Trade Estates: Σε αναμονή το δεύτερο project στα Σπάτα

Προς «απογαλακτισμό» από τον όμιλο Fourlis οδεύει η Trade Estates, με τον Βασίλη Φουρλή να επαναλαμβάνει ότι μέχρι το τέλος του 2024 ποσοστό 13% – 14% της ΑΕΕΑΠ θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, έως ότου ολοκληρωθεί η αύξηση του free float, η εταιρεία δε θα προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της εταιρείας, η οποία διαθέτει σήμερα 13 ακίνητα εκμετάλλευσης και GAV στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 της τάξης των 499,1 εκατ. ευρώ, θα φροντίσει να «συσφίξει» τις σχέσεις με τους μετόχους ώστε να τονωθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Το πλάνο για τη μετοχή

Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της εταιρείας, η οποία δεν έχει ξεφύγει από τη «μοίρα» της πλειονότητας των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, εντός κι εκτός Ελλάδας, δηλαδή να διαπραγματεύονται με υψηλό discount, έχει καταρτιστεί επικοινωνιακό πλάνο για να τονωθεί η εμπορευσιμότητα, όπως ειπώθηκε από τον κο Φουρλή κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Trade Estates θα συμμετάσχει σε roadshows, της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της Wood τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Αυτό που θα κάνουμε από την πλευρά μας είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας αποτελέσματα, παραμένοντας επικεντρωμένοι στο στρατηγικό μας πλάνο», είπε ο επικεφαλής του ομίλου.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως η μείωση των επιτοκίων, παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Ας σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Trade Estates διαμορφώνεται σε 197 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

Το placement

Παράλληλα, «τρέχει» ο σχεδιασμός για την αποενοποίηση της Trade Estates από τον όμιλο, μέσω της διάθεσης ποσοστού 13% – 14% με private placement έως το τέλος του 2024.

Όπως έχει ειπωθεί η απομείωση του ποσοστού στην ΑΕΕΑΠ πέρα από την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του δανεισμού, θα απελευθερώσει τη δυναμική του retail (λιανικής).

Αυτή τη στιγμή η ελεύθερη διασπορά της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στο 22,2%, ενώ μετοχική θέση κατέχει με 10,4% η Αutohellas και με 3,1% το Latsco Hellenic Holdings, το family office της Μαριάννας Λάτση.

Επιπλέον, προ μηνών την απόφαση της Jumbo να επενδύσει στην Trade Estates με ποσοστό 1% είχε αποκαλύψει ο Απόστολος Βακάκης.

Μειώθηκε η εξάρτηση των εσόδων από τα καταστήματα IKEA

Η προσπάθεια «απογαλακτισμού» της ΑΕΕΑΠ αποτυπώνεται και στον καταμερισμό των εσόδων της.

Ήδη, όπως αναφέρθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Παπούλη, έχει μειωθεί η εξάρτηση της Trade Estates από τα καταστήματα IKEA ως προς την προέλευση των εσόδων της.

Πιο αναλυτικά, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 η βασική πηγή των εσόδων της ΑΕΕΑΠ, ήτοι το 49%, προερχόταν από την Housemarket (IKEA) και το 37% από τρίτα μέρη, το αντίστοιχο διάστημα εφέτος, από την ΙΚΕΑ προήλθε το 33% των εσόδων από μισθώματα και το 57% από τρίτους μισθωτές.

Ποιες βαλκανικές χώρες μπαίνουν στο επενδυτικό «ραντάρ»

Με προσήλωση στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για το 2024 – 2028, η διοίκηση της Trade Estates δεν αποκλείει την πιθανότητα η εταιρεία να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα θα δοθεί έμφαση στη Βουλγαρία, μία αγορά «που ξέρουμε καλά και όπου η ανάπτυξη εμπορικών πάρκων παρουσιάζει ευκαιρίες την επόμενη τριετία» είπε ο κος Παπούλης.

«Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά των Βαλκανίων, η μοναδική που θα μας ενδιέφερε θα ήταν η Ρουμανία, αλλά μόνο για εξαγορές εξειδικευμένων assets από το 2027 κι έπειτα».

Σε αναμονή το δεύτερο project στα Σπάτα

Αναφορικά με τις επενδύσεις της εταιρείας, ολοκληρώνονται η υπογραφή του προσυμφώνου αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από τη Lamda για το εμπορικό πάρκο του Ελληνικού, καθώς και οι αδειοδοτήσεις του νέου logistics center στην Ελευσίνα, που έχει μισθωθεί στην Κωτσόβολος, ενώ προχωρούν οι εργασίες για το διεθνές logistics center της InterIKEA και τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο.

Υπάρχουν και τα projects που είναι σε φάση ωρίμανσης, όπως η αξιοποίηση του ακινήτου 34,2 χιλ. τ.μ. απέναντι από το Smart Park στα Σπάτα για το οποίο δεν έχει έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις ακριβείς χρήσεις που θα αναπτυχθούν.

Τουριστικά ακίνητα

Απαντώντας ο κος Παπούλης για την πιθανή επέκταση της Trade Estates σε τουριστικά ακίνητα, επεσήμανε πως την εταιρεία θα ενδιέφεραν μόνο μεικτά εμπορικά projects.

«Αν αποφασίζαμε να επεκταθούμε σε τρίτο τομέα θα διαλέγαμε έναν κλάδο στον οποίο έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι πολύ μικρή για να αποτελέσουμε έναν από τους πολλούς παίκτες. Στους κλάδους των logistics και των retail parks μπορούμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο», σημείωσε ο κος Φουρλής.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.