Τι θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2024

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν με μεγάλο ενθουσιασμό να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα εκδοτικά μας σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό, τα δοκίμια και τις υπόλοιπες εκδόσεις για ενήλικες, τα οποία θα κυκλοφορήσουν έως τα τέλη του 2024. Παρακάτω σας δίνουμε μια καλή πρόγευση από τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του κειμένου θα βρείτε ένα λινκ για να αναζητήσετε πιο αναλυτικές πληροφορίες για κάθε τίτλο. Ξεκινήστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε γιατί ανυπομονούμε τόσο!

Στην ελληνική λογοτεχνία θα κυκλοφορήσουν:

Το νέο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος δεκαοκτώ χρόνια μετά τη γλυκόπικρη Καλοσύνη των ξένων, επανέρχεται με Το παιδί του Διαβόλου, μια αυτοβιογραφική αφήγηση υψηλής έντασης και με την ανυποχώρητη πρόθεση να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Μετά την πρόσφατη επανέκδοση του long seller Μέρες Αλεξάνδρειας ‒ενός από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα‒, ο Δημήτρης Στεφανάκης, τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, μας ταξιδεύει και πάλι στους πολύχρωμους βίους της θρυλικής πόλης με το νέο του έργο Πάντα η Αλεξάνδρεια.

Τρία επί ψυχής είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του Άρη Αλεξανδρή, ο οποίος μέσα σε έναν χρόνο απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Ο Αναγνώστης καθώς και το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2023) με το λαμπρό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα.

Καλωσορίζουμε στις εκδόσεις μας τον Μίνω Ευσταθιάδη, τον πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα, με βραβεύσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το καινούργιο του βιβλίο, ένα καθηλωτικό νουάρ, στην πραγματικότητα μια υπόθεση με στοιχεία true crime αλλά και αυτομυθοπλασίας, έχει τίτλο Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους.

To Ρίο Γκράντε, το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Χρήστου Χαρτοματσίδη, είναι ένας στρόβιλος χιούμορ και σασπένς με ήρωες που θα λατρέψουμε.

Η Καλή Δοξιάδη, μετά τα μυθιστορήματα Το σπίτι στα βράχια και Η κληρονομιά, ολοκληρώνει την επιτυχημένη τριλογία της «Μια ιστορία μόνο» με το τρίτο και τελευταίο μέρος, που έχει τίτλο Μερικά μυστικά και μας δίνει μια πανοραμική εικόνα του Ελληνισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης συστήνεται στους αναγνώστες με ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και ευφυές λογοτεχνικό ντεμπούτο, εμπνευσμένο από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τίτλος: Μπίζνες αζ γιούζουαλ.

Η ερωμένη της, το πιο τολμηρό μυθιστόρημα του Μεσοπολέμου, γραμμένο από την Αιγυπτιώτισσα με το αινιγματικό ψευδώνυμο Ντόρα Ρωζέττη, το οποίο αφηγείται με τρόπο πρωτοποριακό την ιστορία ενός ερωτικού πάθους ανάμεσα σε δύο γυναίκες, σκανδαλίζοντας την κοινωνία της εποχής, κυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση, με νέο επίμετρο της Χριστίνας Ντουνιά, Ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, η οποία επανέφερε το βιβλίο στο φως το 2005, έπειτα από δεκαετίες αφάνειας.

 

Από τη λογοτεχνία, περνάμε στην Ιστορία.

Αναμένουμε το νέο βιβλίο του συνταγματολόγου και συγγραφέα Nίκου Κ. Αλιβιζάτου με τίτλο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής: Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος, στο οποίο εξηγεί σε ποιους οφείλει το Σύνταγμά μας την πανθομολογούμενη επιτυχία του. Ο Δημήτρης Χασάπης, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό βιβλίο με τίτλο Γυναίκες μαθηματικοί στο περιθώριο της Ιστορίας, που αναδεικνύει τις γυναίκες μαθηματικούς τις οποίες η Ιστορία παραγνώρισε, φωτίζοντας τη σιωπηλή αλλά τεράστια συμβολή τους στην επιστήμη.

Τέλος, δύο εξαιρετικά βιβλία πρωτότυπης θεματολογίας θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων:

Ο Νίκος Σιδέρης, διάσημος ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, οικογενειακός θεραπευτής και συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ, επιστρέφει με έναν ακόμα ρηξικέλευθο οδηγό με τίτλο Δύναμη και βία στην εφηβεία: Μια στρατηγική για γονείς και παιδαγωγούς. Ανακαλύπτουμε Το ΚΡΑΣΙ χωρίς μυστικά μέσα από το κατατοπιστικό βιβλίο-οδηγό του Γιάννου Κωνσταντίνου, ο οποίος εδώ και χρόνια ασχολείται με το κρασί, γράφει και αρθρογραφεί για αυτό.

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Ξεκινάμε με το Μπαουμγκάρτνερ, το κύκνειο άσμα του ασυναγώνιστου μεταμοντερνιστή Paul Auster. Το τελευταίο βιβλίο του λογοτεχνικού γίγαντα από το Μπρούκλιν φαντάζει σαν μια προφητική ωδή σε όλα όσα συνεχίζονται ακόμα και έπειτα από μια συντριπτική απώλεια.

Συνεχίζουμε την έκδοση έργων της σπουδαίας Ιρλανδής Claire Keegan, που πλάθει με δεξιοτεχνία κόσμους ολόκληρους με λίγες μόνο λέξεις. Στα δεκαπέντε διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή Ανταρκτική, τα οποία κινούνται από τη βάναυση, δύσκολη επαρχιώτικη ζωή στην Ιρλανδία στο καυτό τοπίο του αμερικάνικου νότου, ανιχνεύονται όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γραφής της που την καθιέρωσαν ως τη μεγάλη φωνή της σύγχρονης ιρλανδικής λογοτεχνίας.

Τα κορίτσια του Λα Μπαλέν είναι το πρώτο αγγλόφωνο βιβλίο της πολυβραβευμένης Γαλλίδας Julia Malye, ένα πολυδιάστατο επικό μυθιστόρημα που μεταφράζεται σε 7 γλώσσες, μια καλοδουλεμένη ιστορία γυναικών που βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν παρά τις αντιξοότητες της εποχής τους.

Η Clare Pooley, η πολυαγαπημένη Βρετανίδα συγγραφέας που γνωρίσαμε μέσα από τα μπεστ σέλερ Το πράσινο σημειωματάριο και Οι επιβάτες της αποβάθρας 5, παραδίδει αντισυμβατικά μαθήματα ενηλικίωσης στο νέο της μυθιστόρημα Πώς να μεγαλώσετε χωρίς αξιοπρέπεια, ένα διασκεδαστικό, περιπετειώδες cozy mystery, ξεκαρδιστικό, τρυφερό και εκκεντρικό, με χαρακτήρες που κερδίζουν τις καρδιές των αναγνωστών από τις πρώτες σελίδες.

Η λέσχη των γριφολόγων του Βρετανού Samuel Burr είναι ένα εντυπωσιακό λογοτεχνικό ντεμπούτο, που μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του βρέθηκε στην κορυφή των μπεστ σέλερ των Sunday Times και μεταφράζεται σε 13 γλώσσες. Ένα τρυφερό, γλυκόπικρο και αισιόδοξο μυθιστόρημα, με εκκεντρικούς χαρακτήρες κι έναν πρωταγωνιστή που αναζητά την ταυτότητά του και τον δρόμο για την ευτυχία.

Κλήση αφύπνισης μας κάνει η Βρετανίδα Beth O’Leary, την οποία γνωρίσαμε πρόσφατα, μέσα από το ρομαντικό feelgood μυθιστόρημά της Η ανταλλαγή. Μια πρωτότυπη ιστορία με ζωντανούς διαλόγους, άφθονο αγγλοσαξονικό χιούμορ και καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες που θα σαγηνεύσει τους αθεράπευτα ρομαντικούς.

Όλα τα μέρη όπου έκλαψα μπροστά σε άλλους ο τίτλος του νέου βιβλίου της Βρετανίδας δημοσιογράφου και συγγραφέα Holly Bourne. Με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έξυπνη γραφή και ρεαλιστικούς διαλόγους, η συγκινητική αυτή ιστορία, που μεταφράζεται σε 10 γλώσσες, αγγίζει θέματα ψυχικής υγείας, τοξικότητας στις πρώτες αισθηματικές σχέσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της αυτοσυγχώρεσης.

Μετά τα μπεστ σέλερ Διαλυμένο κορίτσι και Ο φίλος μου, το σκοτάδι, ακόμα ένα μυθιστόρημα από την Αμερικανίδα Kathleen Glasgow, με τίτλο Κορίτσι από γυαλί, ένα γλυκόπικρο αριστούργημα που διερευνά με δεξιοτεχνία και απαράμιλλη ευαισθησία τον εφηβικό πόνο και τα προβλήματα εθισμού.

To Dirty Diana του αχτύπητου γυναικείου διδύμου από το Λος Άντζελες Jen Besser και Shana Feste είναι αδιαμφισβήτητα το πιο hot βιβλίο της χρονιάς! Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που θα διαβάσουμε μονορούφι πριν από την τηλεοπτική του διασκευή με πρωταγωνίστρια την Demi Moore.

Στην κατηγορία της κλασικής λογοτεχνίας θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε δύο βιβλία του Βρετανού πεζογράφου και ποιητή Malcolm Lowry σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά: το κλασικό αριστούργημα Κάτω από το ηφαίστειο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1947, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και συγκαταλέγεται στις περισσότερες λίστες με τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα του αιώνα. μια βαθιά οικουμενική αλληγορία για τον εθισμό, τη μοίρα, την ενοχή και τη λύτρωση, καθώς και το πρώτο του βιβλίο που αποτέλεσε τον πυρήνα της θεματολογίας του, το Ουλτραμαρίν, ένα ανάγνωσμα απαραίτητο για να κατανοήσουμε τη συγγραφική ιδιοφυΐα του Malcolm Lowry.

Ο καβγατζής της Βρέστης, το μεγάλο κλασικό του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Jean Genet, μιας από τις σπουδαιότερες μορφές της γαλλικής διανόησης, που εκδόθηκε το 1947 σε 460 αριθμημένα αντίτυπα με εικονογράφηση του Jean Cocteau, κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση της Ρίτα Κολαΐτη.

Επίσης, στον κατάλογο των κλασικών προστίθεται Η λοταρία και άλλες ιστορίες της πρωτοπόρου του σύγχρονου ψυχολογικού τρόμου Shirley Jackson, μιας από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα, η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην ποπ κουλτούρα. Το βιβλίο περιλαμβάνει 15 διηγήματα, στα οποία ο αναγνώστης βρίσκει το βασικό ποιόν του έργου της Jackson: το αλλόκοτο όπως ανασύρεται από το σώμα της καθημερινότητας.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων, που υπόσχονται εκρήξεις αδρεναλίνης!

Ο μετρ του σασπένς Jo Nesbo επιστρέφει με τον Βασιλιά, τη συνέχεια του ανατριχιαστικού θρίλερ Το βασίλειο, και δεν σταματάει να μας εκπλήσσει! Ο συγγραφέας των 60 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως παραδίδει ένα μυθιστόρημα για χαμένες ψυχές κι έναν υψηλό αριθμό πτωμάτων.

Η βασίλισσα του ισλανδικού νουάρ Yrsa Sigurdardóttir υπογράφει την ανατρεπτική Σιωπή, το έκτο βιβλίο της σειράς «Επιθεωρητής Χούλνταρ και ψυχολόγος Φρέιγια». Ακόμα μια καθηλωτική ιστορία από μια συγγραφέα που ξεπερνά τον εαυτό της σε κάθε βιβλίο και αποδεικνύει πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει κερδίσει τόσους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Ο πολυμεταφρασμένος Βρετανός Stuart Turton επιστρέφει με το πιο τολμηρό βιβλίο της καριέρας του και μας καλεί να εξιχνιάσουμε ένα περίεργο έγκλημα στο νέο του θρίλερ με τίτλο Ο τελευταίος φόνος στην άκρη του κόσμου.

Ένα ιλιγγιώδες ανθρωποκυνηγητό με απρόσμενες ανατροπές, που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, υπόσχεται η Βρετανίδα Gillian McAllister με το νέο της θρίλερ Μια αγνοούμενη ακόμα που μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από 10 γλώσσες και ξεχωρίζει για την καθηλωτική πλοκή του και τους πολύπλοκους γρίφους.

Μπορεί ένας φόνος να οδηγήσει στην πραγματική αγάπη; Στο συγγραφικό του ντεμπούτο με τίτλο Ραντεβού κατά συρροή ο Βρετανός δημοσιογράφος L. M. Chilton στήνει ένα διεστραμμένα διασκεδαστικό cozy crime, ένα ανατρεπτικό, γρήγορο και ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για τις ονλάιν γνωριμίες και τα ραντεβού κατά συρροή, με ενδιαφέρουσα δομή, ευφυείς διαλόγους και άφθονα cliffhangers.

Πολιτικά απομνημονεύματα, βιβλία για την υγεία και άλλα που θα μας κάνουν καλύτερους, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους περιλαμβάνονται στις νέες μας κυκλοφορίες έως το τέλος του 2024.

Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021 είναι ο τίτλος του βιβλίου που περιμένει όλος ο πλανήτης και είναι αδιαμφισβήτητα παγκόσμιο γεγονός για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα πολιτικά απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel, της γυναίκας που ψηφίστηκε από το περιοδικό Forbes ως η πιο ισχυρή στον κόσμο, θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας ταυτόχρονα με τη γερμανική πρωτότυπη έκδοση, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά στην προσωπικότητα της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου της Γερμανίας, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, απαραίτητη για την κατανόηση του ρόλου που επιτέλεσε σε κομβικές και πρωτοφανείς περιόδους της παγκόσμιας πολιτικής.

Ο δρ David Baker, ο Αυστραλός που έλαβε τον πρώτο παγκοσμίως διδακτορικό τίτλο στον τομέα της Μεγάλης Ιστορίας, στο νέο του βιβλίο Σεξ: Δύο δισεκατομμύρια χρόνια αναπαραγωγής και απόλαυσης ξετυλίγει την ιστορία του σεξ, από τις απαρχές της ζωής μέχρι… τα σεξομπότ, αποκαλύπτοντας γιατί είναι έτσι όπως είναι η αλλοπρόσαλλη ποικιλία των παθών, των παρορμήσεων και των φετίχ μας.

Η Βρετανίδα συγγραφέας των αστυνομικών μπεστ σέλερ Clare Mackintosh υπογράφει ένα πολύ διαφορετικό και συγκινητικό βιβλίο, πίσω από τη δημιουργία του οποίου κρύβεται μια σπαρακτική ιστορία. Το Υπόσχομαι ότι δεν θα πονάει πάντα τόσο: 18 διαβεβαιώσεις για το πένθος είναι ένα απολύτως ειλικρινές βιβλίο, ένας «χάρτης» όπου καθένας μας μπορεί να συναντήσει τον άλλο, σε όποιο στάδιο του πένθους του κι αν βρίσκεται.

Η έμπειρη γυναικολόγος και συγγραφέας Jen Gunter, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τα μπεστ σέλερ Η βίβλος της εμμηνόπαυσης και Η βίβλος του κόλπου, επιστρέφει με το νέο της βιβλίο που έχει τίτλο Η βίβλος της περιόδου:

Διαχωρίζοντας τον μύθο από την ιατρική. Ένας επαναστατικός οδηγός που θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε –ή δεν μιλάμε– για τα σώματά μας και την ευεξία μας.

Στο πρωτότυπο Πέντε δύσκολες συζητήσεις που όλα τα ζευγάρια (πρέπει να) κάνουν και γιατί το πλύσιμο των πιάτων είναι σημαντικό η Βρετανίδα Joanna Harrison προτείνει πολύτιμες λύσεις προσφέροντας βοήθεια σε κάθε ζευγάρι –ακόμα και πριν νιώσει πως τη χρειάζεται–, για να διατηρηθεί η σχέση υγιής και λειτουργική.

Τέλος, τρία πρωτότυπα graphic novels θα γοητεύσουν τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Τσάβαλος και ο κομίστας Αντώνης Βαβαγιάννης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παραδίδουν ένα ολόφρεσκο «ροκ κόμικ» με 24 ιστορίες γύρω από γνωστά τραγούδια της ροκ και της ποπ μουσικής. Το Mixtape: Ένα μουσικό κόμικ – 24 ροκ ιστορίες περιλαμβάνει μια ξεσηκωτική playlist 24 θρυλικών τραγουδιών, αλλά και όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τις ιστορίες πίσω από αυτά.

Η εγκυκλοπαίδεια της Πρώιμης Γης είναι ο τίτλος του περίτεχνου, χιουμοριστικού και ευφάνταστου σαν τα έργα του Chris Ware ντεμπούτου της βραβευμένης Αγγλίδας εικονογράφου Isabel Greenberg. Μια ιστορία αγάπης σε ψυχρούς καιρούς.

Τα Πορτρέτα του Νίκου Τσουκνίδα, ένα γαλλόφωνο graphic novel που επαινέθηκε από την εφημερίδα Le Monde, είναι μια νοσταλγική ιστορία που προσεγγίζει με ευαισθησία τον πόνο που αισθάνεσαι όταν αφήνεις τον τόπο σου.

Τόσο τα Πορτρέτα όσο και Η εγκυκλοπαίδεια της Πρώιμης Γης κυκλοφορούν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα βιβλία και τους συγγραφείς τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.