Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο: Η κατάσταση δεν πάει άλλο στο Δήμο

Στο τελευταίο Απολογιστικό Δημοτικό Συμβούλιο, η Παράταξή μας «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ», με παρεμβάσεις του Προέδρου της, Γιάννη Καλαφατέλη και των στελεχών της Γιάννη Φωτάκη και Χρήστου Τσεβά, έθεσε θέματα που ανέκυψαν κατά την τελευταία πυρκαγιά και που σχετίζονται με παραλείψεις ή με αμφίβολης αποτελεσματικότητας προσεγγίσεις της Δημοτικής Αρχής.

Επιπρόσθετα, η Παράταξή μας αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη κατάσταση, των σωρών των κλαδεμάτων και των ξεχειλισμένων κάδων με απορρίμματα στους δρόμους των περιοχών μας.

Αναλυτικότερα τα βασικά θέματα που θέσαμε, με τα όποια συμπεράσματα, είναι τα εξής:

1. Κατηγορία θεμάτων που αφορούσαν την καταστολή της πυρκαγιάς

– Η καθυστερημένη προσέλευση της Δημάρχου στην περιοχή και συγκεκριμένα κατά το κρίσιμο πρώτο 7ωρο, όταν διαπιστωμένα απουσίαζε εκτός Δήμου, ενώ προϋπήρχε προειδοποίηση για επικινδυνότητα τελευταίας κατηγορίας.
– Το κενό που παρατηρήθηκε στο συντονισμό των διαθέσιμων μέσων. Συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν πυροσβεστικά κλιμάκια:
• Να αδρανούν περιμένοντας τις κρίσιμες ώρες εντολές άνωθεν.
• Να αγνοούν τις τοπικές οδικές προσβάσεις.
• Να αυτενεργούν (συνέβη με κλιμάκια εθελοντών).
• Να περιφέρονται αναζητώντας επί ώρα τα σημεία υδροληψίας (κρουνούς).
Και όμως τα ίδια θέματα είχαν τεθεί και κατά την πρόσφατη πυρκαγιά της Σταμάτας.
-Το αλαλούμ που παρατηρήθηκε σε θέματα διοικητικής μέριμνας (φιλοξενίας ευπαθών ομάδων και ειδικά σε ότι αφορά τη σχετική πληροφόρηση, παροχή νερού, σάντουιτς, κλπ), παρά το ότι υπήρχε ο σχετικός εφοδιασμός του Δήμου.
-Οι απαράδεκτες αναρτήσεις κατά τις κρίσιμες καταστροφικές ώρες, διαφήμισης των Διονυσίων, διανθισμένων μάλιστα με βεγγαλικά (!!!), με ευθύνη μελών της Δημοτικής Αρχής, ενώ όταν έγκριτοι συμπολίτες μας με αποδεδειγμένες περγαμηνές σε πολιτιστική δράση διαμαρτυρήθηκαν, απειλήθηκαν με ποινικές διώξεις, χωρίς η κ. Δήμαρχος να αποκηρύσσει τις ενέργειες των συνεργατών της.

2. Κατηγορία θεμάτων για την άρση των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς και την ανάταξη των περιοχών μας.

Εδώ εντοπίστηκε:
– Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των περιαστικών ζωνών μας με την αποκρουστική εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος, με πολλές περιοχές να έχουν ξανακαεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φυσική αναγέννηση τους.
Η ανάταξη των παραπάνω περιοχών αποτελεί μείζον θέμα για την ίδια μας τη ζωή.
Η Κυβέρνηση μέσω Κεντρικού Φορέα υποσχέθηκε για την εκπόνηση μελέτης για σχεδιασμένες αναδασώσεις, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, το ειδικό ρόλο των ρεμάτων, κλπ. Όμως απουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Του Φορέα που γνωρίζει τις περιοχές, ενώ έχει εμπειρίες από τις πυρκαγιές του παρελθόντος. Γρήγορα πρέπει το έλλειμμα αυτό να αποκατασταθεί.
Και βέβαια γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε ως Δήμος. Όμως οι όποιες σχετικές αναφορές της Δημοτικής Αρχής ήταν γενικόλογες, με αποτέλεσμα αμφίβολο μέλλον.
-Του καθαρισμού των ρεμάτων που διατρέχουν τις πόλεις μας, αφού η κλιματική Αλλαγή είναι παρούσα και είναι γνωστό ότι τις φωτιές ακολουθούν οι πλημμύρες και βέβαια και των φρεατίων (αρμοδιότητας Δήμου).
Εδώ αναφερθήκαμε στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην αρμόδια Περιφέρεια για τους απαραίτητους άμεσα καθαρισμούς των ρεμάτων Μητροπολίτου Κυδωνιών που μπορεί να πλήξει τη Ροδόπολη, Πετρορέματος που μπορεί να πλήξει την περιοχή Σταμάτας, του διευθετημένου ρέματος ‘’Βρυσάκι’’ που μπορεί να πλήξει τον Άγιο Στέφανο, καθώς και του ρέματος Διονύσου, που μπορεί να πλήξει το Διόνυσο, τη Δροσιά και την Άνοιξη, ενώ τονίσαμε ότι όλα τα τεχνικά (γέφυρες σε διασταυρώσεις οδών), είναι ανεπαρκή.
Η Δημοτική Αρχή παρέπεμψε σε σειρά σχετικών εγγράφων – ενέργειες προς την Περιφέρεια καθώς και σε αυτοψία της αρμόδιας Περιφ. Υπηρεσίας Αν. Αττικής, αγνοώντας ότι το ρέμα Διονύσου είναι της ευθύνης άλλης Κεντρικής Περιφερειακής Υπηρεσίας, όπου και πρέπει να απευθυνθεί.
Πέραν αυτών υπήρξε ειδική αναφορά μας για το αντιπλημμυρικό Σταμάτας – Δροσιάς, υπενθυμίζοντας τα εμπόδια που έθεσαν οι τότε μειοψηφίες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το σημαντικό αυτό έργο και να εγκυμονούνται σήμερα μεγάλοι κίνδυνοι.
Σήμερα επιστρέψαμε, στη μόνη ρεαλιστική λύση της δικής μας Δημοτικής Αρχής για δίοδο με δουλεία από ένα συγκεκριμένο οικόπεδο. Και βέβαια θέσαμε πάλι το ερώτημα: που βρίσκεται το θέμα της από καιρό εκκρεμούσας συμβολαιογραφικής δέσμευσης, χωρίς να πάρουμε καμμιά απάντηση.

3. Κατηγορία θεμάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας, τους καθαρισμούς Κοινοχρήστων Χώρων (Κ/Χ), την αποκομιδή κλαδεμάτων, καθώς και της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Εδώ εντοπίσθηκαν τα προβλήματα:
-Των καθαρισμών των Κ/Χ
Την ώρα αυτή που η Πολιτεία απαιτεί από τους πολίτες τους καθαρισμούς των αδόμητων οικοπέδων και ειδική μέριμνα για τα δομημένα, παραμένουν πολλοί ακαθάριστοι Κ/Χ, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, με την επισήμανση ότι πρόκειται για απλές χλοοκοπές, αφού η δική μας Δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στους βαρείς καθαρισμούς.
Το ερώτημα μας, πότε οι καθαρισμοί θα ολοκληρωθούν, δεν λάβαμε καμιά απάντηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή και των όσων απέμειναν.
-Των κλαδεμάτων κλαδέματα – άριστο προσάνεμα, που συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τους δρόμους του Δήμου και μάλιστα ορισμένα δίπλα στο δάσος, χωρίς να δίνεται καμμιά απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα των συμπολιτών μας.
Και εδώ καμιά απάντηση.
-Της απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα καθαριότητας του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τα απορριμματοφόρα εν μέσω θέρους να κάνουν σε πολλές περιπτώσεις 20 ημέρες να εμφανισθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη Δημόσια υγεία, υπενθυμίζοντας ότι η δική μας Δημοτική αρχή ανανέωσε πλήρως τον εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, αρπάγες, κλπ).
Εδώ η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής έπεσε στο κενό να μας επιρρίψει ευθύνες, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ίδια επί μήνες αδρανούσε για να προσλάβει εγκαίρως το απαραίτητο έκτακτο προσωπικό.
-Της καθυστέρησης στη λειτουργία του νέου συστήματος διαλογής στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων, όταν μάλιστα εγκαίρως είχαμε προμηθευτεί τον αναγκαίο εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, κάδους, κλπ). Επισημάναμε δε ότι η όποια καθυστέρηση τα απορρίμματα αυτά να επεξεργάζονται για να μην καταλήγουν στη χωματερή, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών προστίμων στο Δήμο.
Όμως δεν λάβαμε καμμιά απάντηση. Γι αυτό προειδοποιήσαμε την κ. Δήμαρχο, να μην αποτολμήσει να φορτώσει την παράλειψη της αυτή στις πλάτες των Δημοτών, με νέες επιβαρύνσεις στα τέλη καθαριότητας.
Στην κατάληξη της τοποθέτησης του ο Πρόεδρος της ΄΄ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ’’, Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:
‘’Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι κίνδυνοι να καεί ότι έχει απομείνει είναι ενώπιον μας ολοφάνεροι κάθε μέρα. Κινδυνεύει η ζωή μας άμεσα αλλά και έμμεσα αφού αυτή μέσα σε ένα πλέον αποκρουστικό περιβάλλον δυσκολεύει αφάνταστα, πέραν βέβαια από την εικόνα υποβάθμισης με τους δρόμους, γεμάτους κλαδέματα και τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων.

Η παρέμβαση μας αυτή, δεν αφορά μια τυπική διαδικασία στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας, ως μειοψηφία. Πρόκειται για την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας, την οποία μεταφέραμε αυτούσια στο ΔΣ, χωρίς δυστυχώς να λάβουμε απαντήσεις στα περισσότερα’’.

Και ο κ. Καλαφατέλης κατέληξε:
Κα Δήμαρχε, η κατάσταση δεν πάει άλλο, καθώς η περίοδος χάριτος σας πέρασε ανεπιστρεπτί και γι΄αυτό θα μας βρείτε αυστηρά απέναντι σας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.