Δήμαρχος Παλλήνης Χρ. Αηδόνης: “Τρέχουμε τις διαδικασίες ώστε τα Σχέδια Πόλης να γίνουν πραγματικότητα”

Την ξεχωριστή πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα του Δήμου Παλλήνης στον ελλαδικό χώρο διεκδικεί ο Δήμαρχος Χρήστος Αηδόνης, επαναφέροντας το σύμβολο του Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Παλλήνης έρχεται να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα του δήμου, μεταξύ των οποίων είναι η πολιτική προστασία, για την οποία υπογραμμίζει ότι «απαιτείται γενναία μεταρρύθμιση στην επιτάχυνση των διαδικασιών στα έργα πολιτικής προστασίας». Παράλληλα, ο ίδιος μας ενημερώνει ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για ένα χρόνιο πρόβλημα, την ένταξη περιοχών του δήμου στο Σχέδιο Πόλης. Μιλώντας για την πορεία της Αυτοδιοίκησης και ενόψει της σύνταξης του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αηδόνης λέει: «Οι δήμοι πρέπει να έχουν λυμένα τα χέρια για να μπορούν να ασκούν τις δικές τους πολιτικές»

Κύριε Αηδόνη, ο Δήμος Παλλήνης σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Αττική και την τρίτη στην Ελλάδα. Τι σχεδιάζετε, λοιπόν, αναφορικά με την οικιστική επέκταση των τριών οικισμών του Δήμου (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα). Ποια χαρακτηριστικά θέλετε να έχουν οι τρεις οικισμοί και ποιες πλέον είναι οι νέες απαιτήσεις ως προς τα νέα έργα υποδομής;

Προκειμένου να μιλήσουμε για οποιαδήποτε οικιστική επέκταση, πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για το σχέδιο πόλης. Στο Δήμο Παλλήνης όπως και σε πολλούς Δήμους της Ανατολικής Αττικής αλλά ακόμη και σε κεντρικότερους Δήμους της Αττικής, υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα των περιοχών που ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς ένταξης στο Σχέδιο Πόλης ή που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μελέτη. Αυτό οφείλεται συνήθως σε μία τεράστια γραφειοκρατία και εμπλεκόμενοι πολλοί συναρμόδιοι φορείς. Επιπλέον στη διαδικασία αυτή, λόγο έχουν φυσικά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών οι οποίοι υποβάλλον ενίοτε τις ενστάσεις τους και άρα από τη χρονική έκβαση των υποθέσεών τους προσδιορίζεται και η ταχύτητα ένταξης μίας περιοχής στο Σ.Π.

Στον Δήμο Παλλήνης, υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μία καθυστέρηση στον τομέα αυτό. Η διοίκησή μας υποσχέθηκε πως θα επιταχύνει διαδικασίες και θα πιέσει εμπλεκόμενες τρίτες υπηρεσίες προκειμένου τα Σ.Π. να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα. Ήδη έχουμε καταφέρει σε λίγους μήνες να φέρουμε αποτελέσματα στον τομέα αυτό και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Έχω δεσμευτεί πως στο τέλος αυτής της θητείας, λίγες θα είναι οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά στο Σ. Π. συνολικά του Δήμου μας.

Συνεπώς η οικιστική ανάπτυξη είναι δέσμια και επακόλουθο των Σχεδίων Πόλης. Στον Δήμο μας αντιμετωπίζουμε ακόμη το πρόβλημα, πως Σχέδια Πόλης δεν έχουν υλοποιηθεί. Άρα και εδώ πρέπει να τρέξουμε με γοργούς ρυθμούς καθώς οι λεγόμενες εισφορές σε γη και χρήμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και άρα δεν είναι εφικτό χωρίς πόρους να δημιουργήσουμε τις γειτονιές που επιθυμούμε. Και αυτές πρέπει να είναι σύγχρονες. Δεδομένου και του έργου της αποχέτευσης, που αυτά τα χρόνια εκτελείται στον Δήμο μας από την ΕΥΔΑΠ, αντιλαμβανόμαστε πως ο Δήμος Παλλήνης πρέπει να ολοκληρώσει το αποχετευτικό για τις εντός Σ. Π. περιοχές και στη συνέχεια και με αυτές που θα ενταχτούν. Το γεγονός ότι ο Δήμος μας αυξάνει τον πληθυσμό του γοργά και με πρωτιά σε όλη την Αττική μας επιβάλλει να επιταχύνουμε όλα τα παραπάνω και να δώσουμε στους κατοίκους μας και κυρίως στα παιδιά μας, γειτονιές ασφαλείς και πολλές νέες υποδομές για την υγιή ανάπτυξη της κοινότητάς μας.

Τι σχεδιάζετε αναφορικά με την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής καθώς από εκεί διέρχεται η λεωφόρος Μαραθώνος. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για δημοτική συγκοινωνία;

Η Παλλήνη είναι ένας Δήμος με μεγάλη υπερτοπική χρήση. Η Λ. Μαραθώνος είναι ο δρόμος που αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα. Το αυτονόητο κυκλοφοριακό φορτίο, συνεπάγεται ρύπανση, και σοβαρό ζήτημα ασφάλειας κυρίως για τους πεζούς. Επιπλέον η Λ. Μαραθώνος χωρίζει με τρόπο βίαιο θα μου επιτραπεί ο όρος να πω το Δήμο μας στη μέση. Προεκλογικά είχα μιλήσει για την ανάγκη υπογειοποίησής της. Είναι ένα μεγάλο έργο και αρκετά δαπανηρό που όμως θα βελτιώσει τη ζωή στην πόλη μας αλλά και των όμορων Δήμων. Είμαι σε διαβουλεύσεις με την Κεντρική Διοίκηση του Κράτους για αυτό το θέμα. Όσο αφορά στη Δημοτική Συγκοινωνία είναι ένα επίσης διαπιστωμένο πρόβλημα. Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για δημιουργία δικτύου Συγκοινωνίας που θα ενώνει όλο το Δήμο. Έχω συζητήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ Α.Ε. Στέφανο Αγιάσογλου τους όρους συνεργασίας μεταξύ Δήμου Παλλήνης και ΟΣΥ Α.Ε. προκειμένου να παρασχεθεί ικανός αριθμός λεωφορείων, που θα καλύπτει τις ανάγκες σύνδεσης των τριών κοινοτήτων μας με κεντρικά σημεία του Δήμου αλλά και μεταξύ τους. Είναι το πρώτο βήμα για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη και μέχρι ο Δήμος να μπορέσει να σταθεί οικονομικά στα πόδια του και να αποκτήσει το δικό του στόλο και ανάλογο προσωπικό φυσικά Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Επανέρχομαι στο θέμα της πληθυσμιακής αύξησης, αλλά ως προς τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται και επηρεάζουν τη λειτουργία του Δήμου Παλλήνη. Επαρκεί το υφιστάμενο προσωπικό, που υπηρετεί στον Δήμο Παλλήνης; Στην περίπτωση που δεν επαρκεί, πως σχεδιάζετε να το αυξήσετε;

Γνωρίζετε πολύ καλά πως το προσωπικό στους Δήμους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους και χωρίς προσωπικό. Για τον Δήμο Παλλήνης αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη περισσότερο εμφανές, διότι τον παραλάβαμε με ένα απαρχαιωμένο Ο.Ε.Υ. και ελάχιστο προσωπικό. Ως παράδειγμα αναφέρω πως άλλοι Δήμοι με τον ίδιο πληθυσμό έχουν τριπλάσιο προσωπικό και πάλι δεν φτάνει. Και εδώ όμως κάνουμε σοβαρή δουλειά. Δημιουργούμε ένα νέο Ο.Ε.Υ. για τις ανάγκες μίας πόλης που συνεχώς μεγαλώνει. Δημιουργώντας βέβαια νέο Ο.Ε.Υ. το πρόβλημα δεν λύνεται αυτομάτως. Όπως ξέρετε ο ΑΣΕΠ αργεί. Και όταν έρθει και η δική μας ώρα για περισσότερες προσλήψεις δεν θα είναι αυτές που έχουμε αιτηθεί. Και οι ανάγκες του Δήμου τεράστιες.

Και κάνω ένα βήμα παραπέρα, στην περίπτωση που δεν καταστεί κατορθωτό να αυξήσετε το προσωπικό του Δήμου, εξετάζετε το ενδεχόμενο της ανάθεσης υπηρεσίων σε ιδιώτες; Και αν ναι για ποιες υπηρεσίες;

Οι εξωτερικές συνεργασίες είναι δεδομένες για σειρά εργασιών που έτσι κι αλλιώς σε ένα Δήμο δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και ούτε η επιστημονική επάρκεια. Σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Και είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε αποτελεσματικοί προς τους Δημότες και να υποστηρίζουμε το έργο των Δημοτικών υπαλλήλων μας. Στους τομείς της ανακύκλωσης, της αποκομιδής κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων, στους καθαρισμούς οικοπέδων, στις κλαδεύσεις υψηλών δέντρων, είναι παραδείγματα πεδίων δράσης που σχεδόν όλοι οι Δήμοι αλλά και εμείς, αναζητούμε συνεργασίες προκειμένου η πόλη μας να είναι καθαρή, ασφαλής και ευπρεπής.

Αναφορικά με τα οικονομικά του δήμου σε ποια κατάσταση βρίσκονται από την στιγμή που αναλάβατε την διοίκησή του;

Έχω αναφερθεί δημόσια για το θέμα αυτό. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Παραλάβαμε ένα Δήμο με πολύ χαμηλό ταμειακό υπόλοιπο και ανείσπρακτα για τις υπηρεσίες ύδρευσης άνω των 3.5εκ. ευρώ. Είναι μία πληγή. Προσπαθούμε να δούμε την παθογένεια του προβλήματος και να το διορθώσουμε. Είναι μία σημαντική πηγή εσόδων και θα τη διεκδικήσουμε.

Εν μέσω κλιματικής κρίσης και παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας, η ανάγκη για πολιτική προστασία γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική και κυρίως σε δήμους με δασικές εκτάσεις και πράσινο. Τι σχεδιάζετε πάνω σε αυτό;

Πρόσφατα συμμετείχα στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που έγινε στην Πεντέλη με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου στη Β.Α. Αττική. Παρουσίασα στον Πρωθυπουργό την κατάσταση του Δήμου μας στον τομέα πολιτικής προστασίας και επιπλέον αναφέρθηκα στις απαιτούμενες ενέργειες:

Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες καθιστούν απαραίτητη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο θέμα της πολιτικής προστασίας.

Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να αφορά την προστασία των αστικών ιστών, καθώς σήμερα δεν μιλάμε – μόνο – για δασικές πυρκαγιές, αλλά και για καμένες πόλεις.

Με γνώμονα αυτή τη νέα ανάγκη, ο Δήμος Παλλήνης έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ για τη σύνταξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για αντιμετώπισης των κινδύνων.

Τα τοπικά σχέδια πολιτικής προστασίας θα πρέπει να συντάσσονται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο Δήμος Παλλήνης στις 01/01/2024 είχε ως εξοπλισμό μια υδροφόρα, ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα τροποποιημένο όχημα που φέρει βυτίο, 4 τέσσερα JCB και ένα μόλις άτομο στο τμήμα πολιτικής προστασίας ενώ δεν συμμετείχε σε καμία χρηματοδότηση του προγράμματος ANTINERO. Επισημαίνεται η κατάσταση που παραλάβαμε, για να αναδειχθεί η ανάγκη μιας νέας νομοθεσίας που θα ορίζει τα βασικά στάνταρ πολιτικής προστασίας των δήμων με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πληθυσμός, δασικές εκτάσεις, ρέματα κ.α.

Πολύ σημαντικό το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ του αστικού ιστού των Δήμων που έχουν δασικές περιοχές, όπως ο Δήμος Παλλήνης, ενώ αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό και σωστό το μέτρο που αφορά στον καθαρισμό οικοπέδων.

Πρέπει, σε κάθε νέα άδεια οικοδομής που εκδίδεται σε οικόπεδα που είναι όμορα δασικών περιοχών, να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να τοποθετεί ειδικό σύστημα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των κατοικιών και κυρίως των πολιτών αλλά και των επιχειρούντων στην κατάσβεσή της.

Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορά στα έργα πολιτικής προστασίας, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα, έτσι ώστε τα έργα αυτά να είναι επ’ ωφελεία των πολιτών σε ρεαλιστικούς χρόνους.

Ενδυνάμωση των Δήμων με στελεχιακό δυναμικό, εκπαιδευμένο και επιστημονικό, για πολλές ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Παλλήνης να έχει μόλις ένα υπάλληλο στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Η επένδυση στην πρόληψη (έργα και εκπαίδευση πολιτών) είναι απαραίτητη. Το κόστος (κοινωνικό και οικονομικό) της αποκατάστασης των ζημιών είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο και μη διαχειρίσιμο πολλές φορές, σε σχέση με την οργανωμένη και ελεγχόμενη πρόληψη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές και εργαζόμενους, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην εισέλθει ο πύρινος όλεθρος εντός του αστικού μας ιστού.

Ας περάσουμε όμως σε κάτι πιο ευχάριστο. Η Παλλήνη έλκει την ιστορία της από την Αρχαία Ελλάδα και την Παλληνίδα Αθηνά. Τι σχεδιάζετε για την ανάδειξη της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει;

Ο Δήμος Παλλήνης μέχρι χτες δεν είχε καμία επίσημη αναφορά στην ιστορία του. Να φανταστείτε πως το λογότυπο του Δήμου είχε ως βασικό θέμα το κτίριο του Δημαρχείου! Ο Δήμος Παλλήνης έχει μία αρχέγονη ιστορία. Και αφορά και στις 3 κοινότητές του. Ενδεικτικά αναφέρω τοπόσημα όπως το ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς στην Παλλήνη, ή την περιοχή του Γαργηττού «πατρίδα» ενός εκ των πλέον σημαντικών φιλοσόφων της αρχαίας Ελλάδας, του Επίκουρου και άλλα πολλά. Κρίθηκε συνεπώς επιβεβλημένη η αλλαγή λογοτύπου του Δήμου μας, όπου όμως θα σημάνει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας και ταυτόχρονα την ανάδειξη των ειδικών γνωρισμάτων και κυρίως της αρχέγονης ιστορίας αυτού του τόπου που παραμένει άγνωστη στους ίδιους τους Δημότες και πολύ περισσότερο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το νέο λογότυπο συνδέεται με το Ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς.

Η αλλαγή του λογοτύπου του Δήμου Παλλήνης σε ένα σύμβολο που αναδεικνύει την αρχαία ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο να ενισχύσει την ταυτότητά του και να προβάλλει την πολιτιστική του κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού και τοποσήμου.

Αυτή η κίνηση μπορεί να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την αναγνωρισιμότητα του Δήμου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η παρουσίαση του λογοτύπου του Δήμου μας είναι η Αρχή για μία σειρά από ενέργειες που θα ενισχύσουν την εικόνα του Δήμου μας και θα αρχίσει γύρω από αυτό να χτίζεται και να παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη ταυτότητα.

Επιπλέον η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον Δήμο μας

Να διεκδικήσει την πολιτιστική και ιστορική του ταυτότητα στον Ελλαδικό χώρο.
Να διεκδικήσει πόρους για την ανάδειξη της κληρονομιάς του
Να προσελκύσει επενδύσεις που άπτονται της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Τέλος, έχοντας αναλάβει σημαντικά αξιώματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, επιλέξατε να κάνετε την αντίστροφη πορεία και να κατορθώσατε να εκλεγείτε δήμαρχος. Έχοντας, λοιπόν, αυτή την εμπειρία τι θα μπορούσατε να είσαι προσφέρετε στον διάλογο που ανοίγει με το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης εν όψει της σύνταξης του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης;

Δεν συμμερίζομαι το χαρακτηρισμό της αντίστροφης πορείας. Θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που κρίνεσαι καθημερινά από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά σου. Και σε ένα Δήμο μπορείς πραγματικά να βελτιώσεις την καθημερινότητα των συμπολιτών σου, αν έχεις πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά. Αυτός ήταν και το κίνητρο να ασχοληθώ με τον Δήμο Παλλήνης, ένα Δήμο που κατοικώ τα τελευταία 17 χρόνια. Είναι σίγουρο πως η εμπειρία μου από τη Βουλή αλλά και την υπουργική θητεία στο Υπουργείο Υγείας, έχει να προσφέρει αφενός για το καλό του Δήμου και αφετέρου στις γενικότερες συζητήσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού. Οι προτάσεις που καταθέτω όπως αυτές που προαενέφερα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, κατατίθενται ακόμη στα αρμόδια όργανα της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ. Αυτό που υποστηρίζω εγώ αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι Αυτοδιοίκηση στην πράξη. Αυτό σημαίνει λιγότερη, πολύ λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερους πόρους και προσωπικό και επιτάχυνση διαδικασιών που αφορούν σε κρίσιμα έργα. Πιστεύω και αυτό θα διεκδικώ όχι μόνο προς το υπουργείο εσωτερικών αλλά και από άλλα συναρμόδια υπουργεία πως οι Δήμοι πρέπει να έχουν λυμένα τα χέρια και να μπορούν να ασκούν τις δικές τους πολιτικές πάντα σε συνεννόηση με την κεντρική διοίκηση, γιατί όλοι στο τέλος εκπροσωπούμε το κράτος και οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε άμεσοι και ουσιαστικοί στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και στην ανάπτυξη των πόλεών μας με σύγχρονους όρους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.