Εγκληματικότητα: Οι περιοχές “άβατα” σε Μαρκόπουλο, Κορωπί & Μενίδι

Αύξηση στις ένοπλες ληστείες, αλλά μείωση στις διαρρήξεις και κλοπές, σημειώθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Βραδυνή της Κυριακής».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ληστείες παρουσιάζουν αύξηση 2,45%, καθώς από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι 31 Αυγούστου καταγράφηκαν 1.962 ληστείες και το αντίστοιχο διάστημα του 2023, 1.915 ληστείες.

Δηλαδή, καθημερινά μέλη συμμοριών πραγματοποιούσαν 8 ληστείες σε οικίες, καταστήματα, ή στο δρόμο. Αντίθετα, μείωση 5,5% παρατηρείται στις διαρρήξεις και τις κλοπές σε οικίες, καταστήματα και οχήματα.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2023 καταγράφηκαν στα δελτία συμβάντων της Αστυνομίας, 42.170 διαρρήξεις και κλοπές, και το αντίστοιχο διάστημα του 2024, 39.895.

Οι περισσότερες από τις ληστείες και τις κλοπές σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 διαπράχθηκαν 1.529 ληστείες, και το αντίστοιχο διάστημα του 2023 1.467, με την αύξηση να αγγίζει το 4,23%.

Στις κλοπές και διαρρήξεις υπάρχει μείωση σε ποσοστό 5,12%, καθώς το οκτάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 23.502, και το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους 24.770.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας, που διαχειρίζονται υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, το 50% της εγκληματικότητας του Λεκανοπεδίου, ίσως και περισσότερο, πηγάζει από καταυλισμούς Ρομά που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο μαφιόζικων ομάδων.

Και μπορεί η πλειονότητα των Ελλήνων Ρομά να δίνει μάχη επιβίωσης και να απέχει από την παρανομία, όμως υπάρχουν μαφιόζικες φαμίλιες που ελέγχουν ολόκληρες περιοχές, στρατολογούν νεαρά άτομα και «άγουρες συμμορίες» που τους οδηγούν στα σκοτεινά μονοπάτια της παρανομίας.

Παιδιά και νέοι που πέφτουν στη μικροεγκληματικότητα και επιδίδονται σε κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, αλλά και στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η «κόκκινη ζώνη»

Περιοχές άβατα, που τις χωρίζουν μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από την καρδιά της Αθήνας, όμως έχουν τους δικούς τους νόμους, τους δικούς τους κανόνες, τα δικά τους σύνορα.

Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Ψάρι, Σκάρπας στον Ασπρόπυργο, Βλυχός Μεγάρων, Ζεφύρι, Φυλή, ολόκληρα τετράγωνα στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, στο Κορωπί, το Μαρκόπουλο και το Χαλάνδρι.

Είναι οι «κόκκινες ζώνες» της Αττικής, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν απαγορευμένες ζώνες για την Αστυνομία και παράδεισο για συμμορίες διαρρηκτών, ληστών και εμπόρων ναρκωτικών.

Σύμφωνα με αναφορές της ΕΛ.ΑΣ., οι επικίνδυνες ζώνες που τροφοδοτούν κυρίως την εγκληματικότητα στην Αττική, προέρχονται από δύο καταυλισμούς του Ασπροπύργου, που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από πολλές ληστρικές ομάδες.

Στον οικισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου και στα Νεόκτιστα, εκτός από Έλληνες Ρομά, εκεί κρύβονται και πολλοί ομόφυλοί τους από βαλκανικές χώρες, οι οποίοι εμπλέκονται στο μεγαλύτερο κομμάτι της παραβατικότητας.

Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, ξεπερνά τα 2.000 άτομα, αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς, γιατί όταν αντιλαμβάνονται ότι η Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη τους, αλλάζουν και καταυλισμό.

Δεύτερη ζώνη παρανομίας θεωρούνται το Ζεφύρι και το Μενίδι. Σε αυτά τα γκέτο της Δυτικής Αττικής ανθούν η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και παιδιά που χρησιμοποιούνται από τις συμμορίες ως «βαποράκια».

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, είχαν δημιουργήσει ειδικούς χώρους μέσα στους καταυλισμούς, για να κάνουν χρήση των ναρκωτικών οι τοξικομανείς.

Η Αυλίζα, η Χαραυγή, η Αγία Σωτήρα είναι οι ζώνες που κυριαρχούν τα ναρκωτικά και η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένο πλαστικό και λιωμένο σίδερο, αφού εκεί οδηγούνται τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα που κλέβουν, για να τα διαλύσουν και να τα πουλήσουν για ανταλλακτικά.

Στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή, συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών Ρομά τρομοκρατούν κατοίκους και επιβάλλουν τους άγραφους νόμους τους αδιαφορώντας για την παρουσία της Αστυνομίας. Οι συμμορίες στους δύο αυτούς καταυλισμούς, δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ναρκωτικά διακινούνται και στους καταυλισμούς, στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι, στο Κορωπί και στο Μαρκόπουλο. Στο Βλυχό Μεγάρων κυριαρχούν οι συμμορίες διαρρηκτών, και σε δεύτερο πλάνο η διακίνηση ναρκωτικών.

Κινηματογραφική καταδίωξη

Την περιπετειώδη καταδίωξη με τη σύλληψη τριών σεσημασμένων Ρομά, που είχαν εισβάλει στο σπίτι αστυνομικού στη Καισαριανή και του είχαν αφαιρέσει και το υπηρεσιακό του όπλο, αποκαλύπτει η «ΒτΚ».

Οι τρεις νεαροί δράστες, ηλικίας 33,20 και 21 ετών, ύστερα από κινηματογραφική καταδίωξη δέκα και πλέον, λεπτών, ακινητοποιήθηκαν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, και οι αστυνομικοί τούς πέρασαν χειροπέδες, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν τα κλοπιμαία.

Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το ύποπτο όχημα στη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Γρηγορίου Αυξεντίου στου Ζωγράφου.

Όταν τους προσέγγισαν για να τους ελέγξουν, ο οδηγός τούς αντιλήφθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα. Οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. τούς ακολούθησαν, και ο οδηγός του αυτοκινήτου έστριψε δεξιά επί της οδού Κλείτου, έφτασαν στην οδό Λιβύης και συνέχισε την προσπάθειά του για να διαφύγει.

Για δέκα λεπτά και ενώ κινούνταν ανάποδα σε δρόμους, και οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα και επικίνδυνα, παραβίασε ερυθρό σηματοδότη επί της οδού Ιλισίων, στην οποία κινήθηκε ανάποδα, ενώ επί της οδού Μιχαλακοπούλου έστριψε δεξιά και κινήθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

Τελικά, και ενώ οι αστυνομικοί τούς ακολουθούσαν από απόσταση αναπνοής, κατέβηκε εκ νέου προς τη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Σεμιτέλου, όπου δύο άτομα εγκατέλειψαν το όχημα, ενώ ο συνεργός τους παρέμεινε και συνελήφθη.

Οδηγός και συνοδηγός κινήθηκαν επί της οδού Λαμψάκου, με τον 20χρονο συνοδηγό να πετάει μία μαξιλαροθήκη με τα κλοπιμαία, ενώ λίγο αργότερα οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν. Ο 33χρονος οδηγός συνελήφθη από δεύτερη ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην οδό Κερασούντος.

vradini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.