Το αδιέξοδο της στέγης: «Φωτιά» τα ενοίκια – Από 400€ στα 750€ μέσα σε δυο χρόνια

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν αρχίσει τους τελευταίους μήνες αργά αλλά σταθερά να υποχωρούν, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχουν μειώσεις, αλλά συνεχίζονται οι αυξήσεις.
Ακόμα και σε λαϊκές περιοχές το κόστος για ενοικίαση και αγορά κρίνεται απαγορευτικό για μια μέση ελληνική οικογένεια, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες.

Παράγοντες της αγοράς αναλύουν με στοιχεία στο Live News την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μιλούν για το αδιέξοδο της στέγης. Αφού εκτός από τις συνεχείς αυξήσεις στα ακίνητα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Τίποτα πλέον δεν είναι προσιτό. Για ενοικίαση διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στον Άγιο Παντελεήμονα απαιτούνται πλέον 840 ευρώ. Για αγορά σπιτιού στα Εξάρχεια και στην Ελληνορώσων, το τετραγωνικό στα 3.000 ευρώ. Με τις συγκρίσεις να προκαλούν ίλιγγο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την Πάτρα μέχρι την καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το ενοίκιο σε αυτό το σπίτι, που δείχνει μεσίτης σε ενδιαφερόμενη, μπροστά στην κάμερα του Live News ήταν πέρυσι 430 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης ζητάει 650 ευρώ.

Οι αυξήσεις στα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 200% σε σχέση με 4 χρόνια πριν.

Ανάλογη κατάσταση και σε άλλες περιοχές. Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στον Πειραιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2022, από 400 στα 750 €. Όπως και σε διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στην Αργυρούπολη, το οποίο από τα 450 ευρώ το 2020 πλέον νοικιάζεται για 850 ευρώ.

Σε ολόκληρη τη χώρα, το κόστος ενοικίασης σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί από 5 έως 10%. Με τη διαφορά από το 2017, να ξεπερνά το 50%. Το ίδιο διάστημα οι τιμές για αγορά ακινήτου έχουν εκτοξευτεί από 60 έως και 150%.

Οι ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση από τις αρχές καλοκαιριού, είναι η Χαλκιδική, η Μύκονος, τα Νότια Προάστια της Αττικής, η Πάρος κ η Σαντορίνη. Με τις μεγαλύτερες αυξήσεις το τελευταίο 6μηνο, να έχουν καταγραφεί στη Νέα Πεντέλη, στην Καλλίπολη και την Φρεαττύδα του Πειραιά, το Κορωπί, τον Υμηττό, όπως επίσης στα Καμίνια και στην Παλιά Κοκκινιά.

Στη κορυφή της λίστας με την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης βρίσκεται η Βουλιαγμένη και ακολουθούν το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, που σκαρφαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, όλο και ψηλότερα.

Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον για ενοικίασης βρίσκεται στα ύψη λόγω των μαζικών αφίξεων φοιτητών, αλλά οι τιμές για τους περισσότερους είναι απαγορευτικές.

Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια έρχονται να συμπληρώσουν το αδιέξοδο. Με παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

megatv.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.