Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Η πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η προσπάθεια υιοθέτησης ενός νέου τρόπου εξέτασης για τους οδηγούς άνω των 70 ετών.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί άνω των 70 ετών βρίσκονται στο επίκεντρο νέων προτάσεων για την αξιολόγηση της ικανότητάς τους να συνεχίσουν να οδηγούν. Η νέα “αξιολόγηση ώριμων οδηγών” σχεδιάζεται για να διασφαλιστεί ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί παραμένουν ικανοί να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι και αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Αν και αυτές οι αξιολογήσεις είναι ήδη διαθέσιμες σε διάφορα μέρη της Βρετανίας, οι ειδικοί του κλάδου εξετάζουν τώρα ένα “τυποποιημένο” σύστημα, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για εθελοντικές εξετάσεις οδήγησης για οδηγούς άνω των 70 ετών, με στόχο να διαπιστωθεί αν οι δεξιότητές τους στον δρόμο είναι επαρκείς.

Ο Rob Heard, ιδρυτής του Older Drivers Forum, εργάζεται πάνω σε αυτό το πλαίσιο με τη βοήθεια του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (PACTS), της Ομάδας Εργασίας για Ηλικιωμένους Οδηγούς (ODTF) και του Πανεπιστημίου του Warwick.

Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν θα είναι υποχρεωτικές, και οι ηλικιωμένοι οδηγοί μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν. Ωστόσο, ο Heard υποστηρίζει ότι αργότερα θα πρέπει να γίνουν μέρος της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών οδήγησης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια στους δρόμους.

Μιλώντας στους Times, τόνισε πως «Όταν φτάνουμε στην ηλικία των 70, αντί να δηλώνουμε απλώς ότι είμαστε κατάλληλοι για οδήγηση, θα πρέπει να σκεφτόμαστε να κάνουμε μια αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι οδηγοί άνω των 70 ετών χρειάζεται μόνο να ανανεώνουν την άδειά τους κάθε τρία χρόνια, χωρίς να περνούν από κάποια εξέταση οδήγησης. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν οποιαδήποτε ιατρική πάθηση στη DVLA, την αρμόδια υπηρεσία αδειών. Παρόλα αυτά, δεν ελέγχεται το κατά πόσο είναι ασφαλείς στον δρόμο, κάτι που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους και τους άλλους.

Διάφορες δημοσκοπήσεις έχουν αποκαλύψει ότι το 65% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν την επανεξέταση των οδηγικών δεξιοτήτων μετά την ηλικία των 70 ετών, με το 29% να εκφράζεται «έντονα» υπέρ της πρότασης. Από την άλλη, μόλις το 29% δηλώνει κατά του σχεδίου, με το 12% να αντιτίθεται «σθεναρά» στην ιδέα.

Τέλος, ο Rob αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι οδηγοί που θα αποτυχαίνουν στην συγκεκριμένη “αξιολόγηση ώριμων οδηγών”, θα χάνουν το δίπλωμά τους από την αρμόδια υπηρεσία, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 80 με 90% των εξεταζόμενων.

Όπως έχουμε ξανατονίσει, η απαγόρευση οδήγησης στους ηλικιωμένους δεν είναι ένα σενάριο που βρίσκει σύμφωνη την ΕΕ. Στις πρόσφατα κατατεθείσες προτάσεις της Κομισιόν, αναφέρεται ότι οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους θα υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ανά πενταετία (ή και λιγότερο), προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημασία της ενθάρρυνσης των ηλικιωμένων να συνεχίσουν να οδηγούν όσο παραμένουν ικανοί, καθώς η οδήγηση συμβάλλει στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και και του συντονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικές (κατηγοριών AM, A1, A2, A, B, B1 και BE), είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, ανεξαρτήτως του τύπου διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο).

carandmotor.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.