Ραφήνα: Σέντρα σήμερα για τα «Χρυσοστόμεια 2024» – Ο θεσμός που συνδυάζει την ιστορική μνήμη με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Για άλλη μία χρονιά, δείγμα της βαθιάς ρίζας που έχει στην τοπική κοινωνία διεξάγεται στη Ραφήνα το αθλητικό τουρνουά «Χρυσοστόμεια», που συνδέει την αθλητική δραστηριότητα με την ιστορική μνήμη, καθώς ο τόπος δέχτηκε αρκετούς Μικρασιάτες πρόσφυγες, που στο ρίζωμά τους στη νέα τους πατρίδα, οι πρόσφυγες από την Τριγλία, κοντά στην Προύσα και τα Μουδανιά, μπόρεσαν και δημιούργησαν την ποδοσφαιρική τους ομάδα την Τριγλία, με έτος ίδρυσης το 1931.

Τονίζουμε ότι η Τρίγλια Βιθυνίας, είναι η μοναδική πόλη της Μικράς Ασίας που το 1922 σώθηκαν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Αρχικά για το πως έφτασαν οι Τριγλιανοί στη Ραφήνα θυμίζουμε ότι σε αφιέρωμα για τις τοιχογραφίες που βρίσκονται στο δημοτικό γήπεδο της Ραφήνας, γράφαμε τα εξής:

«Η ιστορική μνήμη στους τοίχους και συγκεκριμένα στη μία πλευρά του δημοτικού γηπέδου της Ραφήνας, είναι μία μορφή διάδοσης του μηνύματος που μέχρι σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, είναι όμως πρωτότυπη, χρήσιμη και λειτουργική.

Χρειάζεται να πούμε ότι μεταξύ των τοιχογραφιών υπάρχει και αυτή του Φίλιππου Καβουνίδη που γεννήθηκε το 1875 στην Τρίγλια Βιθυνίας και παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, τη μικρότερη αδερφή του επίσης Τριγλιανού, Αγίου Χρυσόστομου Μητροπολίτη Σμύρνης.

Απέκτησε μαζί της 6 παιδιά και είχε μεγάλη επαγγελματική εξέλιξη στη ναυτιλία.
Βοήθησε Μικρασιάτες να αποφύγουν την εξοντωτική θητεία στα τάγματα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), βοηθούσε την Ελλάδα και γι αυτό οι Τούρκοι τον καταδίκασαν σε θάνατο.

Έθεσε τα πλοία του στη διάθεση των Τριγλιανών το 1922 και έτσι αρκετοί έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ έσωσε πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταφέροντάς τα από τις εκκλησίες της Τριγλίας στην Ελλάδα. Ο Φίλιππος Καβουνίδης έφυγε από τη ζωή το 1940 και ο τάφος του βρίσκεται στη Ραφήνα στο λόφο της Παναγίτσας. Θεωρείται σωτήρας των Τριγλιανών αφού με τη βοήθειά του έφτασαν στην Ελλάδα τις μέρες του διωγμού».

Σε αφιέρωμά μας στο σύλλογο αναφέραμε ότι: «Διασώζοντας την αθλητική ιστορία τους οι Τριγλιανοί, αναφέρουν: “Γρήγορα οι εξελίξεις οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας οργανωμένου σωματείου. Όπως αναφέρει η ομάδα στην ιστορία της: “Πρωτοπόροι εκείνης της ιδέας ήταν ο Αναστάσης Λύρατζης, ο Στέλιος Τσερόπουλος,ο Μήτσος ο Ρήγας και ο νεότερος Βασίλης Βουδούρης. Ανατίθεται σε δικηγόρο η σύνταξη και υποβολή του καταστατικού για την ίδρυση Συλλόγου με την επωνυμία,”Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας”,με χρώματα το το κίτρινο και το μαύρο τα κατ’ εξοχήν χρώματα του Βυζαντίου και σήμα το Μπαρμπούνι,(το τριγλί).

Με την έγκριση του καταστατικού εκλέγεται το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Αναστάση Λύρατζη,αντιπρόεδρο το Κυριάκο Δρακούλη, γραμματέα το Στέλιο Τσερόπουλο,γενικό αρχηγό το Βασίλη Βουδούρη και έφορο το Μήτσο τον Ρήγα. Οργανώνονται τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας με ομάδες από την Αθήνα όπως η Πέρα Κλούμπ και το Βυζάντιο, ο Ελλήσποντος από την Κοκκινιά, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Προποντίδα.Ακόμα πιο συχνά ήταν τα παιχνίδια με τα γειτονικά “χωριά” Σπάτα, Λιόπεσι (Παιανία) και Κορωπί,τα οποία κατέληγαν πολλές φορές σε ομηρικές μάχες ανεξαρτήτως έδρας”.

H ομάδα είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας, το 1934, ενώ μετά από μια χρονιά διοικητικής καμπής το 1935 – 1936 η ομάδα ανασυγκροτείται, ενώ επιλέχθηκε και το σημείο που τελικά έγινε το γήπεδο, με πολύ προσωπική εργασία των φίλων της ομάδας: “Ο χώρος αυτός ήταν γεμάτο άμμο και αεροφαγώματα το γήπεδο το έφτιαχναν οι ποδοσφαιριστές & παράγοντες της ομάδας κάθε άνοιξη και το χειμώνα χάλαγε από το νερό. Οι φίλαθλοι της ομάδας με τα άλογά τους και τα “αλέτρια” το όργωναν με φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες προσπαθώντας να κάνουν ισοπεδώσεις,ώσπου μετά το 1957 άρχισε να κτίζεται σιγά σιγά η περιμάντρωση και να βγαίνουν τα νερά πια έξω”.

Ακολουθεί ένα συναρπαστικό ταξίδι με πολλές επιτυχίες και τη χρονιά 1969-1970 η Τριγλία κερδίζει στα γήπεδα την άνοδο στην εθνική κατηγορία, αλλά η δικτατορία με απόφασή της, υποβιβάζει την ομάδα στην Γ’ Ε.Π.Σ.Α.».

Έτσι φτάσαμε στη συγκεκριμένη διοργάνωση που εδώ και χρόνια συμβάλλει και αυτή στη διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Εδώ και χρόνια τα «Χρυσοστόμεια» αποτελούν θεσμό και διεξάγονται με αφορμή τις μνήμες τις Μικρασιατικής καταστροφής και της έλευσης των προσφύγων, από αυτούς άλλωστε όπως προαναφέραμε, ιδρύθηκε ο αθλητικός όμιλος Τριγλίας στη Ραφήνα, για να θυμίζει και τον τόπο προέλευσης, την Τριγλία στη Μικρά Ασία (στα τουρκικά Zeytinbağı), πατρίδα του μετέπειτα Μητροπολίτη Σμύρνης και εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου. Κατά κανόνα η διοργάνωση γίνεται με τη συμμετοχή σωματείων που έχουν μικρασιατική προέλευση ως προς την ίδρυσή τους.

Για τη χρονιά αυτή, τα «Χρυσοστόμεια» πραγματοποιούνται το διήμερο Σάββατο 31 /8 και Κυριακή 1/9 στο δημοτικό γήπεδο της Ραφήνας, με τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων Μικρασιατικής προέλευσης.

Τα αγωνιστικά ζευγάρια είναι:

Πανιώνιος – Ηρακλής Ελευσίνας
Τριγλία Ραφήνας – Εθνικός Λυκίας Νέας Μάκρης

H είσοδος είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους.

Νάσος Μπράτσος

ertnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.