Κορωπί: Τι απαντά ο Δήμος για περιστατικό απόπειρας μεταφοράς αλόγων

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Κρωπίας για περιστατικό απόπειρας μεταφοράς αλόγων το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, και για το οποίο είχε εκδοθεί δελτίο τύπου και απο την Περιφέρεια Αττικής 

Αναλυτικά αναφέρει:

Σχετικά με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής 13.09.2024 που αφορά τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα άλογα σε περιοχή του Υμηττού και τις αρμοδιότητες ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου Κρωπίας:

«Ο Δήμος Κρωπίας, με τα αιρετά πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, με τη συνεργασία εθελοντών και προσώπων με ειδικές γνώσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την όξυνση του ζητήματος των 100 και πλέον ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων.

Κάθε σενάριο αντιμετώπισης που τέθηκε, ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητές μας ως ΟΤΑ Α΄βαθμού για μια μόνιμη λύση με στόχους εφικτούς. Απαιτούσε προσφυγή στο αρμόδιο Υπουργείο και στον Β΄βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής).Συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία μας και το αποτέλεσμα πέρα, από ορισμένες συμφωνίες για τη διατροφή, την τροφοδοσία σε νερό και ορισμένες στειρώσεις δεν κατέληξε σε πρακτικές και ορθές λύσεις.

Με βάση την Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2028, 21.04.2022) στο άρθρο 15 προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια Αττικής -με την αρμόδια αντιπεριφερειακή διοίκηση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τη συνδρομή απλά του Δήμου μας- υποχρεούται να κάνει τις βασικές ενέργειες περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, διατροφής και διατήρησης των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια έπρεπε να ιδρύσει και να λειτουργήσει στην περιφερειακή ενότητα Αν.Αττικής μια τουλάχιστον εγκατάσταση για αυτή την κατηγορία ιπποειδών με πολλές δυνατότητες συνεργασίας με φορείς δημοσίου και ιδιωτών.

Τέλος, με απόφαση της Περιφέρειας συγκροτείται και συνεργείο για να επιτελέσει το έργο της περισυλλογής με τη συνδρομή και άλλων κρατικών φορέων με διαδικασία διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας επιχειρεί να αποκρύψει την ξεκάθαρη αρμοδιότητά του και ταυτίζει τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι-γάτες) με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή (!) επικαλούμενη γενικά άρθρα της μεταρρύθμισης Κλεισθένης περί αρμοδιοτήτων που αφορούν αδέσποτα ζώα! (Ν. 4555/2018, άρ.83, 84). Άγνοια νόμου ή σκόπιμη αποποίηση ευθύνης;

Είναι επίσης αξιομνημόνευτο ότι υπηρεσιακή Κτηνιατρική δομή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής έχει κάνει ορθά την κατάταξη των ιπποειδών του Υμηττού ως ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ενώ η κεντρική θεματική αντιπεριφέρεια, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, υπηρεσιακή και αιρετή, επιχειρεί να αποκρύψει την ευθύνη της και τα ονομάζει άγρια και αδέσποτα!

Είναι φανερό ότι ο Δήμος, ορισμένα σοβαρά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και εθελοντές κινούνται στη σωστή πλευρά της ιστορίας αυτής της υπόθεσης που αποκαλύπτει την λανθασμένη προσέγγιση αποποίησης της ευθύνης αρμοδιότητας, που σύμφωνα και με την Υπ. Απόφαση εκθέτει την αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και την Ελληνική Δημοκρατία μας.

Η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και η υπηρεσιακή δομή οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον Περιφερειάρχη Αττικής για την αρμοδιότητά που έχει για τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα άλογα του Υμηττού και να μην υπεκφεύγει κραυγαλέα και ανεπίτρεπτα!

Υπάρχουν λύσεις που απαιτούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη διαχείριση των ιπποειδών αυτής της κατηγορίας (ανεπιτήρητα δεσποζόμενα άλογα) με βασικό οργανωτή την Περιφέρεια Αττικής που έχει και τις οικονομικές δυνατότητες να χρηματοδοτήσει ότι προβλέπει το άρθρο 15.

Η κοινή γνώμη επιζητεί την άμεση συνεργασία όλων των φορέων, κρατικών και αυτοδιοικητικών, σε ότι αναλογεί στον καθένα βάσει νομοθεσίας τόσο, για την προστασία των Δικαιωμάτων των ζώων όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη ατυχημάτων από την παρουσία τόσων ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων. Περιμένουμε τον Περιφειάρχη Αττικής να ενεργήσει.
Ο Δήμος Κρωπίας και η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να συνεργαστούν όπως προβλέπεται, με τη συνδρομή μας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.