Καιρός: Έρχονται έντονα φαινόμενα – Καταιγίδες την Παρασκευή με μεγάλη ραγδαιότητα

Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας – Πότε και πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού καθώς από το πρωί της Παρασκευής θα έρθουμε αντιμέτωποι με βροχές και έντονες καταιγίδες σε όλη τη χώρα με τις θερμοκρασίες όμως να συνεχίζουν να θυμίζουν καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση προβλέπονται έντονες και δυνατές καταιγίδες με αξιοσημείωτη ραγδαιότητα γεγονός που πρέπει να μην παραβλεφθεί από τους πολίτες αναφορικά με τις μετακινήσεις τους.

Το πέρασμα της σύντομης κακοκαιρίας θα επηρεάσει κατά βάση με ισχυρά φαινόμενα τα βορειοδυτικά της χώρας με επίκεντρο το Ιόνιο και συγκεκριμένα την Κέρκυρα ενώ αναμένεται να «εισχωρήσει» μέχρι και την Ήπειρο. Οι κάτοικοι στα Σύβοτα θα πρέπει να επιδείξουν δέουσα προσοχή καθώς όπως τονίζεται δεν θα είναι μεγάλος ο όγκος της βροχής όσο η ραγδαιότητα και η ένταση των φαινομένων.

Μαρουσάκης: Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας – Πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα

Για το κύμα κακοκαιρίας που πρόκειται να χτυπήσει την χώρα το επόμενο διήμερο μιλά σε νέα ανάρτηση του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πότε περιμένουμε τη δεύτερη «επέλαση»

Μια «διαταραχή στη μέση ατμόσφαιρα από τα βόρεια βορειοδυτικά Βαλκάνια» αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, που προειδοποιεί για τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται βροχές – καταιγίδες προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τα οποία πολύ πιθανό τοπικά να συνοδεύονται από χαλάζι και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί).

Αύριο Παρασκευή κοντά στο μεσημέρι θα αρχίσει να επηρεάζεται η βορειοδυτική χώρα (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία), ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα αυτά θα απασχολήσουν κι άλλες περιοχές προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (χάρτης 2).

Το Σάββατο πάλι αναμένεται η κορύφωση του κύματος κακοκαιρίας όπου κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα θα συναντήσουμε έντονα φαινόμενα προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (χάρτης 3).

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξαπλωθούν δυτικότερα και νοτιότερα.

Την Κυριακή τέλος ο άστατος καιρός θα επιμείνει με ηπιότερα και μικρότερης διάρκειας φαινόμενα τα οποία θα ξεκινήσουν από το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο και προς το απόγευμα θα επηρεάσουν εσωτερικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και με έμφαση ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα θα έχουμε νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο όμως θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά.

Κικίλιας: Σύσκεψη για ετοιμότητα σε ενδεχόμενο πλημμυρών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται στη μέγιστο βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων στην Αττική.

Ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και των Σωμάτων Ασφαλείας για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, σε μια αντιπυρική περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, υπογράμμισε ότι η ίδια στενή συνεργασία και ο σωστός συντονισμός πρέπει να υπάρχουν και τους επόμενους μήνες για τη διαχείριση προβλημάτων που ενδεχομένως προκαλέσουν ισχυρές βροχοπτώσεις. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσουν με τους ταχύτατους δυνατούς ρυθμούς όλες οι απαραίτητες ενέργειες, παρεμβάσεις και έργα υποδομής που απαιτούνται για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Οι δήμαρχοι εξέθεσαν όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα θέματα που απαιτούν άμεσα λύσεις, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στις πιο ευαίσθητες περιοχές της Αττικής, που έχουν πληγεί από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας θα συνεχίσει να συγκαλεί ανάλογες συσκέψεις με φορείς από όλη τη χώρα, έτσι ώστε η κρατική μηχανή να είναι έτοιμη και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη έγινε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, του υφυπουργού ΚΚΠΠ, Ευάγγελου Τουρνά και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Λεωνίδας Μανωλάκος και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Πασσάς, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όλων των δήμων του λεκανοπεδίου, ο διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Κολλίντζας, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, στελέχη της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΥΔΑΠ, καθώς και φορέων που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές.

dnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.