Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία – 1.300.000 μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-2024 φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Με πάνω από 1.300.000 μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία, το Υπουργείο Παιδείας εισάγει νέα μέτρα και πολιτικές για να βελτιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες. Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες αφορούν τα απουσιολόγια, τις αποβολές και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, θα επηρεάσουν σημαντικά τη σχολική ζωή. Παρακάτω αναλύονται οι κυριότερες από αυτές.

Όπως κάθε χρονιά, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, νωρίς το πρωί, με την τελετή να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 10:30. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους, το πρόγραμμα μαθημάτων και θα ενημερωθούν για τις αλλαγές και τα νέα μέτρα που ισχύουν φέτος.

Νέο πλαίσιο απουσιών

Οι απουσίες αποτελούν ένα καίριο θέμα στην εκπαίδευση. Φέτος, το Υπουργείο Παιδείας αναπροσαρμόζει το πλαίσιο των απουσιών. Η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν οι απουσίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν υπερβαίνουν τις 50, ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114, με τις άνω των 50 να είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην τάξη πλέον θεωρείται απουσία, ενισχύοντας έτσι την τήρηση της πειθαρχίας.

Τα κινητά στην τσάντα

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες αλλαγές αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο. Οι μαθητές μπορούν να φέρνουν το κινητό τους τηλέφωνο στο σχολείο, αλλά αυτό πρέπει να παραμένει εντός της τσάντας και να μην είναι σε εμφανές σημείο. Εάν κάποιος μαθητής έχει το κινητό του σε κοινή θέα, θα επιβάλλεται μονοήμερη αποβολή. Επιπλέον, η βιντεοσκόπηση, η φωτογράφιση ή η ηχογράφηση καθηγητών ή μαθητών χωρίς συγκατάθεση οδηγεί σε τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση η αποβολή κυμαίνεται από μία έως τρεις ημέρες.

e-Parents: Η ψηφιακή πλατφόρμα για τους γονείς

Το νέο ψηφιακό εργαλείο e-Parents αποτελεί μια καινοτομία που ήδη χρησιμοποιείται από τους γονείς και κηδεμόνες για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη βαθμολογία των παιδιών τους, τις ανακοινώσεις της σχολικής μονάδας, και τις απουσίες. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η πλατφόρμα θα επεκταθεί, παρέχοντας πληροφορίες για την πρόοδο των μαθημάτων και τον προγραμματισμό των συναντήσεων γονέων-εκπαιδευτικών.

Σχολεία: Αυστηρότερος κανονισμός

Οι παιδαγωγικές και πειθαρχικές μέθοδοι αυστηροποιούνται φέτος. Ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να επιβάλει αποβολή έως πέντε ημέρες, ενώ επίσης έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την αλλαγή τμήματος, τον αποκλεισμό από εκδρομές, πολιτιστικές δράσεις και αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι ποινές για τις φθορές στα σχολικά κτίρια

Για πρώτη φορά, το πλαίσιο των φθορών σε σχολικά κτίρια αυστηροποιείται. Σε περίπτωση φθοράς, ο μαθητής που την προκάλεσε, ή οι γονείς του (αν είναι ανήλικος), είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τη δαπάνη αποκατάστασης. Αν οι γονείς δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και η διαδικασία είσπραξης της γίνεται υποχρεωτική.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες αυτής της σχολικής χρονιάς είναι το Ψηφιακό Φροντιστήριο που ξεκινά πιλοτικά στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν απογευματινά μαθήματα ζωντανά, με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε 45 μαθήματα. Επιπλέον, οι μαθητές της Ειδικής Αγωγής θα έχουν υποστήριξη σε 10 μαθήματα, ενώ η ύλη σε μορφή βίντεο θα είναι διαθέσιμη σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025.

Καταπολέμηση σχολικής βίας

Η πλατφόρμα καταπολέμησης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που λειτουργεί από την περασμένη χρονιά, έχει ήδη αποδείξει τη χρησιμότητά της. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και γονείς να αναφέρουν περιστατικά βίας και εκφοβισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 285 αναφορές από γονείς και 43 από μαθητές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παρέμβει σε 17 περιπτώσεις.

Σχολεία:Νέο μάθημα πληροφορικής και πιστοποιητικό

Το μάθημα της πληροφορικής στο Γυμνάσιο αναμορφώνεται φέτος. Οι μαθητές θα διδαχθούν βασικές αρχές προγραμματισμού, χειρισμού δεδομένων, διαδικτύου και δικτύων, καθώς και τις κοινωνικές και ηθικές πτυχές της πληροφορικής. Ένα νέο πιστοποιητικό πληροφορικής θα είναι διαθέσιμο, με τα νέα βιβλία να κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή.

Σχολεία: Εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων

Ένα μεγάλο έργο σε εξέλιξη είναι η εγκατάσταση 36.264 διαδραστικών πινάκων σε σχολεία όλης της χώρας. Μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 28.504 πίνακες, και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Αυτοί οι πίνακες παρέχουν νέες δυνατότητες μάθησης, επιτρέποντας τη χρήση βίντεο, προσομοιώσεων και αρχειακού υλικού από πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, όπως η ΕΡΤ και κορυφαία μουσεία

Η Γαύδος και οι Αρκιοί γίνονται οι πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι μαθητές σε απομονωμένες περιοχές θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.