Η κακοκαιρία “Atena” έφτασε στην Αττική – Άνοιξαν οι ουρανοί

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επέλαση της κακοκαιρίας Atena στην Αττική με πολλές περιοχές να «βομβαρδίζονται» από αστραπές και κεραυνούς, ενώ ισχυρή καταιγίδα έχει αρχίσει να σημειώνεται στα βόρεια προάστια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, η κακοκαιρία το βράδυ θα… επισκεφτεί τη Ροδόπη και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μη γίνει ο αγιασμός στα σχολεία της περιοχής.

Έβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Ροδόπη βρίσκονται στο «μάτι» της κακοκαιρίας και οι μετεωρολόγοι έχουν επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους αναφορικά με τις μετακινήσεις του.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, μπορεί η ATENA να φεύγει και να εξασθενεί ωστόσο από Πέμπτη και Παρασκευή (ίσως και Τετάρτη σημείωσε ο κύριος Καλλιάνος) μια νέα κακοκαιρία φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες.

Σήμερα το απόγευμα, το 112 ήχησε σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από απόψε έως και αύριο το μεσημέρι.

 

Κλειστά σχολεία αύριο σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στο μεταξύ, λόγω των καιρικών συνθηκών θα μείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο, Τετάρτη, σε όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι τελετές αγιασμού θα γίνουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, με έμφαση τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

– Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως σε τμήματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

– Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Α. Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι ισχυρές.

– Οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και σε τμήματα του Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις (μικρού κατά βάση μεγέθους).

– Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου από σήμερα έως και αύριο στις έξι το πρωί.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24).
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

2. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

3. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.