πελοπόννησο έως τη Θράκη.

Προειδοποίηση Κολυδά για τριήμερο με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς

Ραγδαία θα είναι η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς έρχονται βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά έντονα θα είναι τα φαινόμενα Παρασκευή και Σάββατο.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, θα υπάρξει αστάθεια το επόμενο τριήμερο με πιθανόν έντονα φαινόμενα Παρασκευή και Σάββατο. Μεγάλη η πυκνότητα κεραυνών σε όλα τα ηπειρωτικά , κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Η ραγδαιότητα των φαινομένων μεγάλη. Με απλά λόγια , χωρίς να είναι μεγάλα τα ύψη βροχής , αν αυτά σημειωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί σε τοπικό επίπεδο να δημιουργήσουν προβλήματα .
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για την εποχή και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.
Σύμφωνα με το Meteo, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.

Λόγω της Ψυχρής Λίμνης, από την Πέμπτη (29.8) και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο (31.8) προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28.8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσίασε τις περιοχές όπου την Πέμπτη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Όπως ανέφερε, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις ηπειρωτικές περιοχές, το Ιόνιο και τα δυτικά της Κρήτης, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού

Για σήμερα αναμένονται νεφώσεις στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο ορεινά ηπειρωτικά. Σταδιακά έως το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Εξασθένησή τους αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 33, στη Θεσσαλία από 21 έως 35, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 31, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 33, στην Πελοπόννησο από 18 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 22 έως 33 και στην Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι πυκνότερες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.