Πόρτο Ράφτη: Το ειδυλλιακό θέρετρο της Ανατολικής Αττικής!

Κάθε καλοκαίρι, πολλοί Αθηναίοι αναζητούν τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσουν ένα δροσιστικό μπάνιο, ήρεμες ολιγοήμερες διακοπές ή μια μονοήμερη εξόρμηση, μια ηλιόλουστη μέρα, ανεξαρτήτως εποχής. Πολλές είναι οι κοντινές περιοχές που προσφέρουν την ευχαρίστηση που προκαλεί ο ήχος της θάλασσας, όμως μία είναι αυτή που θυμίζει νησί, με τις ανέσεις της πόλης και το ειδυλλιακό κλίμα. Μα φυσικά το Πόρτο Ράφτη!

Μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ο απόλυτος, εκδρομικός προορισμός, ο οποίος υπόσχεται μια αξέχαστη επίσκεψη γεμάτη δραστηριότητες, πανέμορφα τοπία, ιστορικές περιηγήσεις και καλό φαγητό. Για αρχή, για το Πόρτο Ράφτη ή αλλιώς «το λιμάνι της Μεσογαίας», υπάρχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία για το πως απέκτησε το όνομά του. Το απέραντο γαλάζιο που συναντά κανείς στις παραλίες του Πόρτο Ράφτη, διακόπτεται από τρία μικρά νησιά: τον Ράφτη, τη Ραφτοπούλα και το Πράσο. Στο πρώτο, υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα 2,35 μέτρων σε βάση δύο μέτρων, όπου σύμφωνα με τους μύθους αναπαριστά έναν ράφτη με ένα χρυσό ψαλίδι, χάρη στον οποίο απέκτησε το όνομά της η περιοχή. Βέβαια, η επικρατέστερη άποψη των μελετητών λέει πως το άγαλμα αναπαριστά μια πολύ όμορφη γυναίκα, για την οποία υπάρχει επίσης ένας μύθος. Λέγεται πως κάποτε υπήρχε μια πανέμορφη γυναίκα, η οποία κέρδιζε το ενδιαφέρον πολλών ανδρών. Όταν, όμως, ένας νεαρός είχε γίνει πολύ επίμονος, εκείνη απευθύνθηκε για βοήθεια στους θεούς. Ακούγοντας τις παρακλήσεις της, τη μετέτρεψαν σε μαρμάρινο άγαλμα κάνοντας την ομορφιά της αιώνια και ικανοποιώντας την επιθυμία της να παραμείνει στον αγαπημένο της τόπο. Τώρα, πλήθος κόσμου που επισκέπτεται το Πόρτο Ράφτη, θαυμάζει ακόμα την ομορφιά αυτού του έργου, του «κολοσσού του Πόρτο Ράφτη», ακόμα και αν η ταυτότητά του παρερμηνεύτηκε.

Πλούσια ποικιλία υπάρχει σε καταστήματα για αναμνηστικές αγορές, αλλά και σε ταβέρνες, από τις οποίες «ταξιδεύουν» μυρωδιές νοστιμότατων φαγητών, ιδίως θαλασσινών, που σίγουρα κάθε επισκέπτης θα απολαύσει πλάι στο κύμα. Όσον αφορά, βέβαια, την ιστορική περιήγηση, αξίζει να επισκεφθείτε τον υψίστης σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην περιοχή. Μέσα στο Πόρτο Ράφτη βρίσκονται αρκετές πανέμορφες εκκλησίες, μία εκ των οποίων ο Άγιος Σπυρίδωνας, ένας από τους αρχαιότερους ιερούς ναούς της περιοχής, που βρίσκεται συγκεκριμένα στις νότιες ακτές του όρους Περατή. Εκεί βρίσκεται και η Νεκρόπολη, απ’ όπου έφευγαν οι ιερές πομπές για τη Δήλο. Εξίσου πανέμορφη εκκλησία είναι αυτής της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς πλάι στο κύμα με μια υπέροχη θέα.

Κλείνοντας, το Πόρτο Ράφτη αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ολιγοήμερες διακοπές, με πολλές δραστηριότητες να λαμβάνουν μέρος, ποικιλία σε μαγαζιά και ξενοδοχεία για μια ευχάριστη διαμονή, αλλά και για μια μονοήμερη απόδραση σε έναν τόπο όμορφο, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, φύση και πολιτισμικό ενδιαφέρον, διασκέδαση και χαλάρωση!

Της Μαρίας Μπαλαούρα

offlinepost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.