Μεγάλα προβλήματα από το κλείσιμο του δρόμου Βαρνάβας – Καπανδρίτι

Επιστολή του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρβάβα προς την Περιφέρεια Αττικής και τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που ανακύπτουν με το κλείσιμο του δρόμου Βαρνάβα-Καπανδριτίου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
Email: [email protected]
31/8/2024

ΠΡΟΣ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Δ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ

Αξιότιμοι κύριοι

Γνωρίζουμε ότι μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής του Δ. Μαραθώνα, πρόκειται να προχωρήσετε σε «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΟΡΥΓΜΑΤΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» σε συγκεκριμένα σημεία.

Από το Δήμο Μαραθώνα ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται να αποκλείσετε τη διέλευση όλων των οχημάτων στη συγκεκριμένη διαδρομή, κλείνοντας το δρόμο για την πραγματοποίηση των εργασιών σαράντα πέντε (45) ημέρες κατά την έναρξη του έργου και σαράντα πέντε (45) ημέρες κατά την αποπεράτωση. Η διάρκεια του έργου όπως μας ενημέρωσαν θα είναι οκτώ μήνες.

Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας ότι:

• Ο συγκεκριμένος δρόμος Βαρνάβα – Καπανδριτίου είναι ο μοναδικός που ενώνει την κοινότητα Βαρνάβα (2000 κατοίκων) με το Καπανδρίτι, τον παράδρομο της ΕΟ και την Εθνικό Οδό Αθηνών Λαμίας, δηλαδή τους δρόμους που χρησιμοποιούνται καθημερινά από την πλειοψηφία των κατοίκων για τη μετάβασή τους στην εργασία τους, με δεδομένο ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που εργάζονται στο Βαρνάβα.

• Χρησιμοποιείται καθημερινά για τη μετάβαση και την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο τους στο Καπανδρίτι με δύο πούλμαν πενήντα (50) θέσεων.

• Χρησιμοποιείται καθημερινά από τα τέσσερα δρομολόγια του αστικού λεωφορείου (Βαρνάβας – Κηφισιά – Βαρνάβας) για τη μετακίνηση των μαθητών σε σχολές, φροντιστήρια, δραστηριότητες αλλά και των εργαζομένων στην εργασία τους.

• Χρησιμοποιείται καθημερινά για τις βασικές ανάγκες των κατοίκων όπως Κέντρο Υγείας (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι), Σουπερμάρκετ, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, βενζινάδικα κλπ καθώς όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν στο Βαρνάβα.

• Χρησιμοποιείται καθημερινά για την τροφοδοσία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων της περιοχής.

• Εν ολίγοις ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ που χρησιμοποιούμε όλοι οι κάτοικοι καθημερινά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να καλυφθούν οι βασικές μας ανάγκες διαβίωσης.

• Ο αγροτικός δρόμος που πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε και αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική διαδρομή μετά το κλείσιμο του οδικού δικτύου Βαρνάβα – Καπανδριτίου δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για όλες αυτές τις μετακινήσεις επειδή είναι:

1. πολύ στενός (δεν χωρούν δύο αυτοκίνητα)
2. με επικίνδυνες στροφές
3. χωρίς διαγράμμιση
4. χωρίς φωτισμό
5. κατά πολύ μεγαλύτερος σε χιλιομετρική απόσταση.

Για τους λόγους αυτούς καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνος και είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

• Στο δρόμο αυτό δεν θα μπορούν να κινηθούν τα πούλμαν που μεταφέρουν τους μαθητές στο σχολείο ούτε και το αστικό λεωφορείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών και των εργαζομένων.

• Η εναλλακτική διαδρομή που προτείνετε να ακολουθήσουμε καθώς είναι αρκετά μεγαλύτερη χιλιομετρικά, αυξάνει αφόρητα το κόστος και το χρόνο μετακίνησης.

• Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως ασθενοφόρου, αστυνομίας, πυροσβεστικής κλπ δεν θα είναι δυνατή η άμεση και έγκαιρη προσέγγιση στο Βαρνάβα. Τα GPS, που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες και τους πολίτες υποδεικνύουν για μετάβαση στην κοινότητα τη διαδρομή μέσω του οδικού δικτύου Βαρνάβα – Καπανδριτίου.

• Σε περίπτωση χιονιού η κοινότητα θα αποκλειστεί εντελώς.

• Με τις νέες δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 δημιουργήθηκε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη χρήσης του δρόμου από τους πυρόπληκτους για κάλυψη των αναγκών τους (επισκευή κατοικίας, αναζήτηση στέγης, γραφειοκρατικές διαδικασίες κλπ) αλλά και από φορείς που προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους και στην περιοχή γενικότερα.

Προφανώς δεν γνωρίζατε τις παραπάνω παραμέτρους γι’ αυτό πήρατε αυτή τη λανθασμένη απόφαση. Όπως περιγράφουμε παραπάνω η εναλλακτική διαδρομή δεν έχει τις προϋποθέσεις να δεχθεί το φόρτο και τον όγκο των οχημάτων που δέχεται το οδικό δίκτυο Βαρνάβα – Καπανδριτίου.

Δεδομένων των συνθηκών επιβάλλεται η αναίρεση της απόφασης για το κλείσιμο του οδικού δικτύου Βαρνάβα – Καπανδρίτι. Ο δρόμος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει αλλά πρέπει να προχωρήσετε στη διερεύνηση τρόπου ασφαλούς διέλευσης των αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Τέλος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικότερης μέριμνας που αφορά την συλλογή των καμένων δέντρων, την προστασία από πλημύρες και την αναδάσωση και αποκατάσταση του δάσους στη Ρεματιά του Βαρνάβα και στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πώς θα προχωρήσετε, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά στην περιοχή. Προϋπόθεση να μείνει μέρος του δρόμου ανοιχτό για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων αφού για τους λόγους που σας αναφέραμε παραπάνω είναι αδύνατη η χρήση της εναλλακτικής διαδρομής.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ
ΟΛΓΑ ΦΩΤΙΟΥ
Πρόεδρος
Τηλ. 6974467247

ΜΑΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Γραμματέας
Τηλ. 6974500376

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.